07.07.2015 10:12

Pierīgas pašvaldības savus ceļus remontē pamazām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas pašvaldības savus ceļus remontē pamazām Einārs Binders

Šogad uz vairākiem Latvijas galvenajiem autoceļiem, tostarp Pierīgā, notiek vērienīgi remontdarbi. Rosību var manīt gan uz Tallinas, gan Siguldas šosejas, kur vairāku kilometru garumā tiek atjaunots asfalta segums.

Arī vairākos Pierīgas novados šovasar bez ceļu remontdarbiem neiztikt, lai gan tik vērienīgi tie, protams, nebūs.

Baldones domes priekšsēdētāja Karina Putniņa:

"Vērienīgiem ceļu remontiem pašvaldībai līdzekļu nav. Šogad vienai, faktiski divām ielām veiksim virsmas apstrādi. Pārējos pašvaldības teritorijā esošos ceļus normas robežās centīsimies daudzmaz uzturēt – vismaz tā, lai tie būtu izbraucami.

Protams, gribam, lai ceļu remontiem varētu atvēlēt vairāk naudas, jo ceļi Baldonē ir tādā pašā stāvoklī kā visur citur Latvijā. Pavasaros pārsvarā lāpām bedrītes, kopjam, rokam grāvjus gar ceļiem, izzāģējam krūmus, lai tie varētu žūt un daudzmaz saglabāties.

Taču, runājot par "Latvijas Valsts ceļiem", nevarētu teikt, ka viņi būtu ļoti čakli. Vismaz Baldonē Rīgas ielai virsmas apstrādi viņi veica ļoti nekvalitatīvi. Naudu iztērēja, bet lielas jēgas no tā nav."

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš:

"Pašlaik neko vēl neremontējam, bet teju, teju tiks izsludināts iepirkuma konkurss. Plānojam viena kilometra garumā šķembot un atjaunot asfalta segumu ceļam uz Pabažiem, lai nepiebeigtu to galīgi. Domāju, ka tad vismaz piecus, sešus gadus par šo ceļa posmu vairs nebūs jāuztraucas un tas kalpos godam.

Vēl regulāri līdzinām un kopjam arī zemes ceļus. Tik, cik mums budžetā līdzekļu ceļa remontiem ir, tik arī atvēlam. Cenšamies atlicināt līdzekļus arī asfaltēšanai. Mums ir iepriekš ņemts kredīts par ceļa seguma atjaunošanu, ko godprātīgi katru gadu arī maksājam."

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks:

"Šovasar plānots atjaunot grants ceļu virskārtu Ādažu novada ielām un ceļiem kopumā 10 kilometru garumā. Saules ielas posmā no Draudzības ielas līdz Attekas ielai tiks izstrādāta būvniecības iecere, lai rudenī virs esošā dolomīta šķembu seguma varētu izbūvēt betona bruģakmens segumu.

Taču pats svarīgākais, ko šogad esam uzsākuši, ir darbs pie novada ceļu attīstības programmas izveides. Šai programmai ir vairākas sadaļas, un katrai no tām ir dažāda problemātika. Pirmā – centrālās ielas, ko mēs gribētu padarīt par novada vides un ārtelpas būtisku un kvalitatīvu sastāvdaļu; otrā – asfaltētie ceļi patiešām ir kritiskā stāvoklī; trešā – novada teritorijā atrodas VAS "Latvijas Valsts ceļi" ielas, ko varam tikai lūgt rūpīgāk uzturēt, biežāk remontēt; ceturtā – dzīvojamo kvartālu mazās ielas ar ievērojamu noslodzi; piektā – grantētie ceļi un to stāvoklis.

Saimniecības un infrastruktūras daļas jaunā iniciatīva ir skaidra un konkrēta – vēlamies vecajās Ādažu ielās, kam izbūvētas visas inženierkomunikācijas, nomainīt ceļa segumu no grants–šķembu uz betona bruģakmens segumu, tādējādi sasniedzot divus mērķus: pirmkārt, sakārtojam centra vidi, šo sakārtošanu aizvien paplašinot, sasniedzot novada mazās ielas; otrkārt, ar katru šādu grants seguma nomaiņu mums paliek vairāk naudas citu grants ceļu uzturēšanai, kam tuvākajā nākotnē nav plānots ne uzlikt bruģi, ne asfaltēt. Rezultātā – grantēto ceļu kļūs mazāk, būs sakoptāka un skaistāka vide."