27.08.2015 16:44

Pierīgas pašvaldībām būtu grūti izmitināt bēgļus, kuri jāuzņem Latvijai

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas pašvaldībām būtu grūti izmitināt bēgļus, kuri jāuzņem Latvijai Delfi.foto.lv; Einārs Binders; arhivs

Latvijai jāuzņem 250 bēgļi no tālajām Dienvidu zemēm, un pirmie patvēruma meklētāji varētu ierasties jau pavisam drīz, ziemā. Šim nolūkam izveidota darba grupa apzina un analizē, kur šie cilvēki Latvijā varētu dzīvot.

Viens no variantiem ir patvēruma meklētāju izmitināšana pašvaldībās, taču vismaz Pierīgā bēgļiem piemērotu mājvietu būtu atrast grūti.

Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence:
"Diemžēl Babītes novada pašvaldībai nav iespējas bēgļus uzņemt. Mums nav, kur viņus izmitināt. Turklāt pašvaldībai jau ir grūtības ar mājvietas nodrošināšanu saviem cilvēkiem, piemēram, bāreņiem, tāpēc par bēgļu uzņemšanu nevar būt ne runas.
Man šķiet, ka jautājums par patvērumu meklētāju dzīves vietu ir jārisina valstij. Tā nav pašvaldību problēma."

Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs:
"Stopiņu novadam nav lūgts uzņemt bēgļus. Pašvaldību vadītājiem būs sanāksme ministrijā, tad arī redzēsim, kādi ir valsts plāni attiecībā uz bēgļu izmitināšanu. Ja pašvaldībām vajadzēs viņus izmitināt, tad arī domāsim, kur Stopiņos, kur jau tā ir grūtības ar dzīvojamo fondu, patvēruma meklētājus likt.
Par novada iedzīvotāju attieksmi pret bēgļu izvietošanu Stopiņos man ir grūti teikt. Tā varētu būt līdzīga, kā presē ir atspoguļots – daļa ir par, bet daļa ir pret. Man jau gan šķiet, ka 250 bēgļi nemaz nav daudz. Turklāt, ja vēl visas 119 Latvijas pašvaldības uzņemtu pa kādam bēglim katra, domāju, ka nekādas krīzes situācijas nerastos."

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko:
"Inčukalna novads šobrīd nav gatavs uzņemt patvēruma meklētājus no Eiropas. Neesam ne fiziski, ne organizatoriski tam gatavi. Pašvaldībai piemērotu telpu bēgļiem nav, un vēl ir daudz neskaidrību par to, kā šim procesam būtu jānotiek.
Jāteic, ka jau vēsturiski izveidojies, ka Inčukalna novadā dzīvo dažādu tautību cilvēki – ir gan ukraiņi, gan krievu tautības cilvēki, gan latvieši. Viņi visi savā starpā sadzīvo, aktīvi iesaistās novada sabiedriskajā dzīvē. Tomēr patvēruma meklētāji no šīm tālajām valstīm ir kas cits."

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs:
"Pagaidām neviens nav interesējies, vai Olainē ir vai nav vietas patvēruma meklētājiem. Dzīvojamais fonds mums ir, bet īres tiesības mēs pārdodam saviem novada iedzīvotājiem. Ja vajadzēs uzņemt bēgļus, tad par viņu izmitināšanas iespējām būs jāvienojas ar valsti.
Šķiet, ja katrā pašvaldībā nonāks neliels skaits bēgļu un ja ar viņiem kāds strādās, tad ar integrāciju problēmu nebūs. Bet es gan ļoti stipri šaubos par to, vai visi bēgļi tiešām gribēs dzīvot un strādāt Latvijā. Turklāt, manuprāt, šie 250 bēgļi ir tikai pats sākums, Latvijai var nākties uzņemt arī vēl lielāku skaitu patvēruma meklētāju."