20.04.2012 11:30

Lielā talka: optimisti ķeras pie grābekļiem

Autors  Rasma Rudzāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu pensionāriem Lielajā talkā būs jātiek galā ar krūmāju tīrīšanu, kas neesot no vieglākajiem uzdevumiem, taču ādažnieki ir gatavi mesties lielajā sakopšanas cīņā. No kreisās: Ona, Biruta, Ēriks, Melita, Mariana, Egons. Ādažu pensionāru kluba “Optimisti” vadītāja teic, ka plkst. 10.00 pie Kultūras un radošās izglītības centra tiks gaidīti aktīvi cilvēki ar grābekļiem, lai palīdzētu sakopt teritoriju pie Gaujas no Vējupes līdz Gaujas tiltam. Ādažu pensionāriem Lielajā talkā būs jātiek galā ar krūmāju tīrīšanu, kas neesot no vieglākajiem uzdevumiem, taču ādažnieki ir gatavi mesties lielajā sakopšanas cīņā. No kreisās: Ona, Biruta, Ēriks, Melita, Mariana, Egons. Ādažu pensionāru kluba “Optimisti” vadītāja teic, ka plkst. 10.00 pie Kultūras un radošās izglītības centra tiks gaidīti aktīvi cilvēki ar grābekļiem, lai palīdzētu sakopt teritoriju pie Gaujas no Vējupes līdz Gaujas tiltam. Krišjānis Grantiņš

Sestdien, 21. aprīlī, no plkst. 9.00 līdz 15.00 Lielās talkas dalībnieki, bruņojušies cimdiem, instrumentiem un atkritumu maisiem lielā skaitā pulcēsies visos Pierīgas novados.

Ādažos karavīri tīrīs seno parku, bet iedzīvotāji Baltezeru krastus
Ādažu novadā garnizona karavīri uzposīs seno parku, bet iedzīvotāji rosīsies ap Lielo un Mazo Baltezeru, saposīs Gaujas krastus, Ādažu vidusskolas apkārtni, Rīgas ielu, kops Āņu, Alderu, Strautkalnu, Stapriņu, Iļķenes un Garkalnes ciemus.

Allažos rosīsies starp mazdārziņiem un kokzāģētavu
Allažu pagastā pie Tautas nama izzāģēs bojātos kokus, sakops teritoriju starp mazdārziņiem un kokzāģētavu un rosīsies arī sporta centra un Tautas nama apkārtnē, informē koordinatori Dita Laure un Maija Sjomkāne.

Babītē tīrīs ezera apkārtni
Babītes iedzīvotāji talkas dienā vāks atkritumus visapkārt Babītes ezeram, informē pašvaldība.

Baldonē vāks visu, kas mētājas apkārt
Baldonieši dzeltenajos – īpašajos talkas dienas maisos vāks papīra un kartona izstrādājumus, stikla burkas un pudeles, logu un siltumnīcu stiklus, plastmasas pudeles un sadzīves preču iepakojumus, polietilēna plēves, metāla bundžas un citus izstrādājumus, elektropreces, vieglo automašīnu riepas, luminiscētās lampas, baterijas un akumulatorus, informē koordinators Helmuts Nezinis.

Baložos atjaunos vēja izpostīto birzi
Ķekavas novada Baložos likvidēs vētras postījumus un bērzu birzī vēja izgāzto koku vietā stādīs jaunus bērziņus, stāstā talkas koordinators Dainis Bērziņš.

Carnikavā tīrīs dabas parku un pludmali
Carnikavieši strādās dabas parkā "Piejūra", sakops aizsargdambi gar Gaujas kreiso krastu, Puksteņezera apkārtni, Garciemu, Garupi un citas teritorijas pie jūras, informē koordinatores Ina Melkina, Ingrīda Krūkle un Diāna Čūriška. Tāpat iedzīvotāji ierasti pulcēties pie "Lilastes" stacijas, sakopjot upi un apkārtni.

Daugmalē attīrīs vietu nākotnes parkam
Daugmales iedzīvotāji rosīsies Daugavas kastā, sakops atpūtas vietu pretī "Nāves salai" un teritoriju, kur nākotnē veidos parku, saka Uģis Volosovskis.

Garkalnes pusē vāks atpūtnieku izmētāto
Vecajā Garkalnē sakops Kalnu ielas apkaimi, aicina Arnis Vilkosts. Tāpat tiks sakopts Padebešu ciemats, Makstenieki. Baltezera iedzīvotāji talkos no Pludmales ielas apkaimē, kā arī pie viesnīcas "Baltvilla". Berģu moto klubs "Nekādi labie" aicina doties sakopt veloceliņu no Depo līdz Rīgas robežai, kā arī bērnu laukumiņu Līgo ielā. Bukultu iedzīvotāj strādās atpūtas vietā pie Lielā Baltezera, kur iespējamās peldvietas vietā tiks izcirsti krūmi, sagrābti zari, lapas, sakopta birztala.

Langstiņos labiekārtos pludmali
Vietējie iedzīvotāji Langstiņu ezera pludmalē izzāģēs krūmājus, atjaunos volejbola laukuma un autostāvvietas segumu, ezera laipu, papildinās rotaļu laukumus, uzstādīs jaunus soliņus, talkas aprises ieskicē novada domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bružuks. Tāpat tiks sakopta Vidzemes šosejas mala no Langstiņu pagrieziena līdz Tallinas apvedceļam.

Inčukalnā uzposīs jātnieku treniņbāzi
Zirgu sporta cienītāji Jauno jātnieku skolas sporta bāzē "Zustrenes" nolīdzinās sacensību laukumu, sakops skatītāju tribīnes, iztīrīs stalli un uzvilks tenta jumtu pāri stallim un tribīnēm, stāsta talkas koordinatore Ilze Jansone.

Ķekavā sakops strēlnieku kapus
"Brāļu kapos pie Trušeļiem" talcinieki savāks pērnās lapas, sakritušos zarus, kā arī vēja sanestās drazas latviešu strēlnieku kapu apkārtnē, ziņo koordinators Pēteris Bahurs.

Lēdurgā likvidēs nelegālo atkritumu izgāztuvi
Krimuldas novada Lēdurgas pagastā pie "Liepu" mājām aizvāks atkritumus no nelegāli izveidotās atkritumu izgāztuves un sakops tās apkārtni, par iecerēto informē talkas koordinators Juris Liepa.

Mālpilī uzposīs estrādi un ozolu aleju
Gleznainākajās Mālpils vietās – pilskalna estrādē un ozolu alejā Vilbrokas ielā talcinieki savāks stikla lauskas, plastmasas pudeles, skārda bundžas, čipsu pakas un nogrābs pērno kūlu, stāsta talkas koordinatores Jūlija Ņikitina un Baiba Lipe.

Mārupes novadā sakops lidostas apkārtni
Talcinieki lidostas "Rīga" apkārtnē esošajās ūdens tilpnēs un grāvjos tīrīs aizsprostus, izzāģēs krūmus un savāks izmētātās drazas, bet BMX trasē, kas paredzēta skrituļotājiem, skeitotājiem un riteņbraucējiem, veiks arī seguma atjaunošanu, plānotos darbus atklāj talkas koordinatori Dace Dricka un Pēteris Pikše.

Olaines pusē tīrīskapus un atpūtas vietas
Olainieši sakops 2. pasaules karā kritušo kapus, attīrīs no atkritumiem Stunīšu ezera apkārni, kā arī Jāņupes iedzīvotāju atpūtas vietu pie karjera un tuvējo mežu, informē koordinatori Andris Tolamčovs un Svetlana Katiševa.

Rāmavas muižas parkā attīrīs upīti
Plašajā parkā, kas ieskauj kultūrvēsturisko vietu, talcinieki grābs lapas, lasīs sakritušos zarus, akmeņus un attīrīs upīti, stāsta Rāmavas muižas saimniece Ilze Berga.

Ropažos uzkops jaunizveidoto dabas taku, garāžu un kūtiņu apkārtni
Ropažu centrā uzkops teritoriju ap evaņģēliski luterisko baznīcu, pie Lielās Juglas upes tīrīs jaunizveidoto dabas taku, bet Tumšupē satīrīs garāžu un kūtiņu apkārtni, stāsta koordinatori Vēsma Ozoliņa, Igors Grigorjevs, Lidija Litvjakova.

Salaspilī tīrīs upīti un atdos tai vārdu
Biedrība "Nākotnes Salaspils" aicina palīdzēt sakopt upīti, kas tek cauri Nacionālajam botāniskajam dārzam, gar pilsētas ābeļdārzu, Romas katoļu baznīcu un topošo luterāņu dievnamu. Paredzēts iztīrīt upes gultni, sakopt krastus, salabot un nokrāsot tiltiņu, kā arī sapostajai upītei atgriezt laika gaitā pazaudēto nosaukumu.

Saulkrastos tīrīs pludmali un kāpas
Saulkrastos vāks atkritumus Bātciema un Inčupes pludmalē un kāpās pie Bažururgas. Paredzēts sakopt 500–1000 m garu pludmales posmu visā tā platumā, informē koordinators Ričards Batarags. Savukārt Ieva Dombrava aicina sakopt kāpu zonu pie Baltās kāpas. Tāpat notiks talka dārziņu kooperatīvā "Silmalas".

Sējā strādās abpus Lojas upei
Talcinieki tīrīs Lojas upes apkārtni no Sējas pamatskolas un Murjāņu ģimnāzijas līdz Lojas ietekai Gaujā – vāks atkritumus, attīrīs upes krastus no zāles un nokaltušiem zariem, stāsta koordinatore Gunta Mežakunga.

Siguldā uzposīs gravu, Gaujas kastu un "Aerodium"
Siguldas novadā vāks sadzīves atkritumus Lakstīgalas gravā pie Vējupītes, satīrīs Gaujas krastu un novāks atkritumus no stāvās gravas pie Siguldas strautiņa, stāsta koordinatori Dita Laure, Jānis Blūms un Ģirts Ķinasts. Notiks arī vērienīgi teritorijas sakopšanas darbi, lai attīrītu plānoto tūrisma taku aiz dīķa, kas atrodas pie Siguldas Jaunās pils.

Morē un Jūdažos rosīsies dabā
Morē talcinieki rosīsies parkā, savāks sadzīves atkritumus, likvidēs aizaugumus un sakops dīķmalu, savukārt Jūdažos uzmanības centrā būs ezera krasts.

Skultē apgleznos transporta pieturu
Mārupes novada Skultes sākumskolai blakus esošo sabiedriskā transporta pieturu šoferiem pēc talkas būs grūti pazīt – tā būs ne tikai pārkrāsota, bet arī apgleznota, radošo ieceri atklāj talkas koordinatore Gaļina Grizāne.

Stopiņos talkos pie Sauriešu karjeriem
Stopiņu novadā talcinieki strādās pie Sauriešu ģipša karjeriem, jo iecienītā vasaras atpūtas vieta līdzās Knauf rūpnīcai netiek apsaimniekota, tāpēc pamazām pārvēršas atkritumu izgāztuvē, informē koordinators Dzintars Saliņš. Savukārt Jaunsišu ciemā sakops apkārtni un bērnu laukumu. Iedzīvotāji aicināti arī vienoties poldera un Mazās Juglas krastu attīrīšanai.