13.12.2014 15:55

Svētdienās Sarmā iedzīvotāji atrauti no pasaules

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētdienās Sarmā iedzīvotāji atrauti no pasaules arhīvs

Redakcijā vērsās Baldones novada Baldones pagasta vasarnīcu ciema "Sarma" iedzīvotāja Inese Bērziņa. Viņa raksta, ka jau otro mēnesi svētdienās uz Baldoni un uz Rīgu no Sarmas vairs nekursē autobuss, apgrūtinot nokļūšanu uz desmit kilometru attālo novada centru.

Nevar nokļūt uz darbu

"Svētdienās mēs, Sarmas, Stūru un arī Vārpu ciemata iedzīvotāji, esam atrauti no ārpasaules ‒ netiekam ne uz darbu, ne pie ārsta, ne uz veikalu, ne arī uz Adventa laika pasākumiem, kurus svētdienās rīko pašvaldība. Svētdienās pie mums vairs ciemos nevar atbraukt arī radinieki no Rīgas. Kāpēc bija jāatceļ autobuss? Citu iespēju nokļūt Baldonē Sarmas iedzīvotājiem nav!" ir neizpratnē I. Bērziņa.

Viņa skaidro, ka Sarmā un Stūros ir tikai privātmājas, šeit nav ne ražošanas uzņēmumu, ne veikalu, tāpēc iedzīvotājiem nākas meklēt darbu Baldonē, kur ir seši veikali un vēl daži nelieli privāti uzņēmumi. Lai dabūtu pārdevējas vai kasieres darbu, ir jāaiztur konkurss, taču jārēķinās, ka var nākties strādāt arī svētdienās. Un tieši tādēļ, ka svētdienās uz Baldoni nekursē autobuss, daudzi Sarmas iedzīvotāji pazaudēja darbu, uzsver I. Bērziņa.

"Reiz manai kaimiņienei sestdienas vakarā nācās izsaukt ātro medicīnisko palīdzību, jo kļuva slikti ar sirdi. Ārsti viņu aizveda uz slimnīcu Rīgā. Nākamajā dienā, tas ir, svētdien, viņu no slimnīcas izlaida, bet, tā kā svētdienās autobuss uz Sarmu kursē tikai no 1. maija līdz 31. oktobrim, viņa piespiedu kārtā bija spiesta uzturēties slimnīcā līdz pirmdienas rītam. Šogad autobuss uz Baldoni negāja arī 18. novembrī.

Kāpēc iepriekšējā firma "Vita-2" arī ziemas sezonā svētdienās varēja nodrošināt autobusu reisus pat divas reizes dienā līdz Baldonei un atpakaļ?" raksta Sarmas iedzīvotāja.

Uz Sarmu autobuss nebrauks līdz pavasarim

Kā skaidroja Baldones novada domē, "Sarma" ir dārzkopības sabiedrība Baldones novada Baldones pagastā. Šeit ir 152 apbūves gabali un pastāvīgi dzīvo neliels skaits iedzīvotāju. Maršrutā Rīga‒Sarma‒Baldone kursē minibuss Nr. 6848, un to pašlaik nodrošina uzņēmums "Rīgas taksometru parks".

Tas, kurās dienās un cik reižu jāveic reisi, ir pārvadātāja ziņā, sacīja domē, piebilstot, ka pirms dažiem gadiem šos jautājumus varēja risināt uz vietas novadā, taču tagad tā esot Rīgas plānošanas reģiona kompetence.

Savukārt Rīgas plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Ligita Olante norādīja, ka galīgo lēmumu par sabiedriskā transporta maršrutiem kopš šā gada 1. janvāra arī Pierīgas reģionā pieņem Autotransporta direkcija. Ja Sarmas iedzīvotājiem tiešām ir nepieciešamība arī ziemas sezonas svētdienās regulāri braukt uz Baldoni, viņiem jāraksta iesniegums Autotransporta direkcijai, norādot, cik cilvēkiem un kādās stundās tas ir nepieciešams.

Tiesa gan, jāņem vērā, ka pasažieru transportlīdzeklim, arī mikroautobusam, regulāri jābūt noslogotam vismaz par 50%, jo te atkal jāņem vērā, ka viena kilometra pašizmaksa ir aptuveni 70 centu.

Pastāvot arī neliela iespēja, ka daļu zaudējumu pārvadātājam kompensē pašvaldība. Taču, kā piebilda L. Olante, pāris pasažieru dēļ, kuri reizēm svētdienās grib kaut kur aizbraukt, izmaiņas autobusu sarakstā ir maz iespējamas, jo zaudējumi pārvadātājam var būt pārāk lieli. Turklāt ar šādu nosacījumu jārēķinās ne tikai Sarmas iedzīvotājiem vien.

Risinājums, kas atvieglotu dzīvi Sarmas iedzīvotājiem, kādreiz nākotnē varētu būt iespēja atsevišķos gadījumos pasūtīt transportu uz vietām, kuras paliek ārpus pasažieru maršrutiem.