13.04.2012 09:27

Pašvaldības policija paplašina darbību

Autors  Vineta Bērziņa, «Ķekavas novads»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Paplašinoties Ķekavas novada Pašvaldības policijas darbības teritorijām, martā tā pārtapusi par Reģionālo pašvaldības policiju.

Līdz ar to pašlaik Reģionālā pašvaldības policija nodrošina sabiedrisko kārtību Ķekavas, Baldones un Inčukalna novados, turklāt arī citas kaimiņu pašvaldības apspriež ideju par Reģionālās pašvaldības policijas pakalpojumu izmantošanu.
 

Par to, ko iegūst no šādas sadarbības citi novadi, stāsta Ķekavas novada Pašvaldības policijas, tagad – Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš: "Tas ir abpusēji izdevīgs projekts – apvienojot vairāku novadu resursus, tiek samazinātas policijas administratīvās izmaksas un vienlaikus saglabāta sabiedriskās kārtības nodrošināšanas kvalitāte, proti, nepieciešamo policijas ekipāžu skaits visu diennakti."

Atbilstoši jaunajai Reģionālās pašvaldības policijas struktūrai izveidotas Ķekavas, Baldones un Inčukalna pašvaldības policijas nodaļas. Ņemot vērā teritorijas izmēru un iedzīvotāju skaitu, Ķekavas dežūrdaļa ir vislielākā, jo tajā darbojas 16 dažāda ranga inspektori un astoņi kārtībnieki (divas policijas ekipāžas), bet Baldones un Inčukalna nodaļās – četri inspektori un seši kārtībnieki katrā (viena policijas ekipāža).

Savukārt policijas vadība un administratīvais centrs atrodas Ķekavā, kurā ietilpst nepilngadīgo lietu galvenais inspektors, lietvedis, jurists un finansists. Šo speciālistu darbība, pateicoties vienotām elektroniskām dokumentu vadības, administratīvo pārkāpumu un citām sistēmām, iespējams aptver visu trīs novadu teritorijas un strādāt attālināti.

"Ja katrs novads vēlētos izveidot savu pašvaldības policiju dežūrdaļu, tad tās darbība jānodrošina atbilstoši visām likumdošanas prasībām, piemēram, jābūt izveidotām aizturēšanas, munīcijas glabāšanas telpām, nodrošinātiem speciālistiem, kuri strādā ar nepilngadīgo lietu un juridiskajiem jautājumiem. Tās ir lielas izmaksas, ar kurām jārēķinās katrai pašvaldībai. Taču, apvienojot spēkus, mēs varam šīs izmaksas samazināt un piesaistīt profesionālus speciālistus, piedāvājot konkurētspējīgu atalgojumu," skaidro M. Bomiņš.

Ieguvēji no šāda sadarbības projekta ir galvenokārt Baldones un Inčukalna novada iedzīvotāji, jo viņu dzīvesvietā visu diennakti tiek nodrošināta viena policijas ekipāža, kas uzrauga sabiedrisko kārtību un spēj operatīvi būt sabiedriskās drošības pārkāpuma vietā. Nepieciešamības gadījumos, piemēram, rupju sabiedriskās miera traucēšanas gadījumos, ko izraisa vairāki pārkāpēji (huligānisms, kautiņi utt.), var piesaistīt arī otru ekipāžu, kas uz notikumu ieradīsies 15–20 minūšu laikā no pārējām apkalpošanas teritorijām.

Tas ir arī liels atbalsts Valsts policijai (VP), jo šobrīd ierobežoto finanšu un cilvēkresursu dēļ VP nodaļu ekipāžu skaits ir neliels, bet apkalpošanas teritorijas – lielas, kā rezultātā paildzinās ierašanās laiks notikuma vietā (piemēram, Inčukalna novadam vistuvāk atrodas VP nodaļa Siguldā, bet Baldones novadam – Baložu pilsētā).

Ilgstošo sadarbību jau iepriekš atzinīgi novērtējis VP Rīgas reģionālās pārvaldes Baložu iecirkņa priekšnieks Alvis Vinters, jo veiksmīgas sadarbības rezultātā resursi tiek apvienoti, lai operatīvi reaģētu uz iedzīvotāju izsaukumiem un novērstu iespējamo likumpārkāpumu.

Arī VP Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirkņa priekšnieks Andris Vīgants ir gandarīts par nesen pieņemto Inčukalna pašvaldības lēmumu iesaistīties šajā sadarbības projektā, kas paaugstinās sabiedrisko drošību Inčukalna novadā.

Reģionālās pašvaldības policijas Inčukalna novada nodaļa svinīgi tika atklāta 12. aprīlī. Pasākumā piedalījās arī Valsts policijas, Ķekavas un Inčukalna novadu Domes pārstāvji.

Iepriekš:
Darbu sākusi Inčukalna Pašvaldības policija