23.04.2012 07:29

Ropažu "šūpojošā tiltiņa" demontāža kavēsies

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jauna gājēju tiltiņa izbūve Ropažos tomēr kavēsies. Vēl kādu laiku iedzīvotājiem Lielo Juglu vajadzēs šķērsot kā ierasts – pārvārot slaveno "šūpojošo tiltiņu", ņemot talkā izveicību un veiklību.

Ropažu novada Domes izpilddirektors Juris Putniņš atklāj, ka gājēju tilta demontāža nenorit tik ātri nepietiekamā finansējuma dēļ. "Jauna gājēju tilta projektēšanai no Domes budžeta piešķīra 3000 latu. Veicot cenu aptauju, neviena firma nebija gatava izstrādāt projektu, veikt ģeoloģisko izpēti, ģeoloģiskos urbumus un topogrāfiskos uzmērījums par tik mazu summu," viņš neslēpj.

omēr pēc kāda laika, ekonomisko apstākļu vadīta, pieteikusies a/s "Ceļu projekts", stāsta J. Putniņš. Līgums ar uzņēmumu noslēgts 30. martā. Uzņēmums ir saņēmis darba uzdevumu un sācis tehniskā projekta izstrādi – tas jāpabeidz trīs mēnešu laikā.

Prioritātes mainījās

Ropažu būvvaldes vadītāja Renāte Gremze lēš – jauna gājēju tilta izmaksas varētu svārstīties no 30 līdz 50 tūkstošiem latu. Viņa stāsta, ka sākotnēji Domes budžetā bija paredzēta nauda gan jauna gājēju tilta projektēšanai, gan izbūvei.

"Ņemot vērā citas prioritātes, nauda tika novirzīta izglītības iestāžu rekonstrukcijai. Tomēr arī šis projekts viennozīmīgi tiks realizēts," sola R. Gremze. Viņa atzīst, ka tiek meklētas iespējas rast Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Ļaus lemt iedzīvotājiem

Veco tiltiņu ikdienas gaitās īpaši aktīvi šķērso iedzīvotāji no Pārupēm. Tas ir ātrākais un taisnākais ceļš uz ciemata centru. "Viennozīmīgi tiks izbūvēts jauns tiltiņš un tikai tad tiks domāts par šī demontāžu. Vai, ja šo demontēs, tad uzreiz vietā tiks būvēts jauns," sola R. Gremze. Mazliet mainīsies arī tilta izvietojums – tagad tā uzeja atrodas tieši pretī Domes ēkai, taču upe izskalo krastu, tāpēc šajā pašā vietā to neesot iespējams būvēt. Tilts tiks novirzīts tuvāk parkam, mainīsies arī tā garums.

Būvējot jaunu gājēju tiltu, svarīgi izvērtēt gan vizuālo, gan funkcionālo. "Tam jāiekļaujas ainavā. Jābūt drošam arī pēc desmit un vairāk gadiem." Kad būs izstrādāts projekts, būvvalde aicinās iedzīvotājus sniegt tā vērtējumu.

Tehniskajām normām neatbilst

Būvvaldes vadītāja apliecina, ka pašreizējais tilts neatbilst noteiktajām tehniskajām normām, īpaši, kad tilta koka klājums samirkst vai apledo. Taču par "šūpojošā tiltiņa" drošību R. Gremze iesaka jautāt pašiem iedzīvotājiem.

"Tilts tehniski ir būvēts nelielai iedzīvotāju plūsmai, taču laiki mainās. Agrāk mēs mācējām iet arī pa diviem baļķiem. Tagad vēlmes un drošības normas ir citas. Protams, gan morāli, gan fiziski tilts ir novecojis," viņa atzīst.