25.03.2015 13:29

Ikšķilei tapusi jauna pilsētas identitāte jeb zīmols

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ikšķilei tapusi jauna pilsētas identitāte jeb zīmols No reklāmas aģentūras "RCL" prezentācijas materiāliem

Ikšķiles novada pašvaldība 25. marta domes sēdē apstiprinājusi jauno pilsētas mārketinga stratēģiju jeb zīmolu. Turpmāk jaunais zīmols, kura izveidē ņemtas vērā pat vēsturiskās liecības, vēstīs par Ikšķili kā vietu, kur sākas viss labais.

Ikšķiles novada domes izpilddirektors Guntars Kurmis portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka kopā ar reklāmas aģentūru SIA "RCL" paveikts patiešām liels darbs pie Ikšķiles tēla izveides.

"Kopā ar novada domes darbiniekiem, reklāmas speciālistiem notika vairākas trīs līdz četru stundu garas sanāksmēs, kurās meklējām labāko risinājumu jaunajam Ikšķiles novada tēlam," sacīja G. Kurmis.

Viņš norādīja, ka mārketinga stratēģijas ietvaros tapis gan logo, kura pamatideja jeb grafiskais attēls aizgūts no kādas sen austas jostas, kas tapusi novadā, gan jaunā novada devīze, gan īpaša stila grāmata, kas paredzēta novada izklaides pasākumu organizatoriem, lai tie, piemēram, varētu izstrādāt vienota dizaina afišas un biļetes.

"Jaunā novada devīze ir "Ikšķile – labs sākums!". Tā stāsta par to, ka pilsēta ir labs sākums dzīvei, laba vieta Pierīgā, kur uzcelt savu ģimenes mājokli, atpūsties pēc darba zaļā, sakoptā vidē, laba vieta, kur uzsākt biznesu, ņemot vērā galvaspilsētas tuvumu. Savukārt jaunajā novada grafiskajā simbolā tika izmantoti raksti no savulaik Ikšķiles novadā austās jostas. Šī simbolika turpmāk tiks lietota, piemēram, gan veidojot suvenīrus, gan likta uz pašvaldības iestāžu darbinieku vizītkartēm. Savukārt stila grāmata ir kā pamācība, kur un kā jauno simboliku lietot," teic G. Kurmis.

Novada domes izpilddirektors arī skaidroja, ka jaunā simbolika tiks lietotota jau tuvākajā laikā, tā, piemēram, rotās krekliņus un būs kā galvenais noformējuma elements pilsētas svētkos augustā. Tāpat, līdzīgi kā valsts iestādēm, arī Ikšķilei turpmāk būs vienota vizuālā identitāte, tikai katrai pašvaldībai tiks piešķirta sava raksturojošā krāsa.

"Par jauno novada identitāti dzirdēts daudz viedokļu. Vieniem patīk, citiem ne. Tāpat tiek pausts, ka 35 tūkstoši eiro par zīmola izstrādi ir pārāk dārgi. Tomēr es jau iepriekš esmu teicis, ka, pirmkārt, šī zīmola izstrāde savā ziņā ir māksla, radošs process. Un mākslas darbiem cenas ir grūti izprotamas. Kaut vai tie paši Rotko darbi maksā miljonu! Otrkārt, cenu, par kādu tiks veikta zīmola izveide, noteica konkursa uzvarētājs. Un, tā kā konkursam pieteicās tikai viens pretendents, nebija jau no kā izvēlēties," teica G. Kurmis.

Izpilddirektors norādīja, ka arī jauns iepirkumu konkurss diez vai garantētu to, ka zīmolu kāds izstrādātu lētāk, ņemot vērā, ka pašlaik to bija gatavs veikt tikai viens uzņēmums. Tāpat, atliekot zīmola izstrādi, iespējams, šī pakalpojumu cena tikai augtu.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, kā pērn rudenī reklāmas aģentūra SIA "RCL" par 35 tūkstošiem eiro apņēmās Ikšķiles novada pašvaldībai radīt pilsētas identitāti jeb mārketinga stratēģiju. Iepriekš šī pati reklāmas aģentūra izstrādājusi reklāmas kampaņas tādiem uzņēmumiem kā "McDonald's", "Lattelecom", "Norde", "BMW" un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

Ideju par Ikšķiles novada zīmola izveidi rosināja novada domes deputāti, jo uzskatīja, ka līdz šim novadam sava tēla tā īsti nav bijis. Šāda pilsētas mārketinga stratēģija jau ir vairākām pašvaldībām Latvijā, piemēram, Ventspilij, Valmierai un daudzām citām pilsētām.

Iepriekš:

Ikšķilei par 35 tūkstošiem eiro top jauns zīmols