17.03.2015 09:50

Par Olaines ķīmisko atkritumu sanācijas projekta neīstenošanu laikus ar rājienu soda divas VVD amatpersonas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par Olaines ķīmisko atkritumu sanācijas projekta neīstenošanu laikus ar rājienu soda divas VVD amatpersonas Einārs Binders

Par Olaines ķīmisko atkritumu sanācijas projekta neīstenošanu laikus atbildīgas ir Valsts vides dienesta (VVD) amatpersonas, kuras tamdēļ nolemts sodīt ar rājienu, noskaidrots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzsāktajā dienesta pārbaudē.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja VARAM pārstāve Kristīne Kļaveniece, pērn decembrī sāktā ministrijas dienesta pārbaude nu ir noslēgusies un tās rezultātā VVD ģenerāldirektorei un ģenerāldirektores vietniecei ir piemērots disciplinārsods – izteikts rājiens – par nepienācīgu Olaines projekta vadību, tostarp iepirkumu veikšanu, kā rezultātā projekta īstenošana kavējas.

Vienlaikus ministrijā gan norāda, ka plāns likvidēt bīstamo atkritumu izgāztuvi Olainē nebūt nav atcelts, un pašlaik VVD izvērtē iespējamos risinājumus Olaines atkritumu izgāztuves sanācijas projekta īstenošanai vēl līdz šī gada beigām.

"VARAM nav apturējusi Olaines projektu. Olaines, tāpat kā Sarkandaugavas projekta un Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana ir prioritāra un veicama nekavējoties," skaidro ministrijas pārstāve.

Jau zināms, ka Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācija ir apdraudēta, jo, neīstenojot to paredzētajā termiņā, proti, līdz šā gada 1. aprīlim, var tikt atņemts Eiropas struktūrfondu finansējums aptuveni 70 % apmērā. Savukārt jaunajā Eiropas Savienības budžetā naudu piesārņoto vietu sakopšanai nav plānots piešķirt.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka VVD bija izsludinājis divus iepirkumus sanācijas projekta īstenošanai, taču abos gadījumos Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju, jo otrs konkursa pretendents iesniedza sūdzību. VVD norādīja, ka tieši pārsūdzību izskatīšanas dēļ sanāciju nebija iespējams nedz sākt, nedz pabeigt laikā, tāpēc Iepirkumu uzraudzības birojs pērn rudenī nolēma pārtraukt pēdējo iepirkuma procedūru.

Pēc VVD skaidrojumiem, projekta īstenošanu ietekmēja arī atbildīgo darbinieku maiņa VARAM. Tieši ministrija esot ieteikusi nogaidīt ar projekta īstenošanu, jo kā prioritārais tika noteikts Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts. Tāpat VVD Olaines sanācijas projektu esot pārņēmis bez papildu finansējuma, kas nozīmē, ka līdz šim viss darīts ar jau esošajiem cilvēkresursiem un finansējumu.

Saskaņā ar 2012. gada sanācijas plānu līdz 2015. gadam bija iecerēts attīrīt vienu no Latvijas vispiesārņotākajām vietām – Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvi.

Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekta ietvaros par 6,74 miljoniem eiro bija paredzēts demontēt atkritumu izgāztuves būves un konstrukcijas, ierīkot monitoringa sistēmu, lai kontrolētu gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu piesārņojuma līmeni. Vienlaikus bija paredzēts arī renovēt meliorācijas sistēmu un teritoriju rekultivizēt.

Uz Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvi, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas, no 1973. līdz 1980. gadam tika vesti rūpnīcas "Olainfarm" toksiskie atkritumi. Pašlaik tie, filtrējoties caur smiltīm, nonāk gruntsūdeņos, kur šo bīstamo vielu koncentrācija tūkstošiem reižu pārsniedz pieļaujamās normas.