08.04.2014 17:16

VARAM ministrs sarūgtināts, ka Inčukalna gudrona lietā jau pirms diviem gadiem iestājusies dīkstāve

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nākamnedēļ cer valdības ministrus informēt par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekta norisi un papildu darbiem nepieciešamo finansējumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrija ir pasūtījusi ekspertu vērtējumu, vai tiešām darbu apjoms ir neparedzēti lielāks un tāpēc nepieciešams papildu finansējums.

Eksperti atzinuši, ka tas tiešām tā ir, turklāt neviens nevarēja paredzēt, kāds būs gudrona ķīmiskais sastāvs, jo tas ir mainīgs – pārvietojas, kā arī sastāvs mainās vides apstākļu ietekmē, piemēram, mainoties gaisa temperatūrai. Ministru gan sarūgtina fakts, ka uzņēmēji par ķīmiskā sastāva izmaiņām VARAM brīdinājuši pirms diviem gadiem, taču ministrija nav rīkojusies, bet tikai pieturējusies pie juridiskās argumentācijas, ka papildu finansējums nav jāpiešķir.

"Iepriekšējā VARAM vadība pieturējās pie likuma burta, bet mēs koncentrējamies uz rezultātu," sacīja R. Naudiņš, pamatojot, kāpēc jāpiešķir papildu līdzekļi, lai sanācijas projektu varētu pabeigt. Viņaprāt, šis projekts ir jāpabeidz, un jāizdara tas noteiktajā termiņā – līdz nākamā gada beigām.

Papildus nepieciešamais finansējums ir aptuveni 16 miljoni eiro, un šo naudu Eiropas Komisija esot gatava piešķirt. Iespējams, nepieciešamais līdzekļu apjoms nebūtu tik liels, ja projekta īstenošanu pagarinātu vēl par trim līdz četriem gadiem. Taču tādā gadījumā tam nebūtu pieejams Eiropas Komisijas finansējums un tas būtu jāīsteno par valsts budžeta līdzekļiem, skaidroja ministrs.

"Tā ir mūsu izvēle – mēs varam neko nedarīt un atstāt to nākamajām paaudzēm. Mans uzdevums kā ministram ir panākt, lai tur aug zaļa zāle un putni neiet bojā," sacīja Naudiņš.

Jau ziņots, ka, uzklausot visas iesaistītās puses, VARAM nolēmusi turpināt Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu.

Valsts vides dienests (VVD) jau ir iesniedzis dokumentus Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu atļaut piemērot sarunu procedūru papildu finansējuma novirzīšanai šī projekta īstenošanai. VVD savā vēstulē IUB norādīja, ka dienests, sagatavojot konkursa dokumentāciju, nevarēja paredzēt, ka būtu nepieciešams veikt pētījumus tādiem sērskābā gudrona parametriem kā hidrofobitāte/hidrofilitāte, kas pašlaik pielietojamās tehnoloģijas gadījumā ir izrādījusies kritiska.

Pašreizējā situācija liecina, ka projektā paredzēto darbu izpildi kavē tieši tas, ka Inčukalna dienvidu dīķī esošais sērskābais gudrons ir hidrofils, turklāt nav iespējams nepārprotami noteikt, kādu vielu klātbūtne vai kādi sērskābajā gudronā norisošie procesi izraisījuši šādu gudrona netipisku īpašību. Līdz ar to noteiktajā laika posmā konstatējamās materiāla īpašības nav prognozējamas, pat zinot detalizētu materiāla ķīmisko raksturojumu. Tādējādi ir iespējams apgalvot, ka materiāla īpašības, kas, kā konstatēts, nosaka sērskābā gudrona pārstādes tehnoloģiskās problēmas, nevarēja būt paredzamas ne no pasūtītāja, ne uzņēmēja, ne inženiera puses.

Iepriekš:
Romāns Naudiņš: gudrona dīķu sanācija jāīsteno līdz nākamā gada beigām
Ministrs E. Cilinskis sola, ka Inčukalna gudrona dīķu projekta sanācija tiks turpināta