27.10.2013 08:27

"Rīdzinieka karti" varētu piedāvāt arī Pierīgas iedzīvotājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Rīdzinieka karti", kas no 1. janvāra ļaus pilsētniekiem Rīgas sabiedriskā transporta biļetes iegādāties par 0,60 eiro, varētu piedāvāt arī Pierīgas iedzīvotājiem un tiem, kam Rīgā ir īpašums.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks jau ticies ar Stopiņu novada domes priekšsēdētāju Jāni Pumpuru, un abi vienojušies, ka pareizākais būtu Pierīgas pašvaldībām – Stopiņiem, Mārupei, Garkalnei, Carnikavai, Babītei un citām – Rīgas plānošanas reģionā tikties un pārrunāt iespējamās sadarbības formas.

Iespējams, Pierīgā un Rīgā varētu ieviest līdzīgu kārtību, kādā valsts finansē bezmaksas sabiedriskā transporta biļetes invalīdiem.

Pašvaldības varētu vienoties, ka SIA "Rīgas satiksme" arī citu novadu iedzīvotājiem piešķir "Rīdzinieka karti", kas nodrošinātu precīzu pakalpojuma sniegšanas apjoma uzskaiti, un reizi trīs mēnešos Pierīgas pašvaldības norēķinātos ar Rīgu, kompensējot saviem iedzīvotājiem biļešu cenu atšķirības, vēsta LETA. Tā Pierīgas pašvaldības varētu atturēt savus iedzīvotājus no deklarēšanās Rīgā lētāka sabiedriskā transporta dēļ un vienlaikus pasargāt no biļešu cenu kāpuma, savukārt "Rīgas satiksme" tā saņemtu pilnu samaksu par braucienu.

Rīgas domes sākotnējā ideja gan bija ar sabiedriskā transporta atlaidēm vairot Rīgā deklarēto personu skaitu, lai galvaspilsētas kontā nonāktu šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tā palielinot pašvaldības nodokļu ieņēmumus.

Tikmēr Saeimā tiek gatavoti grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas liegtu izmantot deklarēto dzīvesvietu kā vienīgo pamatojumu atlaižu piešķiršanai sabiedriskajā transportā. A. Ameriks uzskata, ka likuma grozījumu priekšlikums no tiesiskā viedokļa ir politisks, jo no juridiskā viedokļa visas pašvaldības savas teritorijas iedzīvotājiem var piešķirt atlaides. Rīgas vicemērs norādīja, ka pašvaldība var arī pārfrāzēt punktu par atlaidēm, piemēram, nosakot, ka 50 % atlaides galvaspilsētas sabiedriskajā transportā saņem Rīgā deklarētie iedzīvotāji no 18 līdz 75 gadu vecumam.

Jānorāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vēl nav sniegusi savu atzinumu par saistošo noteikumu grozījumiem, ko 7. oktobrī pieņēma Rīgas dome, taču A. Ameriks prognozē, ka ministrija, visticamāk, tos atzīs par tiesiskiem, bet prasīs konkretizēt atsevišķus punktus. Precizējot noteikumus, atlaižu piešķiršanu varētu rosināt ne tikai Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet arī tiem, kam Rīgā ir īpašums.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu