25.03.2014 18:19

Romāns Naudiņš: gudrona dīķu sanācija jāīsteno līdz nākamā gada beigām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Romāns Naudiņš no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Romāns Naudiņš no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). www.foto.delfi.lv/LETA

Inčukalna Gudrona dīķu sanācijas projekts jāīsteno līdz nākamā gada beigām, tādējādi tā realizācijas termiņu pagarinot par pusgadu.

To intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Romāns Naudiņš, vēsta aģentūra BNS.

Viņš atzina, ka saistībā ar realizācijas termiņa pārcelšanu pastāv riski, ka šim projektam varētu tikt apdraudēts Eiropas finansējums. Tajā pašā laikā R. Naudiņš norādīja, ka, "uzsākot jebkuru šāda veida projektu, ar zināmiem riskiem ir jārēķinās".

Ministra amata kandidāts arī pauda pārliecību, ka darbs saistībā ar Inčukalna gudrona dīķu sanāciju atsāksies tuvāko divu trīs nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka gudrona dīķu un tiem piegulošās teritorijas sakopšana ir ne tikai viens no lielākajiem, bet arī būtiskākajiem vides projektiem Latvijā pēdējo desmitu gadu laikā. Projekts tiek finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Līguma summa ir 29 miljoni eiro, no kuriem 20 miljoni nāk no Eiropas Savienības, deviņi miljoni – no Latvijas budžeta. Taču projektam nepieciešamā summa ir palielinājusies.

Līgums ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju tika noslēgts 2010. gada septembrī. Tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānijas "Mueg". Gudrona izsmelšana sadārdzinājusies un aizkavējusies, iespējams, vēl citu ķīmisku vielu klātbūtnes dēļ vai arī tādēļ, ka sērskābajā gudronā norit procesi, kas izraisījuši tam netipiskas īpašības.

Valdība pagājušā gada oktobrī pieņēma lēmumu par papildu 11,6 miljonu latu jeb 16,5 miljonu eiro rezervēšanu Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektam, tā kopējā summa, kuru plānots iztērēt, varētu pārsniegt 30 miljonus latu jeb 45,5 miljonus eiro.

Valsts vides dienests nonācis pie risinājuma, ka šī situācija kvalificējama kā neparedzami tehniskas dabas apstākļi saskaņā ar Iepirkuma uzraudzības biroja vadlīnijās un Eiropas Savienības tiesu praksē sniegto interpretāciju – jauna iepirkuma procedūra ir nepieciešama tādu tehnisko apstākļu dēļ, kurus nevarēja paredzēt iepirkuma laikā, un pasūtītājs nav vainojams pie neparedzēto apstākļu rašanās. Par šādu iespējamo risinājumu vēl jāsaņem iesaistīto pušu akcepts.

Iepriekš:
Ministrs E. Cilinskis sola, ka Inčukalna gudrona dīķu projekta sanācija tiks turpināta