08.12.2014 09:33

Kā pašvaldības Pierīgā pošas Ziemassvētkiem un cik tam tērē

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Adventes vainags Rīgas gatves un Gaujas ielas krustojumā Ādažos Adventes vainags Rīgas gatves un Gaujas ielas krustojumā Ādažos www.adazi.lv

Tuvojas Ziemassvētki. Pierīgas pašvaldībās ielas un ēkas ietērptas svētku rotā, un, pošoties svētkiem, katra vietvara izlīdzējusies, kā nu māk. Arī izmaksas, kas atvēlētas šim mērķim, šogad svārstās no dažiem simtiem līdz pat dažiem desmitiem tūkstošiem eiro.

Kā portāls "Apriņķis.lv" noskaidroja, aptaujājot pašvaldības, šķiet, ka no visām Pierīgas pašvaldībām Ādažu, Babītes un Siguldas novadi pilsētas sapošanai uz svētkiem pievērsušies visnopietnāk.

Proti, Siguldas vietvara Pierīgā šim mērķim šogad tērējusi visvairāk – 22 tūkstošus eiro. Un, lai gan pilsētas dekorēšanai pārsvarā tiekot izmantotas iepriekšējos gados sarūpētās rotas, šogad pilsētvide papildināta arī ar jauniem dizainā līdzīgiem dekoriem – gaismas virtenēm, laternām un vides objektiem. Tāpat, pēc pašvaldības pārstāvju stāstīta, dekori galvenokārt tiekot gatavoti pašu spēkiem, jo, nopērkot tam nepieciešamos izejmateriālus, varot uz pusi samazināt rotājumu izmaksas.

Babītes pašvaldību no citiem kolēģiem atšķir tas, ka viņi ir vienīgie, kas jau otro gadu pēc kārtas pilsētas dekorēšanu uztic profesionālam uzņēmumam "Adam Decolight Latvia". No šīs kompānijas Babītes pašvaldība īrē svētku rotas, kas paredzētas ēku, ielu apgaismes stabu, koku un eglīšu izgreznošanai, par teju 9,6 tūkstošiem eiro.

Ādažos par godu svētkiem šogad tapis vērienīgs vides objekts – Rīgas gatves un Gaujas ielas krustojuma centrālo apli rotā milzīgs Adventa vainags ar centrā izvietotām četrām izgaismotām svecēm, kuras pa vienai iemirdzas katrā Adventes svētdienā. Tāpat šie Ziemassvētki no citiem gadiem Ādažos atšķirīgi ar to, ka visi rotājumi izvēlēti vienā krāsā – baltā, jo tā gada tumšākajā laikā radot svētku sajūtu. Diemžēl šo svētku rotu izmaksas portālam "Apriņķis.lv" uzzināt neizdevās.

Arī Ropažu novada pašvaldībā šā gada budžetu, kas izlietots pilsētas greznošanai, nemācēja teikt. Taču pašvaldībā norādīja, ka uz svētkiem šogad jaunas rotas nav tikušas pirktas. Pilsētas dekorēšanai izmatotas iepriekšējos gados iegādātās greznumlietas – mirdzošas sniegpārsliņas. Bet novada galveno egli ropažnieki jau tradicionāli rotājuši ar pašu iedzīvotāju gatavotiem baltiem papīra eņģeļiem.

Līdzīgi ir arī ar Stopiņu novadu – tur svētku tēriņi neesot vēl apkopoti, jo dekorēšana vēl nav pabeigta, un kopējās izmaksas būšot zināmas mēneša beigās. Tomēr pašlaik Stopiņu novada domē zina stāstīt, ka par 56 eglēm, kas paredzētas visām pašvaldības struktūrvienībām, iztērēti 300 eiro.

Zīmīgi, ka Stopiņos iedegta nevis viena egle, bet veselas septiņas – katrā ciemā sava. Tās tiek dekorētas ar iepriekšējos gados iegādātām lampiņu virtenēm un mantiņām. Tāpat eglītes tiekot bagātinātas ar novada dienas centros tapušām pašdarinātām rotām.

Arī Inčukalna novadā tradicionāli tiek iedegtas vairākas egles, proti, trīs – Inčukalnā, Vangažos un Gaujas ciematā. Šogad tās tiekot dekorētas ar karodziņiem novada ģerboņa krāsās, uz kuriem turklāt esot attēlota novada simbolika – čiekurs, kas tik ļoti piedienas Ziemassvētkiem. Tāpat šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, visam Inčukalna novadam tikuši pirkti jauni svētku rotājumi par 1,5 tūkstošiem eiro.

Savukārt Carnikavas novads, rūpējoties par vidi, ik gadu rotā tās egles, kas aug pilsētas centrā, nevis nocērt tās mežā. Šogad pašvaldība eglīšu dekorēšanai izmantojusi jau iepriekš iegādātus rotājumus, kas skaisti izgaismojot tās arī šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā. Tomēr pavisam bez tēriņiem pašvaldība nav iztikusi, proti, par trīs tūkstošiem eiro nopirkti jauni svētku rotājumi pilsētas centra greznošanai, kuri noteikti tikšot izmantoti arī nākamgad.

Saulkrastu eglītes rotāšanai ir izmantoti jau iepriekšējos gados nopirkti rotājumi. No jauna esot vien iegādātas spuldzīšu virtenes nepilnu 2,5 tūkstošu eiro vērtībā, kas izvietotas vairākās vietās visā novadā. Savukārt pati rotājumu uzstādīšana pilsētvidē izmaksājusi 1760 eiro.

Ķekavas novada pašvaldība šogad dekorus apgaismes stabiem pirkusi par četriem tūkstošiem eiro. Savukārt eglīšu dekori un rotājumi ir no pagājušo gadu krājumiem.

Baldones pašvaldība Pierīgā, šķiet, bijusi vistaupīgākā, tur šogad pilsētas uzpošana Ziemassvētkiem izmaksājusi apmēram 650 eiro. Turklāt Baldones novada galvenā egle pilsētas skvērā ir rotāta ar gaismas virtenēm, mākslinieces darinātiem eņģelīšiem, kā arī ar šogad pirktiem bumbuļiem.

Arī Ikšķilē līdzīgi kā Baldonē pilsētas galvenās egles rotāšanai izmantotas stikla bumbas un krāsainas lampiņu virtenes, savukārt pilsētas centrā laternu stabus rotā sniegpārsliņas un pēc individuāla pasūtījuma veidoti dekori pilsētvidei. Pagaidām tēriņi Ikšķiles rotāšanai vēl neesot apkopoti.

Taču Sejas novadā pirmajā Adventē iedegtai eglei, kas rotāta ar svētku rotām un krāsainu lampiņu virtenēm, no jauna nekas netika gādāts.