31.07.2015 10:43

FOTO: Slaveno Baldones sanatorijas parku atkal rotā skulptūra "Māra"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Slaveno Baldones sanatorijas parku atkal rotā skulptūra "Māra" Einārs Binders

Jau labu laiku intensīvi norit Baldones novada Ceriņu parka atjaunošana, un nupat, pateicoties Saeimas deputātu, Baldones novada domes un līdzcilvēku finansiālam atbalstam, atjaunota un goda vietā no jauna uzstādīta 20. gadsimta trīsdesmito gadu beigās veidotā Voldemāra Jākobsona skulptūra "Māra".

Šķiet, ka ne vien paši baldonieši, bet arī liela daļa Latvijas iedzīvotāju atceras, ka Ceriņu parku pie kādreiz tik ļoti slavenās sanatorijas savulaik rotāja trīs skulptūras – "Vāverīte", "Ķirzaciņa" un "Māra". Taču līdz ar gadiem tās no parka tīši vai netīši pazuda. Runā, ka bronzā lietās skulptūras "Vāverīte" un "Ķirzaciņa" esot aiznesuši metālzagļi. Savukārt skulptūrai "Māra" vandaļi esot nocirtuši galviņu un pirkstus. Un īsu brīdi tā pat esot rotājusi kāda privātīpašnieka dārzu.

Taču, kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa, jau labu laiku viens no galvenajiem mērķiem Baldonē ir atjaunot slaveno parku tā kādreizējā spozmē. Pēc viņas teiktā, šobrīd nobruģēti parka celiņi, uzstādīti soliņi, iekoptas puķu dobes un, protams, no jauna uzstādīta skulptūra "Māra".

"Mūsu mērķis ir no jauna uzstādīt visas trīs skulptūras. Un esam priecīgi, ka šī iecere lēnām piepildās. 30. jūlijā, tieši pirms novada svētkiem, atklājam atjaunoto skulptūru "Māra", ko izgatavojis tēlnieks Valtis Barkāns. Šī skulptūra ir precīza kopija tam, ko savulaik veidoja Voldemārs Jākobsons. Jāteic, ka lielo izmaksu dēļ sākumā nemaz nebijām plānojuši šogad šo skulptūru uzstādīt. Bet talkā nāca "Nacionālā apvienība", atvēlot krietnu naudas summu šim projektam. Tāpat arī Baldones novada iedzīvotāji ziedoja, lai mēs šo skulptūru varētu izgatavot, un arī dome pielika savu artavu klāt," teica K. Putniņa.

Savukārt atjaunotās skulptūras autors V. Barkāns atzīst, ka viņam šīs skulptūras veidošana esot bijis liels gods. "Priecājos, ka man bija šāda iespēja radīt skulptūras "Māra" kopiju. Reti kad gadās iespēja veidot tā laika tēlnieka darbus. Strādājot pie darba vairāk nekā mēnesi, man bija iespēja paskatīties, pataustīt to formātu, kādā strādāja tēlnieki tolaik. Varēju saprast, kā viņi strādāja, ko domāja, veidojot darbus," sacīja tēlnieks.

Jāpiebilst, ka skulptūras akmens, no kā tā tika izgatavota, tika ilgi meklēts. Beigu beigās tas tika atrasts tepat Latvijā, Iecavas pusē. Lielu darbu skulptūras tapšanā ieguldīja arī Baldones novadpētniecības fonda glabātāja Māra Skuja. Viņa, no arhīviem vācot visus materiālus, fotogrāfijas un pierakstus, palīdzēja tēlniekam saprast, kāda "Māra" bijusi, kā tapusi.

Kā stāsta Baldones novada domes priekšsēdētāja, darbs pie Ceriņu parka atjaunošanas tiks turpināts. Plānots, ka parka 13 ceriņu kolekcija tiks papildināta ar jauniem košumkrūmiem no Dobeles ceriņu dārziem. Parkā tikšot uzstādīti skaisti apgaismes ķermeņi un arī pārējās skulptūras – "Ķirzaciņa" un "Vāverīte".

"Darbs šeit būs vismaz vēl diviem gadiem. Jāizgatavo arī pārējās divas skulptūras, tikai neesam izlēmuši, kura būs pirmā. Visdrīzāk, ka "Vāverīte", jo tai uzstādīšanas laukums jau sagatavots. Visām skulptūrām tiks pievadīts arī ūdens, lai, gluži kā sanatorijas slavas gados, cilvēki varētu pasmelties veselīgos sēravotu ūdeņus," klāstīja K. Putniņa.

Lai izgatavotu skulptūru "Māra", bija nepieciešami 6,29 tūkstoši eiro. 3,29 tūkstošus eiro skulptūras atjaunošanai šoruden no budžeta līdzekļiem izcīnīja "Nacionālā apvienība". Savukārt visu skulptūru atjaunošanai Ceriņu parkā, pēc iepriekšējiem aprēķiniem, nepieciešami aptuveni 13 tūkstoši eiro.