03.12.2014 09:29

Salaspilī klientu trūkuma dēļ slēgta nakts patversme

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspilī klientu trūkuma dēļ slēgta nakts patversme Delfi.foto.lv

Līdz šim viena no retajām vietām Pierīgā, kurā cilvēki bez noteiktas dzīves vietas varēja patverties sala spelgonī, bija nakts patversme Salaspilī, taču šogad arī tā apmeklētājus vairs neuzņem, jo neesot pieprasījuma.

"Lēmumu par nakts patversmes likvidāciju Salaspils novada dome pieņēma šā gada 30. aprīlī, un kopš šā gada 30. jūnija tā vairs apmeklētājus neuzņem," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Salaspils novada sociālā dienesta vadītāja Gunta Gumbina.

Viņa sacīja, ka patversme, kurā varēja izguldīt 25 cilvēkus, slēgta, jo to uzturēt pašvaldībai neatmaksājās – to dienā apmeklējuši vidēji trīs līdz četri cilvēki.

"Patversmes uzturēšana pašvaldībai gadā izmaksāja 35 tūkstošus eiro, un to dienā vidēji apmeklēja pāris cilvēki. Un, ņemot vērā to, ka telpu uzturēšanas un darbinieku algošanas izmaksas bija lielas, tagad tie, kas vēlas izmantot nakts patversmes pakalpojumus, var tos saņemt Rīgā," klāstīja G. Gumbina.

Pēc viņas teiktā, šobrīd Salaspils novada dome ir noslēgusi līgumus par šo pakalpojumu sniegšanu ar divām Rīgas nakts patversmēm. Par vienu bijušo Salaspils novada patversmes klientu pašvaldība šobrīd Ev. Kristiešu draudzes "Zilais krusts" naktspatversmei Maskavas ielā maksā aptuveni piecus eiro diennaktī, savukārt biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" naktspatversmei Gaiziņa ielā tiek maksāti septiņi eiro.

"Mums tiešām šis te naktspatversmes klientu skaits nebija liels. Var teikt, ka gandrīz pastāvīgi tajā dzīvoja divas pensionāres un viens invalīds, kuri šobrīd izmitināti viņiem piemērotās sociālās aprūpes iestādēs," teic G. Gumbina.

Tāpat sociālā dienesta darbiniece stāsta, ka salīdzinoši mazo klientu skaitu bijušajā Salaspils nakts patversmē varot izskaidrot ar to, ka Salaspilī nav daudz cilvēku bez noteiktas dzīvesvietas, un tiem, kuriem radušās šādas problēmas, dienests ir palīdzējis.

Jau zināms, ka Salaspils bija vienīgais Pierīgas novads, kurā darbojas nakts patversme, citur šādu iestāžu nav. Vairākos Pierīgas novados, iestājoties aukstam laikam, bezpajumtniekus vai citas personas izmitina šim mērķim pašvaldību izveidotās pagaidu apmešanās vietās. Tāpat tuvāk galvaspilsētai esošo novadu atbildīgie darbinieki sadarbībā ar pašvaldības policiju aukstajā laikā bezpajumtniekus nogādā kādā no Rīgas patversmēm.