23.07.2015 18:30

Par jauno Ķekavas novada mēru ievēl Andi Damlicu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par jauno Ķekavas novada mēru ievēl Andi Damlicu Einārs Binders

Ceturtdien, 23. jūlija vakarā, Ķekavas novada domes ārkārtas sēdē par priekšsēdētāju kļuva Andis Damlics no "Reģionu alianses", kurš pirms dažiem gadiem novada domē pildīja izpilddirektora pienākumus.

Atklātā balsojumā A. Damlics par domes priekšsēdētāju tika ievēlēts ar desmit deputātu balsīm. Savukārt par viņa konkurentu un šodien no amata gāzto mēru Valtu Variku ceturtdienas vakarā tika atdotas piecas balsis. Balsojumā nepiedalījās Linda Danileviča no partijas "Sadarbība", savukārt viena vēlēšanu zīme Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vēlēšanās tika atzīta par nederīgu.

Jaunievēlētais mērs A. Damlics sacīja, ka, pirmkārt, viņam kā pašvaldības vadītājam jādara viss iespējamais, lai domē darbs notiktu bez kašķiem un ķīviņiem. Komandas saliedēšana esot vissvarīgākā, lai darbs pašvaldības labā turpmāk noritētu raiti.

"Esmu gatavs uzņemties šo pienākumu, jo man ir dots mandāts. Manuprāt, pārmaiņas Ķekavā ir vajadzīgas. Ir jāstiprina domes darbs. Centīšos paplašināt koalīciju. Gribu veidot domes darbu bez opozīcijas, un, ja man tas izdosies, tad varēsiet mani apsveikt," portālam "Aprinķis.lv" teica A. Damlics, piebilstot, ka viņa paveikto vēlētāji varēs novērtēt pēc 100 amatā nostrādātām dienām.

Pirmoreiz A. Damlics uz deputāta vietu Ķekavas novada domē kandidēja 2009. gadā, bet toreiz netika ievēlēts. Novada domē viņu ievēlēja vien četrus gadus vēlāk, 2013. gadā. Tostarp laikā posmā no 2009. gada jūlija līdz 2011. gada janvārim, kad Ķekavas novada domi vadīja R. Jurķis, A. Damlics pildīja domes izpilddirektora pienākumus.

Jaunievēlētais mērs ieguvis augstāko izglītību Rīgas Politehniskajā institūtā, pēc profesijas viņš ir inženieris mehāniķis. No 2010. līdz 2014. gadam A. Damlics bija viens no Rīgas lidostas valdes locekļiem. Turklāt arī pirms tam viņš strādājis lidostas vadībā.

Jau zināms, ka ceturtdien, 23. jūlijā, Ķekavas novada domes sēdē tika atbalstīts desmit novada domes deputātu rosināts jautājums par līdzšinējā domes priekšsēdētāja Valta Varika (Vidzemes partija) nomaiņu. Atklātā balsojumā V. Variks no priekšsēdētāja amata tika gāzts ar desmit balsīm par. Seši deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja, savukārt viens deputāts balsojumā nepiedalījās.

Ar līdzšinējo mēra darbu nebija apmierināti deputāti no partijas "Vienotība", "Reģionu alianse", "Latvijas Zemnieku savienība", "Saskaņas centrs" un "Nacionālās apvienības", kuri visi bija parakstījuši priekšlikumu par V. Varika nomaiņu.

Nu jau bijušais domes priekšsēdētājs V. Variks iepriekš sacīja, ka, iespējams, galvenais iemesls opozīcijas deputātu vēlmei atbrīvot viņu no amata ir nedienas ar pašvaldības uzņēmumu SIA "Baložu komunālā saimniecība". Jo lielākā daļa no deputātiem, kuri ierosināja domes priekšsēdētāja maiņu, ir bijuši ar šo uzņēmumu saistīti, to uzraudzījuši. Viņš uzskata, ka SIA "Baložu komunālā saimniecība" izsaimniekošanas atklāšana, vainīgo personu noskaidrošana un saukšana pie atbildības ir radījusi neērtu situāciju opozīcijas deputātiem.

Savukārt Ķekavas novada domes opozīcijas deputāts Juris Jerums ("Vienotība") portālam "Aprinķis.lv" skaidroja, ka mērs bija jāatstādina, jo deputāti nav apmierināti ar to, ka nav sākta Ķekavas sākumskolas trešās kārtas būvniecība. Tāpat arī Baložu skolai vēl aizvien nav solītā stadiona. Taču vislielāko izbrīnu novada domes deputātiem esot sagādājusi nesen no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemtā vēstule, kurā lūgts skaidrot, kādēļ V. Variks vienpersoniski ir pašvaldības aģentūras "Ķekavas ambulance" direktorei ļāvis apvienot vairākus amatus un viņai palielinājis algu.

V. Variks domes priekšsēdētāja krēslā nonāca pēc pašvaldību vēlēšanām pirms diviem gadiem, kad par viņu nobalsoja 11 deputāti, bet trīs bija pret. Vēl trīs deputāti – Andis Damlics ("Reģionu alianse"), Germans Ivanovs ("Saskaņas centrs") un Andris Ceļmalnieks ("Vienotība") – uz pirmo domes sēdi nebija ieradušies. V. Variks amatā nomainīja R. Jurķi no "Vienotības".

Pašvaldību vēlēšanās Ķekavas novada domē, kurā ir 17 deputātu vietas, startēja 13 partijas, no kurām 5 % barjeru pārvarēja astoņas. No partijas "Sadarbība" ar 7,35 % vēlētāju atbalstu domē tika ievēlēts Igoris Malinausks un Linda Danileviča, bet no politiskās partijas "Reģionu alianse", pateicoties 8,17 % balsu, pašvaldībā iekļuva Juris Krūmiņš un Andis Damlics. Savukārt "Nacionālā apvienība" un partija "Tautas kontrole", kā arī "Latvijas Zemnieku savienība" pašvaldībā katra ieņēma pa vienam krēslam.

Ķekavas novads ir trešā Pierīgas pašvaldība, kurā kopš pēdējām vēlēšanām notikusi vadības maiņa. Ādažu novada domes priekšsēdētāja amatā sākotnēji ievēlēto Māri Sprindžuku 2014. gada janvārī nomainīja Normunds Zviedris, taču jau pusgadu vēlāk M. Sprindžuks atgriezās novada mēra krēslā. Savukārt Krimuldā šāgada aprīļa beigās no novada domes priekšsēdētāja amata atkāpās līdzšinējais mērs Guntars Grīnvalds, un viņa vietā tika ievēlēts Juris Salmiņš.

Iepriekš:

Ķekavas novada domē apvērsums: no amata gāzts Variks, par jauno mēru varētu kļūt Damlics

Ceturtdien varētu gāzt Ķekavas novada domes mēru Variku; priekšsēdētāja nomaiņu atbalsta lielākā daļa deputātu