08.04.2014 15:14

Izskan baumas par jaunu varas maiņu Ādažos; sēdē nekas tamlīdzīgs neapstiprinās (papildināta)

Autors  Rolands Bartaševics, Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
8. aprīlī sasauktajā Ādažu novada domes sēdē nekādas kaislības par vadības maiņu nebija manāmas, un aptuveni divus mēnešus mēra krēslā nostrādājušais Normunds Zviedris darbu var turpināt. 8. aprīlī sasauktajā Ādažu novada domes sēdē nekādas kaislības par vadības maiņu nebija manāmas, un aptuveni divus mēnešus mēra krēslā nostrādājušais Normunds Zviedris darbu var turpināt. Krišjānis Grantiņš

Visai lielu satraukumu pirms gaidāmās ārkārtas sēdes Ādažu novada domē sacēlusi publikācija par iespējamo apvērsumu, lai gāztu pašreizējo pašvaldības vadību.

Pievienota pēdējā rindkopa.

Proti, portālā pietiek.com publicēts raksts "Ādažos gatavo jaunu varas maiņu; strīdus ābols – 3,6 miljonus vērts iepirkums", kurā minēts, ka Ādažu novada domē tiks sasaukta ārkārtas sēde, kurā "plānots jauna apvērsuma ģenerālmēģinājums" un "lai lemtu par pašvaldības kapitālsabiedrības "Ādažu ūdens" valdes priekšsēdētāja Aivara Dundura nomaiņu. Tieši šīs kapitālsabiedrības pārziņā ir 3,6 miljonu eiro vērtais kanalizācijas tīkla izbūves projekts, kas vienreiz jau ticis pārtraukts un nu izsludināts atkārtoti. [28. janvārī no mēra amata gāztais deputāts Māris] Sprindžuks "Pietiek" atzīst, ka ārkārtas sēdē opozīcija vēlas nodemonstrēt jaunajai koalīcijai, ka tai nav balsu ne Dundura nomaiņai, ne pilnvaru pagarināšanai. Līdz ar to arī jauna mēra ievēlēšana esot tikai laika jautājums".

Lūgumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstījuši seši opozīcijas deputāti no "Reģionu alianses". Lūdzot komentēt situāciju tās pārstāvim, reiz bijušajam Ādažu mēram Pēterim Balzānam, viņš neapstiprina, ka būtu gaidāms kāds apvērsums. "Iesniegumu par sēdes sasaukšanu iesniedzām, jo rīt, 9. aprīlī, Dundura kungam beidzas šī amata pilnvaru termiņš," viņš skaidro.

P. Balzāna teikto apstiprina arī partijas Ādažu nodaļas vadītājs Juris Krūze, norādot, ka "Reģionu alianses" deputāti plāno A. Dunduru vēlreiz izvirzīt valdes locekļa amatam, jo "viņš sevi ir parādījis no labākās puses, uzņēmuma vadību uzņemoties grūtā brīdī un spējot situāciju normalizēt".

Satraukumu gan var radīt iespējamā nespēja pieņemt lēmumu par pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekļa amatu – atstāt A. Dunduru amatā vai balsot par kādu jaunu kandidātu, jo patlaban gan koalīcijas, gan opozīcijas deputātiem ir vienāds balsu skaits: septiņi pret septiņi. Šāda situācija izveidojusies, jo iepriekšējā domes sēdē deputāta mandātu nolicis no "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) ievēlētais Uģis Dambis, kurš, kaut bija vienā pusē ar iepriekšējo domes priekšsēdētāju Māri Sprindžuku, piedalījās tā gāšanā no mēra krēsla. Atgādināms, ka M. Sprindžuks pēc tā kā partnerus saskata "Reģionu alianses" deputātus.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, nākamais ar lielāko balsu skaitu pēc U. Dambja no ZZS saraksta ir Armands Možeiko, kurš gan patlaban atrodas ārzemēs, tādēļ viņa kandidatūru nevar apstiprināt. Līdz ar to domes vadība nonākusi situācijā, ka bez šīs viena sava cilvēka balss nevar pieņemt lēmumu par SIA "Ādažu ūdens", ja tas nesakritīs ar opozicionāru viedokli.

"Es gan uzskatu, ka te nav jātaisa nekāda politika, bet jāstrādā iedzīvotāju interesēs," gan piebilst Pēteris Balzāns, kurš domi praktiski vadīja lielākoties visā iepriekšējā deputātu sasaukumā. Tikmēr J. Krūze norāda, ka šis vairāk būs pašas koalīcijas ģenerālmēģinājums tajā ziņā, vai viņi paši spēs būt vienoti tik svarīga lēmuma pieņemšanā.

Savukārt Ādažu novada domes pārstāve Monika Griezne teic, ka pirmo reizi dzird par iespējamo varas maiņu, it sevišķi šajā domes ārkārtas sēdē, jo sēdes darba kārtībā nemaz nav iekļauts tāds jautājums.

M. Sprindžuks pietiek.com gan devis citu prognozi: "Koalīcija strādās tikmēr, kamēr izkurtēs, tad arī viens vai divi deputāti sapratīs, ka nav aršana, un pārnāks. Ādažos jauna koalīcija būs drīz." M. Sprindžuks apgalvo, ka "Ādažu ūdens" valdes locekļa nomaiņa kā jauna apvērsuma ģenerālmēģinājums esot tikai sakritība, un pēdējo mēnešu cīņai par varu Ādažos neesot sakara ar interesēm ap 3,6 miljonu eiro vērto kanalizācijas tīklu izbūves iepirkumu. "Dunduram beidzas trīs gadu termiņš, un tas sakrīt ar politiskās krīzes zemāko punktu, kad opozīcija un koalīcija ir atradušas, par ko strīdēties," sacījis bijušais mērs.

Sasauktajā domes ārkārtas sēdē gan nekādas kaislības starp deputātiem neuzvirmoja, jo domnieki bez neviena iebilduma un jautājuma SIA "Ādažu ūdens" valdes locekļa amatā termiņu pagarināja līdzšinējam vadītājam Aivaram Dunduram. Līdz ar to ar vēl diviem sēdē ne tik nozīmīgajiem iesniegtajiem lēmuprojektiem tās darba kārtība tika izsmelta, un sazvērestības teorija par vadības gāšanu neapstiprinājās.

Iepriekš:
FOTO: Tikai aptuveni pusgadu pēc pašvaldību vēlēšanām Ādažos gāž mēru