16.12.2014 17:40

Zaķumuižas iedzīvotāji izcīna, ka bīstamo atkritumu pārstrāde novadā nenotiks

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zaķumuižas iedzīvotāji izcīna, ka bīstamo atkritumu pārstrāde novadā nenotiks arhīvs

Uzņēmums SIA "PrintPack Service", kas Ropažu novada Zaķumuižā bija plānojis attīstīt bīstamo atkritumu pārstrādi, pamatojoties uz iedzīvotāju iebildumiem, no šīs ieceres atteicies.

Uzņēmums bija nodomājis no kāda privātīpašnieka īrēt nekustamo īpašumu "Vecozoli", kas daudzus gadus stāv neizmantots, lai tur izvietotu bīstamo atkritumu reģenerācijas iekārtas un veiktu bīstamo atkritumu pārstrādi un īslaicīgu uzglabāšanu. Minētajā vietā tika plānota tipogrāfijas šķīdinātāja pārstrāde destilācijas iekārtā, bīstamo atkritumu – ofseta plašu attīstīšanas ūdens šķīdumu un šķīdinātāju bāzes attīstīšanas šķīdumu – savākšana un īslaicīga uzglabāšana.

Kā portāls "Apriņķis.lv" uzzināja Ropažu novada domē, 11. decembrī notika šīs būvniecības ieceres publiskā apspriešana, kuras laikā teju simts novada iedzīvotāju, ieskaitot Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurdu Blauu un deputātus, pauda, ka viņi neatbalsta šāda veida darbību novada teritorijā un Zaķumuižas ciema tiešā tuvumā.

"Publiskās apspriešanas pasākumā ieceres virzītājs – SIA "PrintPack Service" pārstāvis – iepazīstināja novada ļaudis ar paredzēto darbību, taču iedzīvotāji uz pasākumu jau bija atnākuši ar noraidošu attieksmi. Publiskajā apspriešanā tiešām valdīja sakāpinātas emocijas, kas neļāva objektīvi iedziļināties uzņēmuma argumentācijā," notikušo atstāstīja Ropažu novada domes būvvaldes vadītāja Valda Lasmane, piebilstot, ka Valsts vides dienests savā atzinumā nekādu ietekmi uz vidi SIA "PrintPack Service" iecerē nekonstatēja.

Savukārt pats uzņēmums pēc sabiedriskās apspriešanas, pamatojoties uz iedzīvotāju iebildumiem, bīstamo atkritumu pārstrādes iecerei Zaķumuižā atmetis ar roku.

"Vakar (15. decembrī – red.) tika nosūtīta vēstule, kurā novada dome tika informēta, ka uzņēmums atsakās no šī projekta realizācijas, jo iedzīvotāji to neatbalsta," portālam "Apriņķis.lv" sacīja SIA "PrintPack Service" pārstāve Irina Miķelsone.

SIA "PrintPack Service" ir starptautisks uzņēmums, kas Latvijā savu darbību sāka 2002. gadā. Uzņēmums nodarbojas ar digitālās drukas iekārtu un materiālu, poligrāfijas drukas materiālu un pakalpojumu sniegšanu tipogrāfijām, iepakojuma materiālu un speciālā papīra tirdzniecību. Tāpat SIA "PrintPack Service" veic atkritumu savākšanu no uzņēmumiem, piemēram, tipogrāfijām, un pārstrādā tos.