17.07.2015 14:41

Valsts prezidents Rāmkalnos: Lai tā būda rūc!

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Tagad tikai sāksies, un galvenais darba cēliens mums vēl ir priekšā,", ceturtdien Inčukalna novadā atklājot uzņēmuma "Rāmkalni Nordeco" jauno sukāžu ražotni, teica uzņēmuma īpašnieks Viktors Grūtups.

Viņš sacīja paldies savai komandai, bankai, celtniekiem, Latvijas valstij un Eiropas Savienībai par līdzfinansējumu, kā arī savam tēvam Andrim Grūtupam, kura piemiņai solīja veltīt uzņēmuma darbu.

Sola palielināt eksporta apjomu

Uzrunājot ražotnes atklāšanas svētku viesus, kuru vidū bija arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā Jans Guocjans un "SEB bankas prezidente Ieva Tetere, V. Grūtups solīja, ka uzņēmums ražos visu to garšīgo un veselīgo, ko var izveidot no Latvijā augušām ogām, rabarberiem, aronijām un āboliem. Tāpat viņš bilda, ka ražotājs divu līdz trīs gadu laikā plāno palielināt eksportu līdz 85% no kopējā saražotā apjoma.

Patlaban, kā iepriekš skaidroja uzņēmuma pārstāvji, eksporta apjoms ir līdz 15% saražotā, bet tiek plānots, ka tuvāko divu līdz trīs gadu laikā būs otrādi: eksportā tiks realizēti 85%, bet Latvijā – 15% no saražotās produkcijas.

Līdz šim "Rāmkalnu" ražojumi tika prezentēti Vācijā, Anglijā, Ķīnā, taču zināms, ka uzņēmums nesen veicis pārrunas ar partneriem Lietuvā, un jau tuvāko gadu laikā plānots realizēt uzņēmuma produkciju visās Baltijas valstīs. Tāpat "Rāmkalni Nordeco" plāno ieiet Skandināvijas tirgū, kā arī pārdot savu produkciju Krievijā un Baltkrievijā.

Jaunā "Rāmkalnu" ražotne ļaus septiņas reizes palielināt ražošanu – no esošajām 50 tonnām līdz 380 tonnām saražoto sukāžu gadā. Sākotnēji tajā strādās 30 darbinieki, bet nākotnē ir plānots darbinieku skaitu palielināt. Ražošanas ēka kopā ar saldētavām aizņem 1800 kvadrātmetru platību.

Jaunajā ražotnē tiks ražotas sukādes, pastilas, sīrupi, kā arī tiks ieviesti vairāki jaunumi, tostarp sukādes šokolādes glazūrā un dažādi bezalkoholiskie dzērieni.

Jāpiebilst, ka SEB banka un uzņēmums "Rāmkalni Nordeco" noslēguši kredītlīgumu par 2,2 miljonu eiro ieguldīšanu jaunas ražotnes izveidē, kurā Latvijas zemnieku izaudzētā produkcija tiks pārstrādāta sukādēs, pastilās un sīrupos.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu Lauku atbalsta dienesta programmā "Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana". Pati SIA "Rāmkalni Nordeco" dibināta 2003. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 40 978 eiro. Tā vienīgais īpašnieks ir V. Grūtups. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 375 026 eiro, peļņa – 31 064 eiro.

Konkurēt var ar nišas produktiem

"Rāmkalnu" jaunās ražotnes atklāšana bija viens no pirmajiem pasākumiem, kurā ir piedalījies jaunais Valsts prezidents R. Vējonis. Viņš uzsvēra, ka šādas ražotnes atklāšana ir jāuztver kā jubileja, un tas ir iemesls lepoties gan uzņēmuma īpašniekiem, gan valstij kopumā.

Prezidents to nosauca par labu piemēru, kad uzņēmēji ne visai vieglos ekonomiskos apstākļos ir uzdrošinājušies ņemt kredītu un attīstīt ražotni, kas radīs jaunas darbavietas un dos pienesumu valsts kopproduktam. "Lai tā būda rūc!" aplausiem skanot, sacīja R. Vējonis. Taču galvenais viņa ieteikums bija arī citiem ražotājiem padomāt par nišas produktu radīšanu, ar ko iet gan Latvijas, gan ārvalstu tirgos, jo tikai ar tādiem ir iespējams konkurēt globālajā tirgū.

"Tātad pats svarīgākais nav vis uzraksts "Ražots Latvijā", bet gan "Izdomāts Latvijā", jo pēdējais ietver sevī gan izgudrošanu, gan ražošanu. Turklāt veiksmīgi radīts produkts vieglāk atradīs arī noieta tirgu pasaulē," uzsvēra Valsts prezidents.

Savs sakāmais svētku reizē bija arī ĶTR vēstniekam, kurš minēja, ka pēdējos gados pat vairāk nekā uz pusi ir pieaudzis Latvijas eksporta apjoms uz Ķīnu, un šā gada pirmajā pusē pieaugums ir turpinājies. To, pēc vēstnieka domām, veicinās arī jaunās "Rāmkalnu" ražotnes darbība.

"Ķīnas tirgus gandrīz visos tā darbības apsektos ir atvērts arī mūsu draugiem – uzņēmumiem no Latvijas. Atsauksmes par "Rāmkalnu" produkciju Ķīnā ir labas, un ar nepacietību tiek gaidīta šī uzņēmuma produkcijas sūtījums," teica Jans Guocjans, solot uzņēmējiem atbalstu no Ķīnas vēstniecības puses.

Tā kā "Rāmkalni" atrodas tik tuvu Rīgai, kuru apmeklē arvien vairāk tūristu no Ķīnas, vēstnieks ieteica pie jaunās ražotnes izveidot arī tūrisma centru, kur pagaršot saražoto produkciju: "Tas noteikti palīdzēs paplašināt noieta tirgu Ķīnā."