11.12.2014 15:18

Kā cīnīties ar neapdomīgiem ļautiņiem uz ledus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šobrīd Pierīgas pašvaldībām nav atsevišķu noteikumu, kas aizliegtu novada ļaudīm atrasties uz ledus. Tad, kad upes un ezerus klāj plāna ledus kārtiņa, nākas cīnīties ar neapdomīgiem pilsoņiem, kuri pretēji veselajam saprātam mīl atrasties uz ledus.

Salaspils novada pašvaldībai nav noteikumu, kuros būtu paredzēts aizliegums novada teritorijā esošajos ūdeņos atrasties uz ledus bīstamajā periodā. Tomēr, kā atzīst pašvaldībā, šī problēma ir aktuāla arī Salaspils novadā.

"Attiecīgajā gadalaikā, ņemot vērā laika apstākļus un ledus stāvokli, pašvaldības policija regulāri veic ūdenstilpju apsekošanu un informē par dzīvības apdraudējumu. Bīstamākās vietas, kuras tiek apsekotas, mūsu teritorijā ir pilsētas dīķi un Daugava. Un uz dīķu ledus bieži atrodas bērni," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Salaspils novada pašvaldības pārstāve Lolita Trukšāne.

Tāpat šādu atsevišķu noteikumu nav Babītes, Sējas, Ķekavas, Stopiņu un citām pašvaldībām, taču novados ūdenstilpes arī ziemā tiekot pašvaldības policijas darbinieku uzmanītas.

"Carnikavas novada dome pagaidām nav lēmusi par paaugstinātas bīstamības perioda noteikšanu. Bet nākotnē varētu tikt lemts par šādas normas iekļaušanu saistošajos noteikumos," sacīja Carnikavas novada pašvaldības policijas priekšniece Elīna Klindžāne.

"Pašvaldības policija pastiprināti pievērš uzmanību, lai bērni neatrastos uz aizsalušajām ūdenstilpēm. Šajā sezonā ir veiktas vairāk nekā 20 profilaktiska rakstura pārrunas ar jauniešiem, kas slidinājās pa ūdenstilpēm. Pašvaldības policija ir novērojusi, ka šogad zemledus makšķernieki aktivizējās, tiklīdz ezerus klāja kaut neliela ledus kārta. Ar viņiem tika veiktas pārrunas, bet jāsecina, ka liela daļa zemledus makšķernieku ir sava amata pratēji, viņiem ir atbilstošs ekipējums un apģērbs gadījumā, ja nāktos ielūzt ledū."

Līdzīgi ir ar Ādažiem, jo arī tur domes saistošajos noteikumos nav atrunāts, kad fiziskas personas drīkst atrasties uz ledus un kad nedrīkst.

"Visiem Ādažu novada iedzīvotājiem ir pašiem jāizvērtē – iet uz ledus vai neiet. Ādažu pašvaldības policija personām nedrīkst aizliegt atrasties uz ledus, var tikai rekomendēt uz tā nekāpt, ja tas ir bīstami. Bet gadījumos, kad tiek saņemta informācija par nepilngadīgu personu atrašanos uz ledus periodā, kad tas vēl nav pietiekami stiprs, mēs izbraucam un cenšamies pārliecināt viņus nokāpt no ledus," teica Ādažu pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Artūrs Šmaukstelis.

Ādažu pašvaldības policijā arī norādīja, ka tā nu nav, ka ūdeņiem bagātajā novadā pašvaldība necīnās ar pārgalvīgajiem, kas atrodas uz ledus. Proti, jau kopš 2012. gada pašvaldības saistošajos noteikumos ir paredzēta atbildība par atrašanos uz ledus ar jebkādu rūcošu transportlīdzekli bez saskaņošanas ar Ādažu novada domi.

"Par šādu pārkāpumu tiek izteikts brīdinājums vai piemērots naudas sods līdz 350 eiro. Un pērn Ādažu pašvaldības policija noformēja vienu administratīvā pārkāpuma protokolu par vizināšanos ar automašīnu pa Vējupi," teica A. Šmaukstelis.

Arī Siguldas un Baldones novadā šoruden ir izstrādāti saistošie noteikumi, kas turpmāk aizliegs ar mehānisko transportlīdzekli uzbraukt un atrasties uz ledus, paredzot par to attiecīgu atbildību. Pašvaldībās gan norādīja, ka šie noteikumi vēl nav stājušies spēkā, bet tiks ieviesti tuvākajā laikā, kad tiks saskaņoti ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Lai izskaustu cilvēku pārgalvīgo rīcību, kāpjot uz plānā ledus, problēmu ir apzinājuši arī likumdevēji, un pašlaik ir sagatavoti likuma grozījumi, kas paredz dot tiesības pašvaldībām noteikt aizliegumu atrasties uz ledus to administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos.

Likumdevēji norādījuši – grozījumi nepieciešami, jo katru gadu, iestājoties ziemas sezonai, aktuāls kļūst jautājums par makšķernieku, kas nodarbojas ar zemledus makšķerēšanu, un personu, kas pārvietojas pa ledu, glābšanu. Izpētot likumdošanu un iespējas, Iekšlietu ministrija secinājusi, ka nav iespējams noteikt vienu kompetento iestādi, kas noteiktu aizliegumus, un tas ir jāuztic katrai pašvaldībai.

Jau vēstīts, ka šis ziemas periods iesācies nepatīkami – šonedēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki no Valguma ezera Engures novadā izcēluši pirmo noslīkušo makšķernieku, kurš bija atradies uz apmēram divus centimetrus plāna ledus. Savukārt pagājušajā nedēļā Varkaļu kanālā Babītes novadā VUGD darbinieki izglāba pirmo ledū ielūzušo vīrieti.

Pagājušajā gadā no 2013. gada 1. decembra līdz 2014. gada 31. martam ugunsdzēsēji glābēji uz ledus izglāba piecus cilvēkus, bet 23 cilvēki tika atrasti noslīkuši.