30.01.2015 07:41

Ar atceltiem vilcienu reisiem ietaupīs 1,5 miljonus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No 1. februāra iedzīvotājiem, kas vēlos vakaros ar vilcienu devās no Siguldas uz Rīgu, vismaz uz četriem mēnešiem būs jāpārsēžas autobusā. Pieticīgā informācija par šīm izmaiņām draud ar apjukumu stacijās.

Kā paziņoja AS "Pasažieru vilciens", no 1. februāra līdz 31. maijam vilciena Nr. 845 Sigulda–Rīga plkst. 21.39 vietā uz laiku kursēs autobuss. Pārmaiņas ir nodēvētas par eksperimentu, un to mērķis ir ietaupīt līdzekļus. Piemēram, Satiksmes ministrijas Dzelzceļa departamenta direktora vietnieks Māris Riekstiņš, kurš atbalstījis vakara reisa atcelšanu ziemas sezonā, medijiem skaidrojis, ka konkrētais vilciena reiss neatmaksājas, jo tajā tiek pārvadāts ļoti maz cilvēku. Citi avoti Rīgas plānošanas reģiona administrācijā min, ka šo vilcienu ikdienā izmanto aptuveni 20 cilvēku. Vienlaikus M. Riekstiņš izslēdz iespēju, ka daži ciemati paliek bez jebkāda sabiedriskā transporta.

Dažas dienas pirms vilciena atcelšanas par to stacijās posmā no Siguldas līdz Rīgai liecina vien nelielas lapiņas ar vilcienu sarakstiem ziemas sezonai. Nekādu lielāka izmēra paziņojumu, kur būtu norādīts, ko darīt tiem, kas atnāks uz nu jau atcelto vilciena reisu plkst. 21.39, nav pat Siguldas stacijā. Nav arī nekādu konkrētu norāžu, ka braukt gribētājiem tagad jāiet meklēt autobuss. Par pasažieru apjukumu liecina arī aptaujāto siguldiešu un inčukalniešu viedoklis, kā arī lasītāju komentāri novadu mājaslapās.

Ir gan racionāli priekšlikumi, piemēram, pārcelt Valgas vilciena atiešanas laiku no Siguldas uz 21.39, gan šaubas, vai tik tiešām jaunais autobusa maršruts pieturēs arī Egļupes stacijā, piebilstot: "Nu, kā var nesolīt...".

"Braukāju ar šo vilcienu uz darbu no Egļupes, ne reizi neesmu redzējis, ka vilcienā būtu viens vai divi cilvēki. Pat visaukstākajās janvāra brīvdienās tajā brauca 15 vai pat 20 pasažieru, bet darbdienās – vairāk. Cilvēki regulāri kāpj iekšā un ārā Egļupē, Inčukalnā, Vangažos un Garkalnē, retāk Krievupē. Daudzi ar šo vilcienu atgriežas no darba. Izskatās, ka tā sauktais eksperiments beigsies ar to, ka daži cilvēki kļūs par bezdarbniekiem," gaidāmās pārmaiņas komentējis kāds no vakara vilciena regulārajiem pasažieriem.

Taču sarunā ar Siguldas stacijas darbiniekiem kļūst skaidrs, ka pasažieru plūsma uz vakara vilcienu tik tiešām apsīkst, beidzoties zelta rudens baudītāju aktivitātēm Siguldā. "Ja ziemas ir aukstas un bagātas ar sniegu, uz vakara vilcienu vēl atnāk pa kādam slēpotājam, bet pēdējos divus gadus taču nekādas īstas ziemas nav bijis," viņi stāsta.

Līdzīga aina ziemas sezonā esot arī Inčukalnā. Kā izrādās, uz vakara vilcienu atnākot trīs, kādreiz pieci braucēji, bet citreiz neesot neviena. Tāda pati ir arī statistika par Silciema, Egļupes un Krievupes pieturvietām. Visvairāk pasažieru esot bijis 16. janvāra reisā – 25, bet vidēji esot no 14 līdz 16 braucēju, dažkārt pat vēl mazāk – piemēram, 10. janvārī bijuši tikai divi pasažieri. Pasažieru kustība atdzīvojas tikai siltajā laikā.

Arī Siguldas novada domē skaidro, ka salīdzinoši mazāk pieprasītā vakara vilciena Nr. 845 Sigulda–Rīga vietā valsts SIA "Autotransporta direkcija" organizēs autobusa reisu no Siguldas uz Rīgu. Autobuss no Siguldas autoostas aties plkst. 21.20 (pēc citām ziņām 21.15) un plkst. 22.45 pienāks Rīgas autoostā.

Jau iepriekš Autotransporta direkcijas valdes loceklis un Inčukalna novada deputāts Modris Jaunups izteica šaubas, vai autobuss varēs pieturēt visās dzelzceļa stacijās. Šaubas ir apstiprinājušās – autobuss uz Silciemu, Egļupi un Krievupi nebrauks. Iemesls atkal tas pats – neesot braucēju. Tāpat autobuss nepiestās stacijās, kas atrodas Rīgas teritorijā, – Juglā, Čiekurkalnā un Zemitānos.

Eksperimenta laikā nokļūšanu no Siguldas uz Rīgu ar autobusu nodrošinās reģionālais pārvadātājs AS "CATA". Biļešu cenas noteiktas atbilstoši autobusu satiksmes cenām, un biļete no Siguldas līdz Rīgai maksās 2,70 eiro. Jāpiebilst, ka vilciena biļetes cena ir 2,35 eiro.

Savukārt saistībā ar autobusu vilciena vietā tiek minēts kāds ieguvums, proti, līdz ar jauno autobusa maršrutu iedzīvotāji iegūšot vēl vienu papildu reisu no Rīgas uz Siguldu – autobuss no Rīgas autoostas aties plkst. 23.00 un Siguldā ienāks pusnaktī. Te gan jāpiebilst, ka nakts autobuss atceļā uz Siguldu ceļu uz starpstacijām nemēros. Toties tas varētu būt ieguvums Rīgas kultūras pasākumu apmeklētājiem, jo dos iespēju vēlākā vakara stundā nokļūt uz mājām.

Protams, ne visiem iedzīvotājiem šīs pārmaiņas ir pieņemamas. Tomēr labā ziņa visiem tiem, kuri dzīvo Siguldā un strādā Rīgā, ir tā, ka no 1. februāra, lai nodrošinātu iedzīvotājiem ērtāku nokļūšanu uz darbu vai mācībām, virzienā no Siguldas uz Rīgu darba dienās papildus tiks norīkots ekspresvilciens, lai Siguldas iedzīvotāji ātrāk nokļūtu Rīgā. Vilciens no Siguldas aties plkst. 6.54, neapstājoties pieturvietās Silciems, Vangaži, Krievupe un Baltezers, no Egļupes vilciens aties plkst. 7.05, no Inčukalna – 7.10, no Garkalnes – 7.25, no Juglas – 7.36, no Čiekurkalna – 7.42, no Zemitāniem – 7.49 un Rīgā pienāks plkst. 7.58.

Jāteic, ka šīs nav vienīgās vilcienu satiksmes izmaiņas Pierīgā. Rīgas plānošanas reģions informē, ka uz eksperimenta laiku no 2015. gada 1. februāra līdz 17. aprīlim tiks atcelts arī elektrovilciens Rīga–Saulkrasti (kursē darba dienās plkst. 5.47–6.46) un elektrovilciens Saulkrasti–Rīga (kursē katru dienu plkst. 20.14–21.14). Izmaiņas vilcienu satiksmē no 1. februāra ir arī Daugavpils un Valgas virzienā.

AS "Pasažieru vilciens" skaidro, ka vilcienu kustības grafiku organizē saskaņā ar VSIA "Autotransporta direkcija" vispārējo sabiedriskā transporta attīstības politiku un pasūtījumu, kā arī balstoties uz novērojumiem pasažieru plūsmas dinamikā, cenšoties pēc iespējas piemērot reisus atbilstoši paredzamajām pasažieru vajadzībām.

"Tikai labi pārzinot vilcienu pasažieru paradumus un rūpīgi analizējot izmaiņas pasažieru plūsmas intensitātē, iespējama izmaksu ziņā efektīva plānošana – gan pasažieru, gan uzņēmuma interesēs," teikts AS "Pasažieru vilciens" paziņojumā.

Pārdomātās un rūpīgi izvērtētās izmaiņas ļaušot šogad samazināt uzņēmuma izdevumus un ietaupīt pat 1,5 miljonus eiro 11 mēnešos, vienlaikus nodrošinot pasažieriem nepieciešamo pārvadājumu apjomu.