19.03.2015 13:52

Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvē noris izpēte – gatavojas sanācijai, veic kontrolurbumus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvē noris izpēte – gatavojas sanācijai, veic kontrolurbumus Einārs Binders

Izskatās, ka apņemšanās likvidēt Olaines ķīmisko atkritumu izgāztuvi līdz šī gada beigām nav tikai tukši vārdi. Jau otro nedēļu izgāztuvē rosās pulciņš vīru, kas veic dziļurbumus, lai noskaidrotu, kādas indes izgāztas Olaines mežā, un sagatavotos piesārņotās vietas sanācijai.

Pie bīstamajiem atkritumu dīķiem piebraukušas Olaines pašvaldības uzņēmuma AS "Olaines ūdens un siltums" smagās mašīnas ar nopietnu tehniku. Trīs uzņēmuma darbinieki aktīvi rosās un veic kontrolurbumus, novēroja portāls "Apriņķis.lv".

Uzņēmuma darbinieki stāsta, ka pavisam kopā viņiem uzdots veikt piecus kontrolurbumus, lai noskaidrotu, kādas bīstamas vielas teritoriju un gruntsūdeņus piesārņo un kādu tehnoloģiju vajadzēs izmantot, lai izgāztuvi likvidētu.

"Pašlaik notiek papildu izpēte. Mēs kā pašvaldība uzņēmāmies veikt papildu urbumus, un finansējums tam tika piešķirts no valsts budžeta programmas "Vides aizsardzības projekti". Papildu urbumiem ir jābūt, lai noskaidrotu, kā atkritumu radītais piesārņojums izplatās gruntsūdeņos, kādas sekas tas var radīt. Viena lieta ir tas, kas par piesārņojuma izplatību zināms pirms pāris gadiem veiktajos pētījumos, cita lieta – apjaust reālo situāciju tagad," skaidro Olaines novada mērs Andris Bergs.

Vienlaikus viņš arī norādīja, ka pašlaik Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar Valsts vides dienestu (VVD) izvērtē iespējamos risinājumus Olaines atkritumu izgāztuves sanācijas projekta īstenošanai vēl līdz šī gada beigām, cenšoties paspēt apgūt šim mērķim atvēlēto Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu.

"Lai gan projektu nesāka laikā, pašlaik ministrija un VVD aktīvi strādā, lai līdz šī gada beigām projektu varētu gan uzsākt, gan pabeigt. Pašlaik eksperti stāsta, ka iekļauties ES noteiktajā termiņā vēl varam un ar zināmām tehnoloģijām varam pagūt veikt sanāciju," sacīja A. Bergs.

Viņš arī norādīja, ka, lai gan izgāztuve ir valsts īpašums un pašvaldība tiešā veidā neko ietekmēt nevar, vietvara aktīvi seko līdzi tam, lai bīstamā vieta Olainē tiktu likvidēta.

"Pateicoties tam, ka pašvaldība iesaistījās šajā jautājumā, vismaz kaut kas notiek. Diemžēl pagaidām nav rezultāta, bet ir cerība, ka Olaines atkritumu izgāztuves sanācija tiks īstenota. Arī ministrijā esam guvuši atsaucību, turklāt ar ministru tiekos divas reizes mēnesī, lai pārrunātu projekta virzību. Esam ne tikai vērotāji, bet arī stimulētāji," klāsta Olaines pašvaldības vadītājs.

Jau vēstīts, ka Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācija ir apdraudēta, jo, neīstenojot to paredzētajā termiņā, proti, līdz šā gada rudenim, var tikt atņemts Eiropas struktūrfondu finansējums aptuveni 70 % apmērā. Savukārt jaunajā Eiropas Savienības budžetā naudu piesārņoto vietu sakopšanai nav plānots piešķirt.

Pašlaik zināms, ka plāns likvidēt bīstamo atkritumu izgāztuvi Olainē nebūt nav atcelts, un šobrīd VVD izvērtē iespējamos risinājumus Olaines atkritumu izgāztuves sanācijas projekta īstenošanai vēl līdz šī gada beigām. "VARAM nav apturējusi Olaines projektu. Olaines, tāpat kā Sarkandaugavas projekta un Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas, projekta īstenošana ir prioritāra un veicama nekavējoties," portālam "Apriņķis.lv" iepriekš sacīja VARAM pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Kā noskaidrots līdz šim, veikt darbus laikā nevarēja, jo VVD bija izsludinājis divus iepirkumus sanācijas projekta īstenošanai, taču abos gadījumos Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju, jo otrs konkursa pretendents iesniedza sūdzību. VVD norādīja, ka tieši pārsūdzību izskatīšanas un darbinieku maiņas dēļ sanāciju nebija iespējams nedz sākt, nedz pabeigt laikā, tāpēc Iepirkumu uzraudzības birojs pērn rudenī nolēma pārtraukt pēdējo iepirkuma procedūru.

Uz Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvi, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas, no 1973. līdz 1980. gadam tika vesti rūpnīcas "Olainfarm" toksiskie atkritumi. Pašlaik tie, filtrējoties caur smiltīm, nonāk gruntsūdeņos, kur šo bīstamo vielu koncentrācija tūkstošiem reižu pārsniedz pieļaujamās normas.

Iepriekš:

Par Olaines ķīmisko atkritumu sanācijas projekta neīstenošanu laikus ar rājienu soda divas VVD amatpersonas

Nerealizētā Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekta dēļ ierosinātas vairākas disciplinārlietas

Olaines mērs: Bīstamo atkritumu izgāztuves likvidācijas liktenis nav bezcerīgs

Līdz nākamā gada rudenim Olaine būs brīva no bīstamajiem atkritumiem

Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvi plāno likvidēt par 6,74 miljoniem eiro