12.01.2014 17:16

Mārupes mērs: pirms maksāt par "nerīdzinieku biļetēm", jāpārliecinās par maksājumu likumību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs. Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs. www.kasjauns.lv; LETA

Pirms lemt par Mārupes pašvaldības rīcību situācijā, kad Rīgas dome iecerējusi palielināt sabiedriskā transporta biļešu cenas ārpus galvaspilsētas deklarētiem pasažieriem, ir jāpārliecinās, vai tas būs likumīgi.

Tas attiecināms uz Mārupes domes lēmumiem par biļešu sadārdzinājuma kompensēšanu saviem iedzīvotājiem, pārskaitot to pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", aģentūrai LETA norāda Mārupes novada pašvaldības priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

"Pašvaldības naudas izlietošanai ir jābūt juridiski pamatotai – ja maksājam par kādām biļetēm, tad jābūt pamatojumam, kāpēc un par kurām iedzīvotāju kategorijām. Ar tiesībsargājošo iestāžu palīdzību būtu jānoskaidro, vai pašvaldības bez iepirkuma var iesaistīties sveša uzņēmuma dotēšanā, zaudējumu segšanā un tā tālāk," uzsver M. Bojārs.

Vienlaikus pašvaldības vadītājs norāda, ka konkrēta piedāvājuma izvērtēšana un vēršanās attiecīgās instancēs ir sarežģīta. Pirmkārt, tāpēc, ka Rīgas domes saistošie noteikumi par biļešu atlaižu noteikšanu spēkā nav stājušies, turklāt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vairākas tā normas atzinusi par prettiesiskām. Tāpat arī joprojām nav saņemts Rīgas domes juridiski pamatots piedāvājums, kā šo jautājumu risināt.

Otrkārt, pašvaldībām jābūt uzmanīgām, jo "Rīgas satiksme" nav Pierīgas pašvaldību dibināta. "Mēs nepiedalāmies tā pārvaldīšanā, un mums nav pieejama izvērsta informācija par uzņēmuma finansiālo situāciju. Ir zināms, ka sabiedriskais transports Pierīgā ir dažādu pārvadātāju organizēts un katram no šiem maršrutiem pašizmaksa ir atšķirīga. Rīgas domes amatpersonu publiski paziņotais, ka jauno biļešu cena ir vienāda ar transporta izdevumiem, nav pārbaudīts," uzsver M. Bojārs.

"Treškārt, jautājums ir diezgan sarežģīts, jo tas ir arī politizēts," norāda pašvaldības vadītājs. Mārupes domes vadība kopā ar citām Pierīgas pašvaldībām vērsusies arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārajā, vides un reģionālās politikas komisijā, lai aktualizētu jautājumu par Pierīgas iedzīvotāju nokļūšanu darba vietā saskaņā ar Saeimas apstiprināto "Nacionālo attīstības plānu 2020". Tas paredz, ka lielajās pilsētās un attīstības centros tiek organizēta investīciju piesaiste jaunu darba vietu radīšanai un esošo uzlabošanai, lai aicinātu cilvēkus no savām dzīvesvietām braukt uz šīm darba vietām.

"Pierīgas gadījumā attīstības centrs ir Rīga, tāpēc Rīgas domes lēmums par transporta biļešu cenu diferencēšanu galvaspilsētas un ne Rīgas iedzīvotājiem ir pretrunā ar Saeimas pieņemto dokumentu," norāda M. Bojārs.

Mārupes mērs atzīst, ka Rīgas domes lēmums veikt izmaiņas "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta biļešu cenās, piešķirot atlaidi galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, gada nogalē satraucis daudzus mārupiešus. "Kā pašvaldībai mums ir svarīgi, lai no Rīgas pilsētas lēmuma īstenošanas nebūtu jācieš mūsu Mārupes iedzīvotājiem, tāpēc jau vairākkārt esam tikušies ar citiem Pierīgas pašvaldību vadītājiem. Ir bijusi tikšanās ar Rīgas domes amatpersonām, un tiek vērtēta iespēja maksāt "Rīgas satiksmei" par pasažieru pārvadāšanas zaudējumiem. Ja saņemsim piedāvājumu, kas tiks atzīts par likumīgu, tad mēs, Mārupes deputāti, lemsim par maksājumiem saistībā ar "Rīgas satiksmes" biļešu cenām," norādīja M. Bojārs.

Kā ziņots, Rīgas dome pērn oktobrī nolēmusi palielināt vienas biļetes cenu no līdzšinējiem 50 santīmiem (0,70 eiro) līdz 1,20 eiro, kas atbilstot viena brauciena pašizmaksai. Vienlaikus iecerēts noteikt, ka Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, kas saņēmuši par "Rīdzinieka karti" pārdēvēto personalizēto e-talonu, pienāksies 50 % atlaide. Līdzīgas izmaiņas attieksies uz visiem biļešu veidiem "Rīgas satiksmes" autobusos, trolejbusos un tramvajos, kā arī pilnsabiedrības "Rīgas mikroautobusu satiksme" minibusos.

Pagaidām noteikumi par atlaidēm nav stājušies spēkā, jo pret tiem kā pret diskriminējošu normu iebilst VARAM. Uz ministrijas iebildumiem pašvaldība vēl nav atbildējusi. Vienlaikus "Rīgas satiksme" nespēja nodrošināt "Rīdzinieka karšu" izsniegšanu līdz 31. decembrim, tāpēc noteikts "pārejas periods" – līdz 28. februārim visiem pasažieriem biļetes pieejamas par "rīdzinieku cenu". Rīgas dome apņēmusies diferencētas biļešu cenas ieviest līdz 1. martam, un Rīgas mērs Nils Ušakovs savu viedokli ir gatavs aizstāvēt arī Satversmes tiesā.

Biļešu cenu diferencēšanas mērķis ir panākt, lai cilvēki, kas dzīvo un strādā Rīgā, deklarētos galvaspilsētā – tā iedzīvotāja maksātais ienākuma nodoklis nonāktu Rīgas kasē un pašvaldības ieņēmumi palielinātos. Rīgas dome decembrī aktīvi reklamējusi sabiedriskā transporta biļetes televīzijā un radio, izlietojot kampaņai vairāk nekā 207 000 eiro. Pašvaldības aplēses liecina, ka gada nogalē dzīvesvietu Rīgā deklarējuši aptuveni 10 000 cilvēku.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu