10.01.2014 09:39

Laikraksts: Pierīga pagaidām par "Ušakova tarifu" nav satraukta

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par reklāmu rīdzinieki samaksāja 207 000 eiro. Rezultāts – no jauna deklarējušies 10 000 cilvēku, taču ne uz Pierīgas rēķina, norāda tās pašvaldību vadītāji. Par reklāmu rīdzinieki samaksāja 207 000 eiro. Rezultāts – no jauna deklarējušies 10 000 cilvēku, taču ne uz Pierīgas rēķina, norāda tās pašvaldību vadītāji. www.delfi.lv

Pērn nogalē Rīgā deklarējušies 10 000 iedzīvotāju, bet tas neesot uz Pierīgas rēķina.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ir paudis apmierinātību un gandarījumu saistībā ar reklāmas kampaņu, kurā iedzīvotāji tika aicināti deklarēties galvaspilsētā. Par reklāmu rīdzinieki samaksāja 207 000 eiro. Rezultāts – no jauna deklarējušies 10 000 cilvēku, vēsta laikraksts "Diena".

Jāatgādina, ka galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem no šā gada marta Rīgas dome ir iecerējusi noteikt mazākus sabiedriskā transporta tarifus. Tāpēc vislielākie zaudētāji būs Pierīgas pašvaldību iedzīvotāji, kuri strādā galvaspilsētā. "Pateicoties sociālajai kampaņai un biļešu reformai, mums izdevies panākt, ka pilsētas 2014. gada budžets papildināsies par aptuveni 15 miljoniem eiro. Tas iesākumam nepavisam nav slikts rezultāts," norādījis N. Ušakovs.

Sabiedrisko attiecību speciālists Ralfs Vīlands, vērtējot Rīgas domes reklāmas kampaņu, "Dienai" norādīja, ka Rīgas pašvaldība nedarbojas parastos tirgus ekonomikas apstākļos, jo tai ir ļoti nozīmīgas ģeogrāfiskas un ekonomiskas priekšrocības. "Rīga ir ūdensgalva, kas pievelk darbaspējīgos iedzīvotājus no visas Latvijas arī bez mārketinga. Līdz ar to nepieciešama minimāla piepūle, lai cilvēki atsauktos šim piedāvājumam. Tāpēc var izteikt hipotēzi, ka līdzīgs rezultāts konkurētspējīga piedāvājuma gadījumā varētu tikt sasniegts arī ar mazākiem ieguldījumiem."

Reklāmas kampaņu par neizdevušos uzskata Pierīgas pašvaldību vadītāji. "Ušakova akcija ir izgāzusies," skarbs savā vērtējumā ir Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks: "Pērn novembrī mums bija lielākais iedzīvotāju skaita pieaugums. Daudzas jaunās ģimenes no Rīgas, kuras dzīvo Ādažos, pārdeklarējās pie mums, novērtējot novada piedāvātos pakalpojumus un dzīves kvalitāti. Rīgas mērs ar rūkošo iedzīvotāju skaitu cīnās no nepareizā gala. Vispirms ir jādomā par dzīves kvalitāti un mājokļiem. Domāju, ka Ādažos tā ir labāka nekā Rīgā."

Arī Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence norādīja, ka no Babītes novada izdeklarējušies pavisam nedaudz cilvēku un ir vērojams arī otrāds process – rīdzinieki deklarējas Babītē. Viņš arī piezīmēja, ka Babītes iedzīvotāji īpašu satraukumu par paaugstinātajiem tarifiem neizrāda.

Pretēja situācija gan ir Mālpilī, jo tās mērs Aleksandrs Lielmežs laikrakstam stāstīja, ka iedzīvotājus satrauc galvaspilsētas tarifi saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta un veselības aprūpes iestāžu apmeklēšanu: "Cilvēkiem liekas netaisnīgi, ka šos pakalpojumus var saņemt tikai galvaspilsētā, maksājot dubultu cenu par transportu." A. Lielmežs gan neprognozē, ka minētā iemesla dēļ mālpilieši masveidā varētu pārdeklarēties uz Rīgu.

Vaicāts, vai neslēgs vienošanos ar Rīgas domi par starpības piemaksāšanu, lai mālpilieši varētu braukt par rīdzinieku tarifu, A. Lielmežs atcērt: "Prātā nenāk." Šādas piemaksas neveiks arī Ķekavas novads, apliecina tā vadītājs Valts Variks. Viņš gan pagaidām vēl nevarēja pateikt, vai un cik iedzīvotāju ir pārdeklarējušies uz galvaspilsētu.

Rīgas domes opozīcijas deputāts Pēteris Viņķelis izdevumam pauda cerību, ka deklarēšanās mērķis nav noteiktu labumu saņemšana, bet gan likumā noteiktais – būt sasniedzamam tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. "Ceru, ka visiem 10 tūkstošiem cilvēku ir tiesisks pamats, lai deklarētos Rīgā, un viņi nav būtībā piespiesti to darīt ar jauno "Ušakova tarifu" sabiedriskajā transportā," norāda deputāts.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu