28.10.2014 07:31

FOTO: Lēdurgas ļaudis izrunā sakrājušos rūgtumu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Krimuldas novada būvvaldes vadītāja Māra Steķe (no kreisās), galvenā grāmatvede Inga Kalniņa, attīstības projektu vadītāja Solvita Andžāne, domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds un deputāts Mārtiņš Ozoliņš centās pierādīt, ka katram ir sava taisnība, tikai jāprot vienam otrā ieklausīties Krimuldas novada būvvaldes vadītāja Māra Steķe (no kreisās), galvenā grāmatvede Inga Kalniņa, attīstības projektu vadītāja Solvita Andžāne, domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds un deputāts Mārtiņš Ozoliņš centās pierādīt, ka katram ir sava taisnība, tikai jāprot vienam otrā ieklausīties Einārs Binders

Par to, kas ir novada vai pagasta laba pārvaldība, nevienam nekādu šaubu nav. Tā vispirms ir vēlēto un amatos iecelto personu spēja ieklausīties iedzīvotāju sacītajā, bez augstprātības atbildēt uz viņu jautājumiem un pildīt dotos solījumus.

Par to, ka dzīvē viss neiet tik gludi, varēja pārliecināties pagājušajā ceturtdienā Lēdurgā, kad "izrunāties" par nevienlīdzību pret lēdurdzniekiem bija aicinātas domes un pat ministrijas amatpersonas.

Viss sākās vēlēšanās

To, kā norit dzīve pašvaldībā, nosakām mēs paši, ejot vai neejot uz vēlēšanām un iepriekš rūpīgi neapdomājot, ko ievēlēsim. Ja atceramies, 2013. gada 1. jūnijā pie vēlēšanu urnām devās 50,89% Krimuldas novada iedzīvotāju, lai ievēlētu 15 deputātus. Pie varas esošā Krimuldas novada partija tika pastumta malā, bet spēku samērs starp pozīciju, ko pārstāv "Reģionu alianse", ZZS un opozīciju ir tuvs līdzsvaram. Un, jo tuvāk līdzsvara punktam opozīcija ir pozīcijai, jo vairāk, kā šķiet vēlētājiem, domes darbība atgādina politisku cīņu skatuvi, kur notiek deputātu vārdu kaujas, bet rūpes par iedzīvotāju vajadzībām it kā paliek aizkulisēs.

Ja apvienojušies vairāki pagasti, kā tas ir Krimuldas novadā, nav jābrīnās, ka Inciema un Lēdurgas iedzīvotāji domā, ka viss notiek Raganā, ieskaitot Reģu vakaru, bet viņus Dievs un valdīšana ir aizmirsuši. Turklāt Lēdurgā pagadījies tā, ka amatā ir pagasta pārvaldes vadītājs, kurš publiski, dvēseles stāvokļa apzīmēšanai lietojot arī vārdus no krievu valodas, nenoliedz, ka gaida pensiju un jau kādu laiku neietur, sacīsim, aktīvu dzīves pozīciju, lai risinātu vietējo iedzīvotāju problēmas. To paklusām nenoliedz arī domes amatpersonas.

Deputāti noskaidro, kurš melo

To, ka Krimuldas novadā kaut kas nav kārtībā attiecībās starp esošo varu un kādu daļu no viņu darba devējiem ‒ vēlētājiem ‒, var nojaust, palūkojoties ziņu portālos. Kā vien kaut kur tiek pieminēts, piemēram, Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds, seko neglaimojoši komentāri. Turklāt tādu ir diezgan daudz.

Bet nu, klātesot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem, Lēdurgas kultūras namā, cilvēku gandrīz pilnā zālē, tika sagaidīta deputātu un domes amatpersonu delegācija no novada centra ‒ Raganas. Sasveicinoties ar ministrijas ierēdņiem, G. Grīnvalds gan lika ministrijas viesiem manīt, ka te būs "opozīcijas rīkots teātris".

Teātris mūsu tautai ir mīļš jau pāris simtu gadu, un, jāsaka, šoreiz, izspēlējot viedokļu apmaiņas ainu starp esošo domes priekšsēdētāju un viņa priekšteci, tagad opozicionāru Mārtiņu Ozoliņu no Krimuldas novada partijas, tas arī apstiprinājās. Lauksaimnieks Ozoliņa kungs, kurš kopš pašvaldību vēlēšanām tikai vienu reizi ir apmeklējis Grīnvalda kungu viņa kabinetā, apgalvoja, ka to neesot jēgas darīt. Pozīciju neinteresējot opozīcijas deputātu domas, bet savas darot zināmas tikai burtiski dažas minūtes pirms domes sēdes, kā tas bijis gadījumā ar novada budžetu. Tā arī citās reizēs opozīcija tiekot turēta neziņā.

Savukārt Grīnvalda kungs apsauca Ozoliņa kungu un norādīja, ka ne tikai meliem ir īsas kājas, bet viņš šogad esot izlaidis piecas domes sēdes un kā deputāts nav iesniedzis domē nevienu priekšlikumu. Vēlāk, atbildot uz publikas jautājumiem, domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka daudzas no pašreizējām nebūšanām velkoties līdzi tieši no Ozoliņa kunga valdīšanas laikiem. "Nākamreiz domājiet, par ko balsot," bilda Grīnvalda kungs.

Tad gan no zāles atskanēja balsis, ka abi deputāti parādījuši to gaisotni, kāda laikam valdot domes sēdēs, un ieteica izbeigt šo teātri. Protams, "teātris" nebeidzās, jo uz jautājumu, kāpēc novada domē pazūd Lēdurgas iedzīvotāju iesniegumi, Grīnvalda kungs sacīja, ka, lūk, Ozoliņa laikā arī dokumentu aprite nav bijusi pietiekamā līmenī, bet nu tiekot ne tikai domāts, bet arī kaut kas darīts, lai to sakārtotu.

Rūgtums nesakrājas vienā dienā

No malas raugoties, ir skaidrs, ka Lēdurgas iedzīvotājiem rūgtums pret varasvīriem no Raganas nav krājies vienu dienu vien. Sapulces vadīšanu no Lēdurgas iedzīvotāju puses bija uzņēmusies skolas vecāku padomes priekšsēdētāja Gunita Subača, un viņa tad arī klātesošos iepazīstināja ar visām pretenzijām, kas sakrājušās. Lūk, dažas no tām. Pirmā: klaja necieņas izrādīšana pret Lēdurgas iedzīvotājiem. Ar to gan vairāk domāti pagasta pārvaldnieka Jura Liepas izteikumi, piemēram: "Ko tu te atnāci! Mums nekā nav! Naudas nav! Kā nav kauna uzbāzties!"

Taču vairāk par citu vietējiem sāp, ka pēkšņi ir atcelta bērnudārza "Lācītis" rekonstrukcija ar valsts atbalstu, bet citā novada pagastā cita bērnudārza rekonstrukcijai atvēlēti vairāk nekā 80 tūkstoši latu. Kāpēc tā, neviens neko prātīgu Lēdurgas iedzīvotājiem nav spējis pateikt. Arī ceturtdien domes iepirkumu speciālists, deputāts Linards Kumskis tikmēr pinās skaidrojumos par iepirkumu pārsūdzēšanas procedūrām, kamēr zālē skaļruņos sāka skanēt skaļa un parupja dziesma un deputāts devās prom, tā arī neatbildējis uz jautājumu, kad beidzot tiks saremontēts bērnudārzs.

Mazliet vēlāk vietējie atkal tika "atsēdināti" ar skaidrojumiem, kāpēc ir sarežģīti atklāt bērnu rotaļu laukumu tur, kur viņiem to gribētos, vai kultūras nama priekšā izveidot instalāciju, kuras maketu izveidojuši vietējās mākslas skolas audzēkņi. Par pēdējo runājot, "ne tādu maketu uztaisījuši". Un tā bez sava gala, jo pašvaldību, kā izrādās, sargā likuma spēks, Ministru kabineta noteikumi un, šķiet, tāda kā, akadēmiķa Jāņa Stradiņa vārdiem runājot, no muižas mantota lielmanība. Sak, mēs taču strādājam jūsu labā, bet jūs nevarat paciesties un pagaidīt rezultātus!

Sapulces beigās uzstājās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze, kura atzina, ka Lēdurgā neapmierinātība ar domes darbu ir krājusies jau ilgi. No vienas puses, viņa bija pārliecināta, ka šeit netrūkst darboties gribošu cilvēku, no otras ‒ bija sarūgtināta par šeit pieredzēto deputātu dialogu, taču viņa cerot Lēdurgā atgriezties labākos laikos.

Savukārt vietējie iedzīvotāji, kas bija atnākuši uz sapulci, uzskata, ka beidzot kāds viņus bijis gatavs uzklausīt. Tiesa, vienu no prasībām, lai domes vārdā nāktu atvainošanās par augstprātību, Lēdurgas ļaudis tā arī nesagaidīja.