12.08.2015 10:50

Andis Damlics: Jābūt komandai, kas darbojas kā Šveices pulkstenis

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Andis Damlics: Pēc stāšanās amatā man būs jāpieņem gan politiski, gan tīri cilvēciski lēmumi, ieviešot skaidrību domnieku partijiskajās attiecībās, ja runa ir par Rīgas apriņķa novadu apvienības pēcteces ”Reģionu alianses” un ”Vidzemes partijas”attiecībām Andis Damlics: Pēc stāšanās amatā man būs jāpieņem gan politiski, gan tīri cilvēciski lēmumi, ieviešot skaidrību domnieku partijiskajās attiecībās, ja runa ir par Rīgas apriņķa novadu apvienības pēcteces ”Reģionu alianses” un ”Vidzemes partijas”attiecībām Einārs Binders

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics ir jau trešais no Pierīgas pašvaldību domes priekšsēdētājiem, kurš pie varas nācis vēlēšanu starplaikā. Viņš vēlas, lai deputāti strādātu vienā komandā precīzi kā Šveices pulkstenis, un turpināt sava priekšteča Valta Varika iesāktos darbus.

– Vai priekšsēdētāja maiņa novada domē, kur 17 deputāti pārstāv astoņus dažādus politiskos spēkus, jūsuprāt, ir likumsakarība vai ārkārtējs notikums? Turklāt ikviens Pierīgas novada domes priekšsēdētājs, kurš sniedzis interviju "Rīgas Apriņķa Avīzei" un portālam "Apriņķis.lv", allaž ir sacījis, sak, kāda te politika – tikai saimnieciskie jautājumi...

– Jau 2013. gada pašvaldību vēlēšanu laikā mani uzrunāja tie paši cilvēki, kuri šogad, aicinot ieņemt domes priekšsēdētāja amatu. Tolaik mani šis amats neinteresēja, jo man bija interesants un labi apmaksāts darbs citur. Esmu inženieris mehāniķis, un mani interesēja darbs lidlaukā, kuru darīju jau kopš 1992. gada ar pārtraukumu no 2007. līdz 2010. gadam. Bet tad mani uzrunāja toreizējais satiksmes ministrs Uldis Augulis, un es kopš 2010. gada 15. decembra darbojos lidostas "Rīga" valdes sastāvā.

– Vai likumsargi – izmeklētājs un prokurors – pašlaik nemēdz atgādināt par šo laiku?

– Jā, izmeklētājs Iļja Baranovskis no Drošības policijas mani, kā arī citus lidostas "Rīga" valdes locekļus un valdes priekšsēdētāju no lieciniekiem pārcēla uz aizdomās turamajiem. Taču nu jau lieta ir nokļuvusi pie prokurora, kurš izskata uzreiz trīs lietas lidostas sakarā. Nesen mums ar viņu bija pusotru stundu gara saruna. Pēc tās sapratu, ka viss, ko esmu darījis, atstādinot no darba trīs, manuprāt, negodīgus cilvēkus, ir bijis pareizi.

– Vai jūs pats esat Ķekavas novada iedzimtais vai jaunienācējs?

– Attiecībā uz mani droši var lietot apzīmējumu "aborigēns". Patiesībā gan esmu katlakalnietis, bet Katlakalns kā apdzīvota vieta pastāvēja jau krietnu laiku pirms Ķekavas un Baložiem. Savulaik Katlakalns sākās Rīgā tur, kur tagad ir Katlakalna iela, un beidzās pie Plakanciema. Piebildīšu, ka pat Ķekavas baznīca patiesībā ir Doles baznīca, ko salas iedzīvotāji kaut kādu apsvērumu dēļ uzcēla Daugavas krastā, nevis uz salas. Mana tēva māja atrodas Katlakalnā. Es tur dzīvoju joprojām, un šajā ziņā neko netaisos mainīt.

– Bet, visticamāk, kaut ko tomēr nāksies mainīt Ķekavas domes darbā.

– Būdams deputāts, esmu sekojis līdzi visiem procesiem, kas notika Ķekavas novada domē un pašvaldībā. Esmu sapratis, ka nevar vadīt kolektīvu, domājot par atriebību. Mans priekštecis Valts Variks iepriekšējā domes sasaukumā atradās opozīcijā un izbaudīja, ko nozīmē Roberta Jurķa darba stils – turēt opozīciju tālu no informācijas un reālas lemšanas. To Jurķa kungs un viņa sabiedrotie V. Varika laikā dabūja atpakaļ. Tāpēc mans moto ir: pēc iespējas mazāku opozīciju vai vēl labāk – pavisam bez opozīcijas. Ja man tas izdosies, droši varēšu skatīties acīs saviem vēlētājiem.

Pagājušajā nedēļā ārkārtas sēdē pārveidojām domes komitejas un to sastāvu, ņemot vērā visu 17 deputātu vēlmes. Mans pienākums ir vadīt Finanšu komiteju, nodarbošos arī ar attīstības jautājumiem, kas man vienmēr ir bijuši prioritāri jau kopš tiem laikiem, kad biju Ķekavas novada izpilddirektors.

– Cik liela nozīme Ķekavas pašvaldības darbā ir Rīgas tiešajam tuvumam?

– Tuvākais saskares punkts ar Rīgu ir Valdlauči, kur sākas Dienvidu tilta satiksmes mezgls, kas kalpo arī Ķekavas novada iedzīvotājiem. Baložus no Rīgas atdala mežs, un tie drīzāk saplūst ar Olaines novada Medemciemu. Protams, saskare ar galvaspilsētu ir caur "Rīgas satiksmes" autobusu maršrutiem, kas ienāk mūsu novadā: līdz Katlakalna kapiem, Baložiem un Katlakalna kaļķu ceplim. Šīs autobusu līnijas ir svarīgas mūsu iedzīvotājiem, jo daļa strādā un mācās Rīgā.

Acīmredzot arī pēc Ķekavas apvedceļa izbūves Bauskas šoseja, kas sākas kā iela Rīgā, nonāks pašvaldības pārvaldījumā, bet tas jau ir nākotnes jautājums. Protams, arī Baložu ceļa pārvada izveidošana nav pašvaldības ziņā, bet pašvaldība ir izbūvējusi Pļavniekkalna ielu Katlakalnā, kas pāriet Rāmavas ielā, un tas ir taisnākais ceļš uz Dienvidu tiltu, ko izmanto gan Daugmales, gan Baldones un citu apdzīvoto vietu iemītnieki, kas Rīgā iebrauc pa Dienvidu tiltu.

– Kas ir tie neatliekamie darbi, kam ķersieties klāt jau tuvākajā laikā?

– Kā jau teicu, pats pirmais ir domes deputātu saliedēšana kopīgam darbam. Šim mehānismam ir jādarbojas kā labam Šveices pulkstenim. Nākamais – līdz galam sakārtot skolu jautājumu. Nav normāli, ka bērniem jāmācās moduļos un konteineros, kā savulaik to redzējām pie Ķekavas vidusskolas, līdz tika uzcelta jaunā sākumskola. Pašlaik te ir runa par Katlakalna sākumskolu, telpām Ķekavas mākslas un mūzikas skolai. Vēl mums ir jāpabeidz Ķekavas sākumskolas trešā kārta. Iepirkums ir noslēdzies, ir zināms uzvarētājs. Vēl tikai jānogaida pārsūdzības laiks.

Un tad punkts trīs – ceļi. Katru gadu vismaz kādu gabalu novada ceļu vajadzētu pārklāt ar melno segumu, jo tad atkristu greiderēšanas darbi un mazinātos putekļi. Jau mans priekštecis V. Variks bija iesācis darbus Baložos, kur Rīgas ielas galā tiek sakārtots savienojums ar Medemciemu, iekļaujot arī ietves un veloceliņa izbūvi. Ir plānots asfaltēt Rāmavas ielu, iesākta Pļavniekkalna ielas ietves izbūve.

Vēl, piemēram, iepriekšējos gados Daugmalē ir pabeigta bērnudārza būvniecība, izveidots multicentrs ar peldbaseinu, daudz naudas ir ieguldīts skolā. Ir ieceres esošo futbola laukumu pie skolas pilnveidot par stadionu. Daugmales centra māju iedzīvotājiem būtu jādibina namu apsaimniekošanas biedrības, paredzot siltummezglu sakārtošanu un ēku siltināšanu. Rezultātā tas dos lielu ekonomiju siltuma izmaksās.

Pašlaik novadā siltums izmaksā vairāk nekā Rīgā. Vislētākais tas ir Baložos, tad Ķekavā un visbeidzot Daugmalē, kur tikpat kā nekas nav darīts, lai šīs izmaksas samazinātu. Un te nu pašvaldības uzņēmumam SIA "Līves 2" ir dots uzdevums iedzīvotājiem izskaidrot, kas jādara, un jāsāk strādāt daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas jomā.

– Kādi risinājumi sagaidāmi "Baložu komunālās saimniecības" jautājumos?

– Negribu runāt par svešiem grēkiem, bet šobrīd uzņēmumā "Baložu komunālā saimniecība" ir labs valdes sastāvs, kuru veido trīs cilvēki. Viņi strādā ar pilnu atdevi, pareizā virzienā un apgriezienos.

Uzņēmums šobrīd ir ticis skaidrībā ar visām savām kredītsaistībām un zina, kā tās nokārtot, turklāt bilance ir kļuvusi pozitīva. Ir arī uzskaitīti visi resursi, jo iepriekš, grāmatvežiem strādājot attālināti, neviens nevarēja pateikt, kāds ir reālais finanšu stāvoklis un materiālo resursu bilance. Es domāju, ka tur viss būs kārtībā.

Ja runājam par "Baložu siltumu", pērn uzņēmums vērsās pašvaldībā ar ierosinājumu izbūvēt šķeldas katlumājas vecajos Baložos un Titurgā. Dome šo ierosinājumu atbalstīja. Pašlaik jau ir noslēdzies iepirkums par projektēšanas un būvniecības darbiem, ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par Eiropas fondu līdzekļu saņemšanu. No pašvaldības puses vairs atlikusi tikai sadarbības un deleģēšanas līgumu sagatavošana un noslēgšana, kas iepriekš bija iekavējusies.

– Ko darīsiet tad, kad gribēsies atvilkt elpu no priekšsēdētāja pienākumu veikšanas?

– Man patīk sports un aktīvā atpūta, tāpēc pat ziemā reti kad pavadu vakaru pie televizora, jo slēpoju gan ar kalnu, gan distanču slēpēm. Agrāk spēlēju hokeju, tagad uzvelku slidas, lai tāpat vien paslidotu. Vasarā peldu, spēlēju volejbolu un braucu ar ūdensslēpēm tepat pa Daugavu.

Bet, ja jau pieminēju Daugavu, tad jāteic, ka nupat aizrakstījām vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā lūdzam viņu piekrist būt par patronu Nāves salai, jo nākamgad pieminēsim 100. gadadienu kopš Pirmā pasaules kara laika kaujām šajā mūsu novada stūrītī.