12.03.2015 14:12

Straujuma sola atbalstīt mārupiešus "Rail Baltica" jautājumā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma sola atbalstīt mārupiešus "Rail Baltica" jautājumā Valsts kanceleja

Ministru prezidente Laimdota Straujuma, tiekoties ar Mārupes novada domes priekšsēdētāju Mārtiņu Bojāru, mārupiešiem esot apsolījusi ar Satiksmes ministriju pārrunāt jautājumus par dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" atzara virzīšanu Mārupes novada teritorijā.

Premjerministres tikšanās ar Mārupes novada domes priekšsēdētāju trešdien, 11. martā, esot notikusi iepriekš publiski neizziņotā laikā. Ministru prezidente M. Bojāru uz sarunu esot aicinājusi saistībā ar pagājušajā nedēļā notikušo sabiedrisko apspriešanu, kurā mārupieši asi kritizēja plānoto "Rail Baltica" sliežu ceļu uz lidostu "Rīga". Sarunas galvenais mērķis bija pārliecināt mārupiešus, ka kompromisi ir iespējami un projekta attīstība jāturpina, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Kā portāls "Apriņķis.lv" uzzināja Mārupes novada domē, L. Straujuma tikusi iepazīstināta ar reālo situāciju "Rail Baltica" projekta izstrādes gaitā – ar to, kā līdz šim projektu izstrādātāji ir veikuši pētījumus, un par domes un lidostas "Rīga" savstarpējo sadarbību lēmumu pieņemšanā attiecībā uz dzelzceļa ievadu lidostā. M. Bojārs informējis Ministru prezidenti arī par pašvaldības, iedzīvotāju un ekspertu viedokļiem attiecībā uz līdzšinējā trases atzara virzīšanu cauri Mārupes novadam.

"Pārrunājām arī jautājumu par kompensācijām dzelzceļa trases skarto īpašumu un objektu īpašniekiem. Ministru prezidente atzina, ka kompensācijas mehānismam ir jābūt adekvātam, un, ja pašreizējā likumdošana to neparedz, kompensācijas jautājumi ir jāpārskata. Bijām vienisprātis, ka šī līnija ir Latvijai svarīga, tāpat svarīgs ir arī savienojums ar lidostu "Rīga"," sacīja M. Bojārs.

L. Straujuma sarunas laikā piekritusi tam, ka pašvaldības iebildumi ir jāņem vērā un dzelzceļa līnijai, šķērsojot Mārupes novadu, jābūt ar pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi, iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Premjerministre arīdzan norādījusi, ka atzara trasējumam būtu nepieciešams izvērtēt vēl citus variantus.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs saka, ka "pēc šīs tikšanās gribētu cerēt uz konstruktīvām sarunām ar visām iesaistītājām pusēm, ņemot vērā to, ka Ministru prezidente solījusi uzrunāt arī Satiksmes ministriju, lai turpmāk diskusija kopā ar pašvaldībām veidotos konstruktīvāka".

Kā zināms, 7. martā uz sabiedrisko apspriedi Mārupē bija sanākuši vairāki simti iedzīvotāju. Lai gan iedzīvotāji teica, ka kopumā "Rail Baltica" projekts ir atbalstāms, viņi asi iestājās pret plānotā sliežu ceļa izbūvi uz lidostu "Rīga", kas apdraudot gan iedzīvotāju privātīpašumus, gan uzņēmējus.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka pilnsabiedrības "RB Latvija" pārstāvji sabiedriskās apspriedes laikā mārupiešiem piedāvāja jaunu variantu, kā modernā dzelzceļa līnija "Rail Baltica" varētu šķērsot novadu. Taču gan sabiedriskajā sanāksmē, gan tagad pašvaldība alternatīvo atzara risinājumu vēl neizskata, jo līdz šim nekādus dokumentus par jauno atzaru pašvaldība nav saņēmusi.

Iepriekš:

FOTO: Mārupei piedāvā citu Rail Baltica sliežu ceļu variantu; iedzīvotāji vēl aizvien ir kategoriski pret

Mārupe ir gatava cīnīties pret Rail Baltica atzara izbūvi, iedzīvotāji sākuši vākt parakstus

FOTO: Dzelzceļa līnijas Rail Baltica izbūves dēļ apdraudēta Mārupes uzņēmēju attīstība