16.04.2014 16:40

Ropažu pašvaldība: Iesniegumi par koku izciršanu saņemti no pašiem iedzīvotājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušās nedēļas nogalē Ropažu novada pašvaldība saņēmusi satrauktus iedzīvotāju zvanus un vēstules par to, ka Muceniekos bez brīdinājuma vairumā tiekot izcirsti veseli, skaisti koki.

Lai izskaidrotu koku ciršanas nepieciešamību iekšpagalmā starp mājām Jaunceltnes 2/5 un Jaunceltnes 2/6, 14. aprīļa rītā ar šo namu iedzīvotājiem tikās Ropažu novada domes vadība un pašvaldības vides pārvaldības speciālists Jānis Blaus.

Pašvaldības pārstāvji skaidro, ka iedzīvotāju iesniegumi par koku izciršanas nepieciešamību minētajā teritorijā saņemti jau vairāku gadu garumā, taču, ņemot vērā to, ka koku izciršana vietā starp daudzdzīvokļu mājām nav vienkārša, līdz šim nekas nav ticis darīts.

"Šī gada sākumā pašvaldībā atkārtoti saņemts kādas Mucenieku iedzīvotājas iesniegums ar lūgumu veikt koku izciršanu māju iekšpagalmā. Lai izvērtētu koku ciršanas nepieciešamību, februāra sākumā pašvaldība aicināja arī citus iedzīvotājus paust savu attieksmi šajā jautājumā," 16. aprīlī portālu aprinkis.lv informēja Ropažu novada dome. "Aptaujas rezultātā iedzīvotāji, kuri izteica savu viedokli, neiebilda, bet gan gluži otrādi – pauda atbalstu koku izciršanai."

Pašvaldības vides pārvaldības speciālists un Ropažu mežzinis veica profesionālu koku apsekošanu un konstatēja, ka bojāto (tie, kuriem ir trupe) un bīstamo koku ir vairāk nekā sākotnēji domāts. Tā kā teritorija starp daudzdzīvokļu mājām ir pašvaldības īpašums, izvērtējot apsekojuma rezultātus, tika pieņemts lēmums veikt bojāto, bīstamo un ainaviski mazvērtīgo koku nociršanu, kā arī atsevišķu vēl derīgo, veselo koku izciršanu vairāku, pamatotu iemeslu dēļ.

Speciālisti uzskata, ka lēmums – izcirst kokus vienā reizē – ir pareizs, raugoties no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, tā iedzīvotāji tiek pasargāti no neprognozējamas iespējamības, ka koki bojāšanās, vētras vai kādu citu neparedzamu iemeslu dēļ pēkšņi lūzīs, apdraudot ne tikai īpašumus, bet, iespējams, pat cilvēku dzīvību. Otrkārt, tas ir ekonomiski izdevīgāk, jo koku gāšana vienā reizē izmaksā daudz mazāk nekā arborista pakalpojumi atsevišķu koku nozāģēšanai ilgākā periodā. Treškārt, plānojot teritorijas labiekārtošanu un veidojot jaunus apstādījumus teritorijā, koku zāģēšanu nevar paredzēt pēc šo darbību veikšanas, jo tā nelietderīgi tiek izlietoti līdzekļi un cilvēkresursu ieguldījums teritorijas apzaļumošanā, kas koku gāšanas laikā var tikt apdraudēts un izpostīts.

Pašvaldība pārrunu veidā meklēja firmu šādu darbu veikšanai, un tika atrasts uzņēmējs, kas uzņēmās šo nebūt ne vienkāršo un riskanto darbu – koku izzāģēšanu un izciršanu šaurā teritorijā starp daudzdzīvokļu mājām, kur papildus citiem riskiem vēl ir arī dažādu gaisa kabeļu līnijas.

Ropažu novada pašvaldības vides pārvaldības speciālists Jānis Blaus apliecina, ka saskaņā ar spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem nav nepieciešama publiskās apspriešanas rīkošana bīstamu un bojātu koku izciršanas gadījumos, jo tā tiek veikta vides uzlabošana gan no drošības, gan citiem aspektiem.

Tādi paši darbi bija plānoti arī pagalmos starp mājām Jaunceltnes 2/6 un Jaunceltnes 2/7, taču šobrīd koku izciršana pēc iedzīvotāju vēlēšanās apturēta.

Šovasar pašvaldība iecerējusi teritoriju starp daudzdzīvokļu mājām Jaunceltnes 2/5 un Jaunceltnes 2/6 labiekārtot un padarīt vizuāli pievilcīgāku gan vietējiem iedzīvotājiem, gan ciemata apmeklētājiem, veidojot jaunus apstādījumus. Jau šobrīd pašvaldības vides ainavu speciālistei dots uzdevums sagatavot priekšlikumus tam, kā nepieciešams teritoriju apzaļumot, sastādot košumkrūmus un dažādus stādījumus. Kad priekšlikumi būs sagatavoti, pašvaldība aicinās iedzīvotājus uz tikšanos, lai vienotos par labāko, estētiski pievilcīgāko un visām pusēm pieņemamāko variantu.