17.08.2015 07:55

Siguldā internets panācis pretī iedzīvotājiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bibliotēkas datoru punkta klientu vidū nav tikai tādi, kam mājās nav interneta. Nāk arī cilvēki, kuriem, piemēram, mājas datoram gadījusies kāda ķibele, bet steidzami jānosūta vēstule vai jāpaveic kas cits svarīgs. Bibliotēkas datoru punkta klientu vidū nav tikai tādi, kam mājās nav interneta. Nāk arī cilvēki, kuriem, piemēram, mājas datoram gadījusies kāda ķibele, bet steidzami jānosūta vēstule vai jāpaveic kas cits svarīgs. Einārs Binders

Siguldas novadā, tāpat kā citur Latvijā, publiskais internets ir pieejams jau kopš laika, kad "Microsoft Corp." paziņoja par 17,7 miljonu ASV dolāru ziedojumu Latvijas pašvaldību publisko bibliotēku informācijas tehnoloģiju attīstībai sadarbībā ar Bila un Melindas Geitsu fondu.

Pašreizējā aktualitāte – projekta „Publisko interneta pieejas punktu izveidošana un uzlabošana Siguldas novadā" ietvaros ir izveidotas un uzlabotas bezvadu interneta zonas Siguldas pilsētā, Siguldas, Allažu un Mores pagastā.

Bez tā, ka daudzviet bezvadu internets novadniekiem un novada viesiem bez maksas ir pieejams visu diennakti, novada iedzīvotājiem četrās publiskās vietās – Sociālā dienesta Dienas centrā, domes Pakalpojumu centrā, Mores pagasta pārvaldē un Allažu pagasta Tautas namā – ir pieejams dators, bezvadu internets, kā arī iespēja skenēt, kopēt un izdrukāt dokumentus.

Tomēr vissenākā pieredze ar interneta lietošanu ir Siguldas novada bibliotēkā, kur jau astoto gadu pieejami arī interneta pakalpojumi. Kā stāsta sistēmbibliotekāre Saulcerīte Bernaute, līdztekus citiem punktiem, kuros novadā ir pieejami interneta pakalpojumi, bibliotēka tomēr ir pati ierastākā vieta, kur cilvēki nāk izmantot šo pakalpojumu.

"Šeit, pieaugušajiem domātajā datoru telpā, pieejami deviņi datori, kuros var izmantot bezmaksas pakalpojumu – brīvu pieeju internetam. To noslogojums ir intensīvs, tādēļ gribētājiem reizēm jāpastāv pat rindā. Pieņemts, ka apmeklētājs pie datora var strādāt vienu stundu; ja apmeklētāju ir mazāk, var padarboties ilgāk. Protams, ir iespēja pierakstīties datora izmantošanai nepieciešamajā laikā, tāpēc mums reizēm nākas palūgt atbrīvot vietu tam, kurš gaida rindā," stāsta S. Bernaute.

Tāpat viņa skaidro, ka cilvēki datoru izmanto, kā nu katrs grib: ir tādi, kas nāk skatīties filmas vai spēlēt datorspēles, ir tādi, kas atnāk izlasīt savas e-pasta vēstules un atbildēt uz tām, daļa darbojas sociālajos tīklos. Esot arī gadījumi, kad kāds mēģina ieskatīties tikai pieaugušajiem domātajās lapās, bet tad viņiem tūlīt tiek aizrādīts, ka tā nav gluži publiskā vietā skatāma tēma. "Parasti šie cilvēki pie mums neatgriežas," teic bibliotekāre.

Jautāta, vai arī Siguldā spēkā ir mīti, ka cilvēkiem pēc 50 iemācīties strādāt ar datoru ir gluži neiespējami, S. Bernaute teic, ka viņas pārziņā esošā datoru punkta vecākajam apmeklētājai ir 80 gadi.

"Sākumā sirmā kundze neprata ar datoru rīkoties, bet tagad var pati atvērt visas nepieciešamās mājaslapas, nosūtīt e-pastus. Arī i-bankas lietošana ir izplatīta, bet ne katrs to prot pats izdarīt, tāpēc ir bankas, kas rīko datorapmācības kursus.

Klientu skaits punktā mainās pa mēnešiem: visvairāk ir janvārī, jo tad ir vairāk studentu darbu. Daļa no viņiem nāk ar savu portatīvo datoru un šeit strādā, jo ir pieejama arī tāda priekšrocība kā bezvadu internets bez maksas. Tad apmeklētāju ir krietni virs 700, uz pavasara pusi – turas virs 500, bet gada siltajos mēnešos aptuveni 350 apmeklētāju mēnesī.

Interneta pieejas punktā iegriežas ne tikai siguldieši, bet arī ārzemnieki, kas, apceļojot Latviju, nāk paskatīties savus e-pastus. Vietējie nāk izdrukāt teātra un pat lidmašīnu biļetes. Tas gan nav bezmaksas pakalpojums. Jārēķinās arī ar to, ka, sēžot publiskajā datortelpā, nevar sazināties skaipā."