30.01.2015 13:48

Tikšanās vieta Kākciemā – multifunkcionālais centrs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunais multifunkcionālais centrs "Kākciems" ierīkots daudzstāvu nama divistabu dzīvoklī blakus Kākciema bibliotēkai Jaunais multifunkcionālais centrs "Kākciems" ierīkots daudzstāvu nama divistabu dzīvoklī blakus Kākciema bibliotēkai www.ropazi.lv

Ropažu novadā šodien, 30. janvārī, atklāj trešo multifunkcionālo centru "Kākciems." Kopš 2013. gada maija novadā jau darbojas centri "Silakrogs" un "Tumšupe."

Jaunais multifunkcionālais centrs "Kākciems" ierīkots daudzstāvu nama divistabu dzīvoklī blakus Kākciema bibliotēkai un ir savienots ar to. Bijušā dzīvokļa telpās veikts kapitālais remonts, ierīkota jauna elektroinstalācija, izbūvēts jauns ūdensvads un uzlikti jauni apkures radiatori, nomainīti logi, nosiltināta grīda un nomainīts tās segums, veikta durvju paplašināšana un nomaiņa.

Multifunkcionālajā centrā "Kākciems" iedzīvotājiem būs iespēja dzīvesvietas tuvumā saņemt pakalpojumus, kas jau pieejami "Silakroga" un "Tumšupes" apmeklētājiem.

Vērtējot uzkrāto pieredzi, Ropažu novada pašvaldības multifunkcionālo centru vadītāja Daiga Jokste stāsta: "Divi esošie multifunkcionālie centri tiešām ir izveidojušies par vietu, kur cilvēkiem nākt kopā un darīt viņus interesējošas lietas. Piemēram, "Silakrogā" ir ļoti aktīva biedrība "Cits Silakrogs", ar kuru mēs rīkojam visādas aktivitātes. Senioriem pie mums ir "Gardēžu klubiņš", kurā reizi mēnesī tiekamies ar kundzītēm, pagatavojam kaut ko tobrīd kulinārijā aktuālu, kopā apēdam un parunājamies.

Šajos centros mums ir tādas kā bibliotēkas filiālītes – cilvēki var paņemt grāmatas uz mājām. Ja kādas nav, to pievedam. Ļoti daudzi nāk un uz vietas lasa laikrakstus un žurnālus.

Cilvēkiem patīk arī tas, ka šajos centros ierodas pašvaldības darbinieki un deputāti, lai dalītos informācijā un apmainītos viedokļiem ar iedzīvotājiem. Tur pieņem sociālie darbinieki, pašvaldības jurists sniedz konsultācijas. Reizēm cilvēki lūdz nokopēt kādus dokumentus vai palīdzēt uzrakstīt kādu iesniegumu, ko pati arī nogādāju pašvaldībā, jo ļaudis dzīvo izkaisīti pa novada teritoriju, un daudziem mājas ir tālu no novada centra. Jokojot saku, ka mūsu multifunkcionālie centri ir kā tilts starp iedzīvotājiem un pašvaldību.

Kad bija pārtikas pakas, pie mums bija punkti, kur tās izdalījām iedzīvotājiem. Mūsu centros tiks realizēts Eiropas projekts maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm un personām. Mēs ieguvām Lauku atbalsta dienesta finansējumu, un tagad arī multifunkcionālajos centros tiks uzstādītas veļas mazgājamās mašīnas ar žāvētājiem un ierīkotas dušas, kur maznodrošinātie un trūcīgie ļaudis varēs nomazgāties.

Katram centram ir arī sava specifika. Piemēram, "Tumšupes" centra telpas ir izvietotas sociālajā mājā. Līdz ar to tur darbs vairāk ir ar sociālā riska ģimenēm, kas dzīvo šajā ēkā. Tumšupieši šajā centrā organizē arī kopsapulces, un viņiem vairs nav jāpulcējas pagalmā zem klajas debess.

Līdzšinējā pieredze rāda, ka ir trīs iedzīvotāju grupas, kas visvairāk apmeklē šos centrus: tie ir seniori, kas nāk un aktīvi iesaistās, tie ir skolēni pēc mācību stundām un jo īpaši brīvlaikos, kad viņi nāk te darboties, un tās ir māmiņas ar maziem bērniem. Mums ir ļoti veiksmīga sadarbība ar Klaudiju Terēzu Hēlu, kura vada nodarbības māmiņām, un tās ir ļoti apmeklētas. Tumšupē sociālo ģimeņu māmiņas viņa apmeklē dzīvokļos, bet Silakrogā reizi mēnesī vada nodarbības, ar ko māmiņas ir ļoti apmierinātas. Runājot par pasākumiem, jāteic, ka brīvdienās apmeklētāju loks ir ļoti plašs, bet darbdienās vairāk nāk seniori, bērni un jaunās māmiņas.

Multifunkcionālais centrs "Kākciems" Ropažu novadā nebūs pēdējais. Deputāti ir solījuši arī ceturto – Muceniekos."