04.09.2015 11:39

Jaunmārupē notiks "Rail Baltica" trases papildus alternatīvas sabiedriskā apspriešana

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Septembra vidū sāksies sākotnējā sabiedriskā apspriešana izstrādātajām trim jaunbūvējamā dzelzceļa projekta "Rail Baltica" trases alternatīvām jeb jauniem trases novietojumiem. Jauno risinājumu Mārupes novadam apspriedīs 17. septembrī.

Vairāk nekā četru mēnešu laikā jaunbūvējamā Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projekta pētnieki pilnsabiedrības "RB Latvija" eksperti, tiekoties ar iedzīvotāju un pašvaldību konsultatīvo darba grupu pārstāvjiem, meklējuši risinājumus "Rail Baltica" trases optimālākajam novietojumam mūsu valsts teritorijā. Pēc trases sākotnējās sabiedriskās apspriešanas, kas šopavasar notika 15 pašvaldībās, tika saņemti vairāk nekā 500 priekšlikumi, izveidotas desmit gan pašvaldību, gan iedzīvotāju konsultatīvās darba grupas.

Ņemot vērā pamatotus un argumentētus pašvaldību un iedzīvotāju viedokļus un priekšlikumus, ir izstrādātas trīs jaunas dzelzceļa trases novietojuma alternatīvas, no kurām viena ir Mārupes novadā un divas skar Salacgrīvas un Limbažu novadus.

"RB Latvija" informēja, ka "Rail Baltica" trases papildus alternatīvu sākotnējā sabiedriskā apspriešana notiks 16. septembrī Salacgrīvā un 17. septembrī plkst. 19 Jaunmārupes mūzikas un mākslas skolā.

Alternatīvā "Rail Baltica" posma garums Mārupes novadā ir 12,4 km, un tas nodrošina, ka netiek skarts Vētras ciems un dzelzceļa infrastruktūra tiek veidota vienotā transporta koridorā ar autoceļu A5 (Rīgas apvedceļš) jau no autoceļu A5 un P132 mezgla. Pirms autoceļu A5 un P132 mezgla "Rail Baltica" šķērso lauksaimniecības teritorijas un meža zemes. Alternatīvā trase nešķērso īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.

"Rail Baltica" projekta izpētes darbi turpinās : tiek veidoti tehniskie risinājumi un veikts ietekmes uz vidi novērtējums, lai oktobrī ietekmes uz vidi ziņojumu apspriestu tajās pašvaldībās, kuras skar "Rail Baltica" trase. Rakstiskus priekšlikumus par papildus alternatīvām var iesniegt līdz 2015. gada 24. septembrim Vides pārraudzības valsts birojā Rūpniecības ielā 23, Rīga, LV – 1045, tālrunis: 67321173, fakss: 67321049, www.vpvb.gov.lv.

Jāatgādina, ka jaunbūvējamā dzelzceļa projektā "Rail Baltica" ir izstrādātas divas trases pamatalternatīvas (A un B), kas sākas pie Igaunijas–Latvijas robežas un turpinās caur Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils novadiem, Rīgu, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Baldones, Iecavas, Bauskas novadiem līdz Latvijas–Lietuvas robežai, kā arī alternatīvi posmi C1 alternatīva Limbažu novadā un C2 alternatīva Rīgā. Šo alternatīvu sākotnējā sabiedriskā apspriešana notika no 13. februāra līdz 15. martam.