20.02.2015 11:55

Carnikavā top lielākā jaunā hidrobūve valstī

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Carnikavas novadā šobrīd notiek Siguļu aizsargdambja būvniecība, kas ir lielākā hidrobūve, ko Latvijā būvē no jauna pēc valsts neatkarības atgūšanas.

"Siguļu aizsargdambis stiepsies trīs kilometru garumā. Tā ir vērienīgākā jaunā hidrobūve atjaunotajā brīvvalstī," stāsta Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs Edgars Pudzis. "Siguļu aizsargdambis ir viens no piecpadsmit objektiem projektā "Plūdu risku samazināšana Carnikavas novadā", kas tiek realizēts, lai lielāko novada iedzīvotāju daļu pasargātu no plūdiem.

Šis ir ļoti liels un apjomīgs Eiropas Savienības projekts, kas sastāv no divām daļām – rekonstrukcijas un jaunbūves. Projekta pirmo daļu – esošo dambju un sūkņu staciju rekonstrukciju – pabeidzām 2014. gada decembrī.

Patlaban tiek realizēta projekta otrā daļa – sešu jaunu pretplūdu hidrotehnisko būvju būvniecība, no kurām apjomīgākais ir Siguļu aizsargdambis. Paralēli tam top vēl divi jauni aizsargdambji – Gaujas ciema un Garupes ciema aizsardzībai. Vēl tiks būvētas slūžas uz Dzirnupes, krasta stiprinājumi Carnikavas notekūdens attīrīšanas iekārtu un dabas parka "Piejūra" aizsardzībai, kā arī straumvirzes būve Vecgaujas pasargāšanai no aizsērēšanas.

Projekta "Plūdu risku samazināšana Carnikavas novadā" kopējās izmaksas pārsniedz 4,37 miljonus eiro. Siguļu aizsargdambja būvniecības izmaksas ir 1,4 miljoni eiro bez nodokļu maksājumiem. Projekta izmaksas pilnībā finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds."