07.12.2014 15:26

Ķekavas novadā apzināti trīs jauni, brangi dižkoki

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novadā apzināti trīs jauni, brangi dižkoki Gatis Pāvils

Ķekavas novads kļuvis bagātāks. Ar iedzīvotāju palīdzību apzināti trīs jauni dižkoki, kuri visi atrodas upes Misas krastos.

Šoruden Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centrs organizēja īpašu akciju – novada iedzīvotāji un viesi tika aicināti iesniegt ziņas par jauniem, vēl neatklātiem novada dižkokiem.

"Šī akcija tika organizēta, lai apzinātu tos dižkokus, kas vēl ne tūristam, ne daudziem vietējiem nebija zināmi. Akcija rosināja ne tikai apzināt nenovērtējamās dabas bagātības, bet arī būt aktīviem un pavadīt laiku dabā. Vienlaikus ar akcijas palīdzību ceram papildināt Dabas aizsardzības pārvaldes datus, jo saskaņā ar datiem šobrīd izskatās, ka salīdzinājumā ar pārējo Latviju Ķekavas novadā vispār dižkoku nav," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja novada Tūrisma koordinācijas centra pārstāve Agrita Grīnberga.

Viņa norādīja, ka kopumā iedzīvotāji ziņojuši par astoņiem vareniem kokiem novada teritorijā, tomēr ne visi no viņiem kvalificējās kā dižkoki.

A. Grīnberga stāsta, ka visbrangākais no apzinātajiem milžiem ir ozols Misas upes krastā, kas parastam garāmgājējam tā īsti nemaz neesot bijis pamanāms, jo to varot redzēt tikai no laivas. Atrastā dižozola apkārtmērs ir 5,77 metri, bet augstumā tas pārsniedzot 22 metrus.

Līdz ar ozolu Ķekavas novada dižkoku saimi papildina arī visai varena priede ar apkārtmēru 3,75 metri un augstumu 40 metri. Tāpat iedzīvotāji ziņojuši par kādu gobu, kuras apkārtmērs sasniedz 5,65 metrus, bet augstums 18 metrus.

"Visus šos atrastos milzu kokus mēs iekļausim tūrisma maršrutā, lai arī turpmāk ikviens interesents var tos apskatīt," pauda Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centra pārstāve.

Saskaņā ar Latvijas Vides aģentūras dižkoku datu bāzi Ķekavas novadā bija reģistrēti 15 dižkoki, no kuriem vairums atrodas Rāmavas muižas parkā vai tā tuvumā.

Par dižkokiem Latvijā saucam vietējo un svešzemju koku sugu varenākos un vecākos eksemplārus. Dižākie no tiem uzskatāmi par dabas pieminekļiem, ja to stumbra apkārtmērs vai augstums sasniedz īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumos noteiktos apmērus.

Kopš 2010. gada pavasara Latvijā ir noteikti krietni mazāki izmēri kokiem, kuri var baudīt valsts aizsardzību. Latvijas milži dižkoku kārtā tagad ir ieceļami pēc tādiem pašiem kritērijiem kā citur Eiropā.