19.05.2012 09:33

Atkritumu šķirošanas centra izveide Stopiņos izmaksās 9,525 miljonus latu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atkritumu šķirošanas centra izveide Stopiņos izmaksās 9,525 miljonus latu www.foto.delfi.lv

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Ekodoktrīna" konkursā par būvdarbiem atkritumu šķirošanas centra izveidei Stopiņu novadā uzvarējis 9,525 miljonus latu vērts piedāvājums.

Par to liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā, vēsta portāls "Nozare.lv". Konkurss tika izsludināts februāra sākumā, un tajā uzvarējusi juridisko personu grupa SIA "LNK Industries" un AS "Latvijas Tilti". Piedāvājumu bija iesniegusi arī SIA "Eko reverss".

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iepriekš pieprasīja Rīgas pilsētas un Stopiņu novada domēm sniegt viņu rīcībā esošo informāciju par SIA "Getliņi Eko" un SIA "Ekodoktrīna" 2011. gada nogalē noslēgto zemes nomas līgumu, ar kuru iznomāta teritorija sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi" 1,7 hektāru platībā sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecībai. VARAM arī pieprasījusi informāciju par šī iznomātā zemesgabala piederību.

Kā iepriekš vēstīja portāls "Pietiek.com", pērn novembrī klusi un nemanāmi veikta zemes iznomāšana ar tā sauktajiem "vecajiem" oligarhiem saistītājam uzņēmumam "Ekodoktrīna" atkritumu izgāztuves "Getliņi" teritorijā.

Portāls apgalvoja, ka zemes nomas līgums "Ekodoktrīnai" dod priekšrocības aptuveni deviņu miljonus latu vērtajā jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas projekta īstenošanā, kam paredzēts arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

"Pietiek.com" vēstīja, ka šis uzņēmums tiek saistīts ar ekspremjera Andra Šķēles un eksministra Aināra Šlesera interesēm. Saistībā ar "Ekodotrīnai" iznomātu pašvaldības uzņēmuma zemi esot radušās arī aizdomas ne vien par apzināti samazinātu zemes nomas maksu, bet arī to, ka Getliņu zemes iznomāšana ir pirmais solis tālākai shēmai, lai "Ekodoktrīna" iegūtu monopoltiesības miljonus vērtajā Getliņu atkritumu šķirošanas, pārstrādes un otrreizējo izejvielu tālāk pārdošanas biznesā.

Portāls informēja, ka "Getliņi Eko" izsludinājis konkursu par atkritumu sagatavošanu noglabāšanai un, ņemot vērā konkursā izvirzītās prasības, par tā vienīgo uzvarētāju varētu kļūt "Ekodoktrīna". Šī projekta kopējās izmaksas lēstas tuvu deviņiem miljoniem latu, un tā īstenošanai paredzēts arī ES fondu līdzfinansējums. Turklāt izskanējušas bažas, ka "Ekodoktrīnas" iecerētā projekta īstenošana draud ar monopolu atkritumu jomā un paaugstinātu atkritumu tarifu Rīgas un Stopiņu novadā.

VARAM iepriekš apstiprinājusi ES fondu līdzekļu piešķiršanu "Ekodoktrīnas" projektam par atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecību Getliņos, tomēr ministrijai aizvien esot tiesības pārskatīt savu lēmumu un finansējuma piešķiršanu atcelt.

"Pietiek.com" norādīja, ka "Ekodoktrīna" vēsturiski bijusi saistīta ar Šķēles vārdu un viņa ģimenes locekļu interesēm. Tiesa, kad izgāzusies iecere uzņēmumam bez konkursa tikt pie Getliņu atkritumu šķirošanas, izveidojot kopīgu pilnsabiedrību ar "Getliņi Eko", Šķēles ģimene savas daļas "Ekodoktrīnā" oficiāli pārdeva.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Ekodoktrīnas" kapitāldaļas pieder SIA "Eksetekss" - 39,90%, SIA "Tehnoinvest" - 35%, kā arī SIA "Wheaton Parks" - 25,10%.

"Eksetekss" pilnībā pieder Anatolijam Jerumanim. "Tehnoinvest" kapitāldaļas pieder SIA "City Energy" - 90%, kā arī AS "BAO" - 10%. "City Energy" vienīgais īpašnieks ir Jānis Vilgerts, viņš ir arī reģistros uzrādīts kā lielākais "BAO" akcionārs, tiesa, datubāzei par AS akcionāriem ir uzziņas raksturs un nav juridiska spēka.

Līdz pagājušā gada jūnijam "Tehnoinvest" piederēja Šķēles ģimenes biznesa impērijā ietilpstošajai SIA "Inpo 12". "Wheaton Parks" kopš šā gada 9. maija pieder Igaunijas uzņēmumam "VMTM team OU", pirms tam uzņēmuma kapitāldaļas pārvaldīja Kiprā reģistrētā "Frostray Limited".

"Getliņi Eko" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Pierīgā, Stopiņu novadā. Uzņēmumā Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 85% kapitāla daļu, bet Stopiņu pašvaldībai - 15% kapitāla daļu.