02.07.2015 13:49

"Mālpils piensaimnieka" darbinieki intensīvi strādā, lai likvidētu piesārņojumu Sudas upē

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau otro dienu norisinās piesārņojuma seku likvidēšana Sudas upē. To veic SIA "Mālpils piensaimnieks" darbinieki, kuri ar spaiņiem no upes smeļ ārā mazutu, kas ūdenstilpē ieplūda negadījuma dēļ uzņēmuma katlu mājas remontdarbu laikā.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja SIA "Mālpils piensaimnieka" valdes priekšsēdētājs Imants Stepāns, trīs uzņēmuma darbinieki, tostarp viņš pats, mazutu no upes ar spaiņiem smeļ ārā jau otro dienu. Pēc viņa teiktā, postažu izdosies likvidēt, visticamāk, jau šovakar.

"Upi divas dienas tīrām trīs cilvēki. Arī es pats. Ar lāpstām un spaiņiem smeļam ārā no upes mazutu, nesam augšā kalnā un liekam to īpašā konteinerā, kuru vēlāk speciāla kompānija aizvedīs uz utilizācijas vietu. Darbi nenorit tik raiti. Sākumā bijām domājuši, ka tos pabeigsim vakar, taču izskatās, ka strādāsim arī šodien visu dienu," sacīja I. Stepāns.

Viņš skaidroja, ka videi bīstamā viela upē ieplūdusi nejauši, bet norādīja, ka uzņēmums SIA "Mālpils piensaimnieks" ir gatavs segt visus zaudējumus, kas radušies negadījuma dēļ.

"Mazuts upē ieplūda laikā, kad uzņēmuma darbinieki katlumājā mainīja filtrus. Pēc remontdarbiem, kad tika likti atpakaļ filtri, tie "nesēdēja savā vietā" un viss plūda pāri. Tā arī tas viss nonāca upē, jo mazuta sūkņu telpa ir tehniski saistīta ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Es par notikušo uzzināju no pašvaldības policijas, pēc tam izsaucām Vides dienestu. Viņiem arī uztraukumā pateicu, ka upē varētu būt ieplūduši 100 litri mazuta, taču patiesībā, kā vēlāk no darbiniekiem uzzināju, noplūda mazāk. Strādnieki jau bija paspējuši daļu naftas produktu savākt. Taču, protams, par notikušo esam atbildīgi, segsim zaudējumus, visu sakopsim, pie reizes arī upi no kokiem atbrīvojot," teica I. Stepāns.

Uzņēmuma vadītājs arī norādīja, ka par vēl kādām iespējamām noplūdēm vairs nav jāsatraucas. Visas problēmas SIA "Mālpils piensaimnieks" katlumājā esot novērstas.

Portāls "Apriņķis.lv" jau vēstīja, ka otrdien, 30. jūnijā, Mālpils pašvaldībā saņemta iedzīvotāju sūdzība par Sudas upes piesārņojumu posmā aiz SIA "Mālpils piensaimnieks" attīrīšanas iekārtām. Notikuma vietā strādāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kas norobežoja Sudas upi trīs kilometru garā posmā ar norobežojošajām bonām, kā arī upes krastos un visā tās platumā vairākās vietās izvietoja piesārņojuma absorbējošās bonas.

Par upes piesārņošanu un negadījuma neziņošanu atbildīgajiem dienestiem VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) ir sākusi administratīvo lietvedību pret SIA "Mālpils piensaimnieks". Līdztekus administratīvajai lietvedībai uzņēmumam tika uzdots attīrīt upi. Pēc VVD speciālistu domām, šis piesārņojums ir būtisks un atstās sekas uz upes ekosistēmu, tāpēc upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR".

Iepriekš:

Par Sudas upes piesārņošanu Mālpilī uzsākta administratīvā lietvedība

Mālpilī piesārņota Sudas upe; iespējamais vaininieks – SIA Mālpils piensaimnieks (papildināta)