20.03.2015 07:47

Rudenī Inčukalna gudrona dīķis pazudīs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rudenī Inčukalna gudrona dīķis pazudīs Einārs Binders

Inčukalna novada iedzīvotājiem nav īpašu pretenziju pret modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" sliežu ceļu izbūvi viņu teritorijā, taču ir satraukums par to, kādu ietekmi dzelzceļa trase atstās uz dabu.

"Apspriežot "Rail Baltica" trases projektu, cilvēki vaicāja, vai, būvējot dzelzceļa līniju, netiks izkustināta zeme un Inčukalna gudrona dīķos esošais piesārņojums nenonāks gruntsūdeņos," sacīja novada pārstāve Jana Bunkus, piebilstot, ka projekta īstenotāji solījuši dzelzceļa būvniecību sākt tikai tad, kad sanācijas darbi Inčukalnā būs beigušies.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektam sākotnēji tika atvēlēti mazliet vairāk nekā 29 miljoni eiro, no kuriem lielāko daļu summas piešķīra Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Taču līdz pagājušā gada vasarai sanācijas darbu projekts sadārdzinājās līdz 45,5 miljoniem eiro.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens šonedēļ sacīja, ka pastāv risks savlaicīgi neapgūt iepriekšējā plānošanas perioda Eiropas Savienības fondu finansējumu un daļu naudas Latvija var nesaņemt. Latvijai ES fondu plānošanas periodā no 2007. līdz 2013. gadam bija jāapgūst 4,5 miljardu eiro finansējums, bet ir aizkavējušies trīs būtiski projekti, kas apdraud fondu apguvi pilnā mērā. Viens no šiem objektiem ir arī vēsturiski piesārņotās vietas Inčukalna sērskābā gudrona dīķi. Lai nezaudētu finansējumu, darbiem jābeidzas gada nogalē.

Apmeklējot vēsturiski piesārņoto vietu Inčukalnā, tostarp gudrona Dienvidu dīķi, "Apriņķis.lv" novēroja, ka uzņēmuma "Skonto Būve" solījumi līdz rudenim pabeigt dīķu sanāciju šķiet reāli.

Kā skaidroja Inčukalna sērskābā gudrona dīķa sanācijas darbu veicējas firmas "Skonto Būve" būvdarbu vadītājs Aivars Leitāns, Dienvidu dīķa, kas ir 8,24 ha liels, sanācijas darbi notiek ik dienu. Labos laikapstākļos dienā tiek izsmelts līdz 190 tonnām gudrona.

"Vairāk nav lietderīgi, jo pārslogojas ražošanas jaudas, turklāt to neļauj arī tehnoloģiskie procesi, jo gudronam, kad tas ir sajaukts ar atkritumiem un kaļķi, pirms žāvēšanas vēl jāreaģē," skaidroja A. Leitāns.