24.02.2014 10:01

FOTO: Ķekavas novada domē jauns "deputātu" sastāvs

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Jāteic, ka ne visus lēmumus jaunie deputāti pieņēma vienbalsīgi – bija arī tādi, kas balsoja "pret", kas apliecināja, ka jaunieši spēj palikt pie sava viedokļa," pēc sēdes atzina Ķekavas mērs Valts Variks. "Jāteic, ka ne visus lēmumus jaunie deputāti pieņēma vienbalsīgi – bija arī tādi, kas balsoja "pret", kas apliecināja, ka jaunieši spēj palikt pie sava viedokļa," pēc sēdes atzina Ķekavas mērs Valts Variks. Krišjānis Grantiņš

Ēnu dienas ietvaros Ķekavas novada pašvaldība sadarbībā ar Jaunatnes iniciatīvu centru pagājušajā piektdienā rīkoja improvizētu Ķekavas novada domes sēdi, kurā deputātu lomās iejutās skolēnu un jauniešu padomju pārstāvji.

Kā pastāstīja Ķekavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļas vadītāja Vineta Bērziņa, šādas idejas mērķis ir radīt jauniešiem izpratni par domes sēdes procesu un lēmumu pieņemšanas gaitu, kā arī veicināt jauniešu argumentēšanas spējas. "Ķekavas novada jaunieši ir tie, kuri veidos Ķekavas nākotni. Šī bija lieliska iespēja gūt neatsveramu pieredzi profesijas izvēlē vai vienkārši uzzināt, kā tiek pieņemti lēmumi Ķekavas novada domē," atzīmēja V. Bērziņa.

Domes sēdi varēja vērot tiešraidē internetā. "Tās norise tika pielāgota pēc iespējas tuvāk reālajai situācijai – jaunieši domes sēdē izmantoja dokumentu vadības sistēmu "Namejs", lai varētu iepazīties ar sēdē izskatāmajiem jautājumiem, elektroniski iesniegt priekšlikumus un balsot par lēmumprojektiem," skaidroja V. Bērziņa.

Improvizēto domes sēdi vadīja Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks, kurš klātesošos jauniešus uzrunāja par kolēģiem un aicināja ikvienu izteikt savus priekšlikumus. Sēdē piedalījās arī pašvaldības speciālisti, kuri jaunajiem "deputātiem" sniedza skaidrojumu par konkrētiem jautājumiem.

"Improvizētās domes sēdes darba kārtības jautājumi tika veidoti atbilstoši jauniešu šā brīža aktualitātēm un interesēm. Sākumā tika risināti attīstības jautājumi, piemēram, par jauniešu centru Ķekavā, par pulcēšanās vietu izveidi Daugmalē un Baložos, kā arī par veloceliņa ierīkošanu un Gaismas ielas rekonstrukciju. Bija paredzēts izskatīt 18 saimniecisko lietu jautājumus, galvenokārt – vides labiekārtošanas darbus, piemēram, skeitparka uzturēšanu, āra trenažieru, ūdens atrakciju un meža taku izveidi Ķekavas novadā," skaidroja V. Bērziņa.

Kā vērojām domes sēdes tiešraidē, jaunie deputāti aktīvi iesaistījās katra jautājuma apspriešanā, tādēļ sēdei atvēlētajā laikā – pusotrā stundā – tika izskatīti tikai pieci jautājumi. Visplašākās un ilgākās diskusijas notika par skeitparka laukuma tehnisko stāvokli un nojaukšanu – jaunieši lūdza to pagaidām nenojaukt, bet tikai novērst nepilnības. Savukārt pašvaldības pārstāvji bija kategoriski – skeitparka rampas nesošās konstrukcijas ir tik nopuvušas, ka kļuvušas bīstamas. Jaunieši bija neizpratnē par to, kāpēc skeitparks nav ticis pienācīgi uzturēts un rezultāts ir tik bēdīgs. Tāpat jaunie deputāti nevilcinājās izteikt savus viedokļus par veloceliņu nepieciešamību gan Ķekavas centrā, gan citviet novadā. Jāteic, ka ne visus lēmumus jaunie deputāti pieņēma vienbalsīgi – bija arī tādi, kas balsoja "pret", kas apliecināja, ka jaunieši spēj palikt pie sava viedokļa.

"Esmu patīkami pārsteigts par jauniešu aktivitāti un konstruktīvo pieeju šai lietai, jo no pašu jauniešu izvirzītajiem 18 jautājumiem paspējām izskatīt tikai mazu daļu. Reālajā politiskajā dzīvē ir politiskās aizkulises, kas ierobežo konstruktīvu darbību, bet te atklājās, ka jaunieši tiešām domā un vērtē objektīvi no savām – jauniešu – pozīcijām. Līdz ar to viņu priekšlikumi bija pārdomāti. Nākotnē esam iecerējuši kopā ar Jauniešu iniciatīvu centru veidot Ķekavas novada jauniešu domi. Tai tad būtu savas domes sēdes, un to lēmumu projekti būtu saistoši pašvaldības speciālistiem un domei," pēc sēdes pauda V. Variks.

Arī jaunie "deputāti" atzinīgi novērtēja gūto pieredzi. "Jāteic, ka šis, iespējams, ir labākais veids, kā jauniešu idejas nodot tālāk izskatīšanai komiteju sēdēs, jo, manuprāt, jauniešus visbiežāk nobiedē tieši iesniegumu un veidlapu aizpildīšana. Tas liek aizdomāties par Jauniešu domes izveidi, kurā apvienotos aktīvākie novada jaunieši, kuri, savukārt, varētu aizstāvēt visas jauniešu kopienas intereses," atzina Mārtiņš Jurciks. "Protams, ka pēc šādas pārstāvniecības izveides sēdēm būtu jāgatavojas daudz nopietnāk, jo, kā parādīja šodienas improvizētā sēde, laiks ir ierobežots un visus jautājumus izskatīt nav iespējams. Sākumā bija grūti iesaistīties, tomēr, kad esi sapratis spēles noteikumus, sāc jau domāt par to, kā efektīvāk risināt sēdes kārtībā izvirzītās problēmas. Pēc sēdes jauniešos bija manāms zināms entuziasms, un šķiet, ka viņi ar nepacietību gaida nākamo tikšanos. Domāju, ka šis ir liels lēciens tieši jauniešu pilsoniskās līdzdalības veicināšanas virzienā, pamazām tiek nojaukta barjera, kas nošķir jauniešus un lēmumu pieņēmējus, un par to man ir patiess prieks."

Tikmēr Jēkabs Krastiņš pauda, ka improvizētajā domes sēdē aizdomājies ne tikai par vietēja mēroga problēmām Ķekavā, bet arī par visu novadu: "Kopā apspriežot risinājumus, varējām saliedēties arī ar pārējām Ķekavas novada jauniešu pašpārvaldēm un padomēm. Tas viss radīja papildu motivāciju tālākam radošam darbam kopā ar Ķekavas novada Jauniešu padomi un vēlmi uz iespējamu sadarbību arī ar pārējiem Ķekavas novada jauniešiem."

"Jauniešiem radās jaunas idejas, lai izveidotu tādu novadu, kādā mēs paši vēlētos dzīvot. Šajā jauniešu domes sēdē mums kopā ir izdevies panākt un uzsākt jaunas fantastiskas ieceres, lai mūsu novadu padarītu skaistāku un sakārtotāku no jauniešu skatupunkta," uzsver Edmunds Kokins. "Aktīvāka sadarbība ar augstākajām amatpersonām ļauj jauniešiem labāk izprast, kā lietas notiek, veidojot ar tiem pārrunas par vides uzlabošanu, pasākumiem, vajadzībām vai citam lietām. Jaunieši tika pilnībā uzklausīti, tādējādi viņa guva pieredzi runāt atklāti par noteiktām lietām, un tas uzlabo arī jauniešu iemaņas."

Bet Helvijs Stefanovičs bija kodolīgs: "Bija kolosāli! Uz brīdi sajutos kā īsts deputāts. Līdz ar mani mainīsies Ķekava!"