16.01.2015 07:38

Jauns pavērsiens Carnikavas domes un savulaik atlaistā izpilddirektora strīdā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pieredzējušais triatlonists Raimonds Garenčiks uzskata, ka līdz viņa un Carnikavas novada domes tiesāšanās maratona finišam vēl tālu Pieredzējušais triatlonists Raimonds Garenčiks uzskata, ka līdz viņa un Carnikavas novada domes tiesāšanās maratona finišam vēl tālu No personīgā arhīva

Šajās dienās Rīgas rajona tiesas tiesnese Santa Bernharde pieņēmusi lēmumu civillietā Carnikavas novada domes prasībā pret savulaik atlaisto izpilddirektoru Raimondu Garenčiku par darba tiesisko attiecību izbeigšanu un R. Garenčika pretprasībā pret Carnikavas novada domi par zaudējumu un morālā kaitējuma piedziņu.

Tiesa nosprieda R. Garenčika pretprasību apmierināt un domei izmaksāt viņam 7000 eiro par morālo kaitējumu.

Raimondam Garenčikam, kurš par Carnikavas novada domes izpilddirektoru kļuva 2009. gada rudenī, nesaskaņas ar domi sākās 2010. gada septembrī, kad daļa deputātu nolēma viņu atbrīvot no amata, par iemeslu minot "virkni pārkāpumu, tostarp necenzētu vārdu lietošanu pret pašvaldības iestādes darbiniekiem". Domes lēmums tika apstiprināts, jo "izpilddirektora rīcība nav savienojama ar labas pārvaldības principiem un ētikas normām".

Pirmajās divās instancēs tiesa noraidīja domes atlaistā izpilddirektora prasību atjaunot viņu amatā, bet tad Augstākās tiesas Senāts saskatīja, ka Raimonda Garenčika atlaišana bijusi politiski motivēta, un nodeva lietas materiālus atkārtotai caurskatīšanai. Ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu R. Garenčiks 2013. gada 1. jūlijā tika atjaunots darbā, un viņam izmaksāta vidējā izpeļņa par darba piespiedu kavējumu laikā no 2010. gada 14. septembra līdz 2013. gada 12. jūnijam 31 260,41 latu apmērā.

Turpmākās attiecības ar domi R. Garenčiks raksturo kā, maigi izsakoties, saspringtas, taču atkal sekoja tiesu darbi, līdz šā gada 8. janvārī Rīgas rajona tiesa nosprieda, ka Carnikavas novada dome ir pārkāpusi Darba likuma 9. pantā noteikto aizliegumu radīt nelabvēlīgas sekas pret Raimondu Garenčiku, kā arī atcēlusi domes 2013. gada 7. novembra un 2014. gada 15. janvāra ārkārtas sēžu lēmumus, kas uzlika R. Garenčikam disciplinārsodus.

Tiesa nolēma piedzīt no Carnikavas novada domes par labu R. Garenčikam 1665,28 eiro ikmēneša zaudējums no 2014. gada janvāra līdz novembrim, 2611,63 eiro, ko veido nesaņemtā kompensācija par degvielas izdevumiem par laika periodu no Raimonda Garenčika atjaunošanas amatā 2013. gada 1. jūlijā līdz 2014. gada novembrim, un morālo kompensāciju 7000 eiro apmērā. Tāpat Carnikavas novada domei uzlikts par pienākumu noslēgt ar R. Garenčiku izpilddirektora ikmēneša amata atlīdzību 2031,52 eiro apmērā un desmit dienu laikā segt tiesāšanās izdevumus.

Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā apelācijas kārtībā pēc pilna spieduma sastādīšanas dienas 2015. gada 22. janvārī.

Kā portālam "Apriņķis.lv" paskaidroja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, "tiesas lēmums pilnā apjomā vēl nav pieejams. Kad tas tiks saņemts, lēmumu pārsūdzēsim, jo uzskatām, ka tiesa nav izvērtējusi visus apstākļus. Ir izveidojusies absurda situācija, kad izpildvara ‒ šajā gadījumā pašvaldības izpilddirektors ‒ nebauda lēmējvaras, proti, deputātu, vairākuma uzticību."

Arī pats R. Garenčiks uzskata, ka tiesāšanās maratons vēl turpināsies.