13.07.2015 21:33

Olaines pašvaldība pieprasa publisku atvainošanos par vienlaikus atceltu un notikušu svētku gājienu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs arhīvs

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP) valsts augstākajām amatpersonām nosūtījis atklātu vēstuli, kurā prasa publisku atvainošanos par vienlaikus it kā atceltu, bet reāli notikušu svētku gājienu, kas liedzis gājienā pārstāvēt Olaines novadu.

Par to aģentūru LETA informēja Olaines novada pašvaldības pārstāve Nataļja Tropkina.

"Svētdienas rīts Olaines novada pašvaldībai un novada iedzīvotājiem atnesa sarūgtinājumu svētku organizatoru un valsts amatpersonu nesaskaņotās un nekonsekventās rīcības dēļ. Olaines novada domes nostāju paužam priekšsēdētāja atklātajā vēstulē Valsts prezidentam Raimondam Vējonim (ZZS), Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), Izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Vēstulē Bergs skaidrojis, ka Olaines novada pašvaldība un tās iedzīvotāji ir gandarīti par to, ka darbs piecu gadu garumā ir vainagojies ar krāšņiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kuros skatēs un konkursos izcīnīja iespēju piedalīties arī 340 Olaines novada bērni un jaunieši. "Taču svētku rīcības komitejas nekonsekvence saistībā ar svētku gājienu radījusi mūsos - gan pašvaldībā, gan iedzīvotājos, gan jo īpaši svētku dalībniekos - nožēlu, neizpratni, sarūgtinājumu un vilšanos".

"Nakts informācija telefona īsziņā no svētku izpilddirektores Agras Bērziņas sniedza valstī pieņemtu lēmumu, ka gājiens ir atcelts, ko arī apstiprināja ieraksts oficiālajā svētku mājaslapā "dziedundejo.lv". Neoficiāli pašvaldībai tapa zināms, ka gājiena atcelšanas iemesls ir problēmas ar bērnu veselību iepriekšējā vakarā ģenerālmēģinājumā. Pašvaldība nesaņēma nekādus papildu skaidrojumus vai citu informāciju līdz plkst.7, kad mūsu novada svētku gājiena dalībniekiem bija jākāpj autobusos, lai dotos uz Rīgu," aprakstīja Bergs.

"Uzskatām, ka nepieļaujami ir vienlaikus gaidīt atbildību no pašvaldības par dalību neoficiālajā gājienā un prasīt ievērot valstī pieņemtos lēmumus. Svētdienas rītā pašvaldība nebija saņēmusi oficiālu skaidrojumu par to, kādi īsti bija bērnu veselības problēmu cēloņi un vai tiks nodrošināta mūsu bērnu drošība gājiena laikā," vēstulē paudis Olaines novada domes priekšsēdētājs.

Tāpat Olaines novada dome uzskata, ka situācija, kad oficiāli gājiens ir atcelts, taču tajā piedalās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, no kuras kā valsts amatpersonas saņemta ziņa, ka gājiens nenotiek, ir absurda, un "tā ir liela necieņa pret mūsu novada svētku dalībniekiem, viņu pedagogiem, vecākiem un pārējiem sabiedrības locekļiem, kuri respektēja rīcības komitejas, kura pārstāv valsti, lēmumu, kā arī pret valsti kopumā".

"Mūsuprāt, aicinājums doties gājienā, kas izskanēja televīzijā tiešraides laikā, sniedza signālu sabiedrībai, ka kopumā valsts līmenī pieņemtos lēmumus, tai skaitā lēmumu, kuru šajā konkrētajā situācijā pieņēmusi rīcības komiteja kopā ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili, drīkst neievērot un pārkāpt," vēstulē skaidrojis Bergs.

Olaines novads par nepieņemamu uzskata svētku organizatoru rīcību, uzveļot atbildību pašvaldībām un bērnu vecākiem, kuriem bija jāizlemj par došanos vai nedošanos gājienā, nezinot par tā norisi un riskējot ar bērnu drošību. "Mūsuprāt, svētku organizatoriem bija jāpieņem lēmums atcelt iepriekšējo paziņojumu un oficiāli tomēr paziņot, ka gājiens notiks, vai arī pildīt pieņemto lēmumu," vēstulē paudis Olaines novada vadītājs.

"Oficiālais gājiens tika atcelts, vēlāk notiekošais tiek saukts par brīvprātīgo (vai tad jebkad gājiens ir bijis piespiedu?). Vakardienas gājienu nevar uzskatīt par XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programmas daļu. Uz to ar mediju starpniecību tika aicināti visi Latvijas iedzīvotāji. Oficiālajā svētku mājaslapā šādas informācijas nebija, tādu nesaņēma arī novadu svētku organizatori," teikts vēstulē.

"Līdz ar to lielu neizpratni rada arī svētku organizatoru nekonsekvence, kurai kā apliecinājums ir 12.jūlija vakarā oficiālajā svētku mājaslapā "dziedundejo.lv" atrodamā pateicība svētku dalībniekiem par dalību gājienā, kuru paši ir atcēluši," atzinis Bergs.

Viņš skaidroja, ka 12.jūlija agrā rītā, izvērtējot pieejamo informāciju, iespējamos riskus un atbildību par novada bērniem un ļoti nopietni uztverot Izglītības un zinātnes ministres lēmumu, Olaines novads netika pārstāvēts gājienā pilnā sastāvā, kā iepriekš bija plānots. "Līdz ar to daudzi olainieši jūtas emocionāli ļoti slikti, un tas, ka tikpat nejaukā situācijā ir nokļuvuši arī citu novadu - Tukuma, Aizkraukles, Engures, Jaunpils, Saldus, Preiļu, Babītes un Rīgas pilsētas svētku dalībnieki - mums nav mierinājums," vēstulē uzsvēris Bergs.

Viņaprāt, nav izprotama pārlieku optimistiskā informācija par to dziesmu un deju svētku dalībnieku skaitu, kuri gājienā piedalījās, jo zināms to novadu un viņu kolektīvu dalībnieku skaits, kuri tajā nepiedalījās.

"Apliecinām, ka Olaines novada pašvaldība un tās gan pieaugušo, gan bērnu mākslinieciskie kolektīvi arī turpmāk ieguldīs vislielākās pūles, lai mūsu nacionālā vērtība - dziesmu un deju svētki būtu kā mūsu valsts identitāte. Lai turpmākie svētki sniegtu gandarījumu to dalībniekiem, to organizēšanā ir nepieciešams uzlabot komunikāciju, ārkārtas situācijās nekavējoties sniegt objektīvu un pilnīgu informāciju pašvaldībām, rīkoties konsekventi, izvērtēt un atzīt pieļautās kļūdas," vēstulē paudis Bergs.

Olaines novada pašvaldība pieprasa publisku svētku organizatoru atvainošanos mūsu novada svētku dalībniekiem un viņu vecākiem, kā arī pārējiem novada iedzīvotājiem, kuri bija gatavojušies gājienā atbalstīt novada bērnus un jauniešus, kuri kopj tautas tradīcijas un ir Latvijas un sava novada patrioti.

Kā ziņots, sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie dziesmu svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.