09.04.2015 17:39

Ikšķilē "Park&Ride" sistēma strādā uz urrā, Rīgā ar sistēmas ieviešanu nesokas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē "Park&Ride" sistēma strādā uz urrā, Rīgā ar sistēmas ieviešanu nesokas Einārs Binders

Lai izskaustu intensīvo satiksmi Rīgas centrā un cīnītos ar augošo piesārņojumu un trokšņiem, jau ilgus gadus tiek diskutēts par stāvparku izveidi jeb sistēmu "Park&Ride". Tomēr galvaspilsētai – pretēji Ikšķilei – ar sistēmas "atstāj un brauc" ieviešanu nesokas.

Vienīgo stāvparku Pļavniekos tikpat kā neizmanto

Jau ilgus gadus Pierīgas iedzīvotāji un galvaspilsētas viesi sapņo par to dienu, kad Rīgā beidzot līdz galam tiks ieviesta "Park&Ride" sistēma, kas ļautu autobraucējiem "nemīcīties" pa sastrēgumiem Rīgas centrā, bet atstāt savu auto Rīgas pievārtē, lai tālāk savās gaitās dotos ar sabiedrisko transportu, velosipēdu vai kājām. Tomēr, lai gan runāts par šādu stāvparku izveidi ir gana daudz, līdz šim Rīgā ir tapusi tikai viena "Park&Ride" stāvvieta.

Tā atrodas Pļavniekos, Ulbrokas ielā, un jau kopš atklāšanas 2012. gadā milzīgā četru stāvu stāvvieta nav īpaši noslogota. Kā darba dienas rītā aptuveni pulksten 10 novēroja portāls "Aprinķis.lv", tā ir aizpildīta tikai par 25 %, lai gan autostāvvietā paredzēta vieta 700 automašīnām. Jāpiezīmē, ka autobraucējs, nezinot par šāda stāvparka eksistenci, nemaz tik viegli to neatradīs, jo nekādas norādes uz ceļa nav.

Kā stāstīja "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis, sākotnēji Ulbrokas ielas autostāvieta nemaz netika būvēta kā "Park&Ride" stāvparks. Tā tika celta kā autostāvvieta tuvējo daudzstāvu namu iedzīvotājiem. Tā kā ļaudis šo būvi automašīnu novietošanai neizmantoja un ēka piederēja pilsētai, tika nolemts tajā ierīkot "Park&Ride" autostāvietu.

"Stāvparks Pļavniekos ir kā pilotprojekts ar mērķi pamēģināt, vai šī "Park&Ride" sistēma strādā. Turklāt pašu stāvparku apsaimnieko pašvaldības uzņēmums SIA "Pilsētbūvnieks". "Rīgas satiksme", precīzāk sākot, meitas uzņēmums "Rīgas karte", apkalpo tikai pašu "Park&Ride" sistēmu, aprīkojot stāvvietu ar karšu lasītājiem un nodrošinot, ka autovadītāji stāvparku var izmantot bez maksas, ja vien veic divus braucienus ar sabiedrisko transportu," skaidroja V. Zaķis.

Pēc "Rīgas satiksmes" pārstāvja teiktā, pērn pašu "Park&Ride" sistēmu lietoja vien 150 autobraucēju, kas ir gaužām maz. Savukārt iespēju novietot auto Ulbrokas ielas autostāvietā 2013. gadā izmantoja 300 cilvēku, liecina SIA "Pilsētbūvnieks" informācija. Turklāt šo apsargājamo autostāvvietu izmantojuši ne vien "Park&Ride" cienītāji, bet arī vietējie iedzīvotāji.

"Protams, šo stāvparku izmanto neliels skaits iedzīvotāju. Mēs to neslēpjam, jo saprotam iemeslus, kādēļ tā notiek. Pirmkārt, stāvvieta netika būvēta kā "Park&Ride". Otrkārt, tā šo funkciju nenes, jo tur apkārt nav veikalu, kas iedzīvotājiem ir svarīgi. Tomēr kopumā varu teikt, ka, no "Rīgas satiksmes" puses raugoties, pilotprojekts ir bijis veiksmīgs. Pati sistēma strādā, un esam gatavi to ieviest citur, ja tiks izveidoti vēl kādi "Park&Ride" stāvparki," saka V. Zaķis.

Ikšķilē nesnauž – tapuši jau divi "Park&Ride" stāvparki

Rīga nebūt nav vienīgā vieta, kur varētu ieviest "Park&Ride" sistēmu. Tepat Pierīgā, proti, Ikšķilē pašvaldība ar Eiropas Savienības atbalstu par dažiem desmitiem tūkstošu eiro izveidojusi divus "Park&Ride" stāvparkus iepretim dzelzceļa stacijai. Pirmais stāvparks ar vietu 49 automašīnām tapa jau 2012. gadā, bet otrais izveidots pērn, un tajā var novietot 15 spēkratus.

"Tā kā daudzviet pasaulē redzēts, ka piepilsētās pie dzelzceļa stacijām atrodas šādi stāvparki, nolēmām tādu izveidot arī Ikšķilē. Un šobrīd varam teikt, ka šis projekts ir bijis ļoti veiksmīgs. Cilvēki Ikšķiles "Park&Ride" stāvvietā savas automašīnas novieto bez maksas un tālāk uz darbu Rīgā dodas ar vilcienu," stāsta Ikšķiles novada domes izpilddirektors Guntars Kurmis.

Kā pārliecinājās portāls "Aprinķis.lv", "Park&Ride" stāvvieta Ikšķilē iemantojusi lielu popularitāti, un teju visas vietas autostāvvietā darba dienas rītā ir aizņemtas. Arī G. Kurmis apliecina, ka visas auto stāvvietas ir aizpildītas teju katru dienu gan ziemā, gan vasarā.

"Cilvēki tās izmanto katru dienu. Sevišķi šobrīd, kad augušas stāvvietu cenas Rīgas centrā. Automašīnas novieto gan Ikšķiles iedzīvotāji, gan arī tie autovadītāji, kas dzīvo attālākās novada vietās. Arī dažs labs ogrēnietis mēdz šo stāvparku izmantot," stāsta pašvaldības pārstāvis.

G. Kurmis arī zina teikt, kādēļ Rīgas pašvaldībai ar stāvparku ieviešanu nevedas un kāpēc Pļavnieku stāvvietā "Park&Ride" cienītāji sastopami maz - pretēji Ikšķilei.

"No sākta gala "Park&Ride" sistēmai Rīgā ir nepareiza koncepcija. Nav pareizi stāvparkus būvēt Rīgas pievārtē – tiem jāatrodas pilsētas centrā. Ir aplami uzskatīt, ka cilvēks, kas iegādājies automašīnu, to novietos kaut kur Rīgas mikrorajonā, lai ceļu uz darbu tālāk mērotu sabiedriskajā transportā, maksājot par braucienu pusotru eiro un nīktu aukstā autobusā, stāvot kājās. Es domāju, ka esošā stāvparku koncepcija cilvēku apgrūtina, nevis iepriecina," teic G. Kurmis.

Viņš uzskata, ka cilvēkam stāvvietu vajag izmantot tad, kad viņš ir Rīgas centrā, bet, tiklīdz tā atrodas ārpus centra, tā pazūd visas sistēmas jēga.

"Ir pilnīgi nejēdzīgs pasākums iedomāties, ka cilvēks daudz labprātāk sastrēgumos 45 minūtes nīks autobusā. Daudz ērtāk un patīkamāk taču sastrēgumu ir pārlaist savā auto, jo ātrāk tāpat uz priekšu netiksi! Ikšķilē "Park&Ride" sistēma strādā, jo cilvēki auto atstāj pilsētas centrā, tad ar vilcienu aizbrauc līdz centrālajai dzelzceļa stacijai un tad ar kājām aiziet tur, kur vajag bez papildu izmaksām," skaidro G. Kurmis.