14.11.2014 07:32

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā piešķirta Annai Dzintarei

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Anna Dzintare Ojāra Vācieša balvu ieguva par savu pirmo dzejoļu krājumu ”Eju pa svešu ielu” Anna Dzintare Ojāra Vācieša balvu ieguva par savu pirmo dzejoļu krājumu ”Eju pa svešu ielu” Publicitātes foto un Einārs Binders

13. novembrī, atzīmējot Tautas dzejnieka Ojāra Vācieša 81. gadadienu, Carnikavas novada dome jau divpadsmito reizi pasniedza Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.

Šogad konkursā piedalījās 15 autoru dzejoļu krājumi, kas izdoti iepriekšējā literārajā gadā. Tos pieteikuši gan grāmatu apgādi, gan privātpersonas. O. Vācieša literārajai prēmijai dzejā konkursa komisija nominēja piecus pretendentus: Ievas Rupenheites dzejas krājumu "Nepāriet" (apgāds "Neputns"), Annas Dzintares pirmo grāmatu "Eju pa svešu ielu" (izdevniecība "Nordik"), Valta Ernštreita otro dzejoļu krājumu "Dark Energy" (apgāds "Mansards"), Jura Helda dzejas krājumu "Viņpus" (izdevniecība "Zvaigzne ABC") un Jāņa Vādona dzejas krājumu "Pagaidām iesāpas elpa" (apgāds "Pētergailis").

"Ojāra Vācieša literārā prēmija no citām literārajām prēmijām, ko pasniedz Latvijā, atšķiras ar to, ka mēs – žūrijas komisija – neesam profesionāli dzejnieki un literatūras kritiķi. Konkursam pieteiktos darbus mēs vērtējam kā lasītāji un dzeju uztveram ar emocijām," atklāj Carnikavas novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Elita Terentjeva, kura prēmijas pasniegšanas pasākumu organizē kopš pirmās reizes, tātad jau divpadsmito gadu.

Šogad konkursam pieteiktos dzejoļu krājumus vērtēja Ojāra Vācieša muzeja direktore Ieva Ķīse, arhitekte Ingūna Rībena un Carnikavas novada domes pārstāvji – priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, centrālās administrācijas vadītājs Imants Pastors un Elita Terentjeva.

"Gan Ojāra Vācieša lirika, gan viņa sociāli aktīvie dzejoļi, tam laikam reizēm ļoti drosmīgie vārdi vai zemteksti viņa dzejā uzrunāja katru lasītāju. Viņa dzejā paustās vērtības uzliek lielu atbildību vērtēšanas komisijai, piešķirot literāro prēmiju vienam dzejniekam no daudzajiem, kuru krājumi tiek pieteikti konkursam," paskaidro Elita Terentjeva.

"Nebija viegli izšķirties par pieciem pretendentiem uz galveno balvu un no viņiem izvēlēties uzvarētāju. Dzejnieki ir ļoti atšķirīgi, jo konkursam tiek pieteikti gan jauno autoru, gan zināmu un labi pazīstamu dzejnieku dzejoļu krājumi, kas komisijas darbu padara vēl grūtāku. Salīdzinot ar dzeju pirms divdesmit, trīsdesmit gadiem, mūsdienu autoru darbus lasīt ir grūtāk. Tajos bieži dominē drūmas krāsas, smagnēji drūmi epiteti un salīdzinājumi. Tie vairāk ir autoru iekšējie pārdzīvojumi industrializētajā pilsētvidē, kurā cilvēkiem ir grūtības atrast un pozicionēt sevi."

Ceturtdienas vakarā žūrijas komisijas gala vārds tapa zināms. Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā – 1067 eiro (pirms nodokļu nomaksas) un piemiņas balvu – saņēma jaunā dzejniece Anna Dzintare par savu pirmo grāmatu "Eju pa svešu ielu", ko izdevusi izdevniecība "Nordik".

Dzejnieks Aivars Eipurs par šo dzejoļu krājumu saka: "Mulsinoša intonācija, kas pāriet no viena dzejoļa otrā, taču agri vai vēlu pārliecina – šādas dzejas kādu laiku mums nav bijis. Jebkura krāsa, nonākot līdz uztverei, kļuvusi melnbalta. Vienatnes un pustumsas dzeja."

"Ojāra Vācieša prēmija iedibināta, lai katru gadu pieminētu Tautas dzejnieku viņa dzimšanas dienā un atbalstītu dzejas, jo īpaši jauno dzejnieku, izdošanu" saka Elita Terentjeva.

Literāri muzikālajā vakarā, kas dzejnieka dzimšanas dienā notika Tautas namā "Ozolaine", klausītāji dzirdēja Ojāra Vācieša dzeju viņa paša izpildījumā, kas iemūžināta audioierakstos, tikās ar jaunajiem dzejniekiem un klausījās koncertu "Ar zvaigžņu kluso gaismu", kurā uzstājās Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Lūsēns seniors un Jānis Lūsēns juniors.

Elita Terentjeva: ”No konkursam pieteiktajiem 15 dzejoļu krājumiem visvairāk punktu pēc komisijas locekļu individuālā vērtējuma ieguva pieci krājumi, kas pretendēja uz šā gada Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.”Elita Terentjeva: ”No konkursam pieteiktajiem 15 dzejoļu krājumiem visvairāk punktu pēc komisijas locekļu individuālā vērtējuma ieguva pieci krājumi, kas pretendēja uz šā gada Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.”