28.12.2013 08:33

Jaungadā uz Rīgu obligāti nebūs jāskrien – salūts gaidāms arī Pierīgā

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaungada salūts Ikšķilē (2010. gads). Jaungada salūts Ikšķilē (2010. gads). www.foto.delfi.lv; ikskile.com

Lielākā daļa Pierīgas pašvaldību Jaungada naktī gan svētku uguņošanu nerīkos, jo uzskata, ka tuvumā esošās galvaspilsētas krāšņais salūts to izkonkurēs un tie, kuri vēlēsies vērot pirotehnikas specefektus Jaungada sagaidīšanas brīdī, tāpat dosies uz Rīgu.

Taču attālākos novados, kā arī tajos, kuros ir izteikti kultūras centri un ierastas ļaužu pulcēšanās vietas, tomēr sagādās saviem iedzīvotājiem Jaungada naktī prieku ar salūtu. Uguņošanas izmaksas nevienā pašvaldībā nepārsniedz tūkstoš latu.

Ikšķiles novada dome vēl pāris dienu pirms gadu mijas nebija izšķīrusies, vai salūts būs, tomēr sliecās pieņemt lēmumu par tā rīkošanu, jo tāds Ikšķilē bijis katru gadu un būtu dīvaini šoreiz tradīciju neturpināt, pastāstīja domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Šulce. "99 procenti, ka salūts būs," sacīja pašvaldības pārstāve. "Tas izmaksās 500 latu. Mums ir ļoti labs salūta meistars, kurš prot par šo summu sarīkot tiešām krāšņu uguņošanu."

Arī Saulkrastos, kā ik gadu, paredzēts salūts, kad tradicionāli Jaunais gads tiek sagaidīts Saules laukumā.

Tāpat ar svētku uguņošanu savus iedzīvotājus priecēs Sigulda, kur Jaunā gada sagaidīšanas pasākums paredzēts Svētku laukumā.

Jūrmala tradicionāli svētku salūtu rīkos pie Kauguru Kultūras centra, un tā izmaksas plānotas 1000 latu apmērā.

Ādažos salūts būs pie viesnīcas "Port Hotel", taču to nerīko pašvaldība, bet gan pati viesnīca, kas šo pasākumu pieteikusi pašvaldībā.

Lielākajā daļā novadu, kur paredzēta svētku uguņošana, Jauno gadu kopā ar iedzīvotājiem sagaidīs arī pašvaldības vadītāji, kuri teiks Jaungada uzrunu.

Savukārt Ķekavā nav tradīcijas rīkot salūtu Jaungada naktī, tādēļ tāda nebūs arī šogad. Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Bērziņa uzsver, ka pašvaldībai ir svarīgāki uzdevumi, kam novirzīt budžeta līdzekļus. Jaungada sagaidīšanas pasākums paredzēts kultūras namā ar pasēdēšanu pie galdiņiem un ar dejām.

Tāpat arī Stopiņos Jaungada naktī nerīko salūtu. Novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs norāda, ka salūts tiks rīkots par godu barikāžu laika notikumiem nākamā gada sākumā. "Būtu dīvaini divas nedēļas pēc kārtas rīkot novadā uguņošanu," uzskata pašvaldības vadītājs. Tāpat novadā ir tradīcija salūtu rīkot Lāčplēša dienā, bet par Jaunā gada uguņošanu nekad neesot domāts.