27.02.2014 10:15

Ogrē iedzīvotāji stāvvietu jautājumā piesauc Satversmi

Autors  Anita Zeiliņa, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ogres novada domes deputāte Ilga Vecziediņa (stāv) sola palīdzēt rast risinājumu Zilokalnu prospekta 18 mājas iedzīvotājiem, lai tiktu galā ar samilzušo automašīnu stāvvietu jautājumu. Ogres novada domes deputāte Ilga Vecziediņa (stāv) sola palīdzēt rast risinājumu Zilokalnu prospekta 18 mājas iedzīvotājiem, lai tiktu galā ar samilzušo automašīnu stāvvietu jautājumu. Anita Zeiliņa

Šomēnes Jaunogres vidusskolas telpās Zilokalnu prospekta 18 iedzīvotāji kārtējo reizi mēģināja tikt skaidrībā ar saviem pienākumiem un tiesībām, ko uzliek viens virs otra kaudzē sakrautie likumi, noteikumi, rīkojumi un pašvaldības amatpersonu atbildes.

Jautājums tik sarežģīts: kāda ir iespēja novietot savu vai sava ciemiņa automašīnu tai speciāli atvēlētā vietā pie mājas, nevis garāžā vai maksas autostāvvietā?

Sarežģītu to padara tas, ka iedzīvotāji savulaik piedalījušies ar līdzfinansējumu laukuma noasfaltēšanā blakus mājai, bet šī zeme pieder pašvaldībai.

Aivars Zunde, Zilokalnu prospekta 18 mājas vecākais, gandarīts par iedzīvotāju konstruktīvo pieeju. "Iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi. Par to man patiess prieks," viņš saka. Tuvākajā laikā, ņemot palīgā Silviju Elmeri un Rasmu Krēgeri, viņi mēģinās rast skaidrību, dodoties uz pašvaldības aģentūru "Mālkalne" un – vajadzības gadījumā – arī uz citām institūcijām.

Savu atbalstu sola arī Ogres novada domes deputāte Ilga Vecziediņa. Uz konkrētu jautājumu iedzīvotājiem ir tiesības saņemt konkrētu atbildi, tādēļ jautājumiem jābūt precīziem.

Dome nav pieņēmusi lēmumu

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieces V. Gailes 2013. gada decembrī sagatavotajā atbildē Aivaram Zundem atzīts, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Zilokalnu prospektā 18, Ogrē, iedzīvotāju maksājumi 2008. gadā ieguldīti dzīvojamai mājai piederošās teritorijas labiekārtošanā.

Tur ir arī šāds teksts: "Ogres novada dome nav pieņēmusi lēmumu vai devusi atļauju lietot pašvaldībai piederošā zemesgabala Zilokalnu pr.16A, Ogre, Ogres nov. (kadastra numurs 7401 002 0137) daļu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Zilokalnu pr.18, Ogrē, vajadzībām."

V. Gaile dara zināmu arī to, ka saskaņā ar Publiskas personas mantas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5. panta pirmo daļu pašvaldības manta nevar atrasties bezatlīdzības lietošanā.

Katram savu juristu
Iespējams, ka iedzīvotājiem nav pietiekamu zināšanu un ne visi algo juristus, kas pārstāvētu viņu intereses vienā vai otrā jautājumā, tomēr vajadzētu būt kādam vispārcilvēciskam likumam, kurā ielūkoties, kad sirdsapziņa – katra paša iekšējais jurists – sāk kļūt nemierīga.

Iedzīvotāju sapulcē cita starpā tika citēta arī Latvijas Republikas Satversme un nolasīts 105. pants no VIII nodaļas, kurā ir runa par cilvēka pamattiesībām. Arī par tiesībām uz īpašumu. Zilokalnu prospekta 18 mājas iedzīvotāji ir neizpratnē, kur ik pa brīdim valstī te vienā, te otrā vietā pazūd valdības sēžu zāles uzraksts "Viens likums – viena taisnība visiem".

Jautājums par stāvvietām nupat kā uzņem apgriezienus. Visas ieinteresētās puses cels augšā dokumentus un piesauks lieciniekus. Viss vēl tikai notiks.