15.10.2013 15:33

Stopiņos būvēs sadzīves atkritumu šķirošanas staciju; būs vēl četros Pierīgas novados

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu Pierīgas reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2007.–2013. gadam papildināt ar uzdevumu Stopiņu novadā izveidot sadzīves atkritumu šķirošanas staciju.

Lai gan Vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia Vide" iepriekš pauda bažas, ka Stopiņu novada iniciētie un 15. oktobrī valdībā skatāmie grozījumi Pierīgas reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā izstrādāti, lai uzņēmuma "Getliņu Eko" atkritumu šķirošanas stacijas būvniecības konkursā par uzvarētāju paziņotais uzņēmums "Vides pakalpojumu grupa" varētu saņemt Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējumu, ministrija šīs bažas noraidīja.

Uzņēmuma pārstāvji šodien bija ieradušies uz valdības sēdi, lai izteiktu savus iebildumus klātienē, taču tie tika atspēkoti. Kā skaidroja VARAM pārstāvji, šādām bažām nav pamata, jo kopumā ir pieejams 17 miljonu latu līdzfinansējums un projektu pieteikumus ir iespējams iesniegt komersantiem visā Latvijā. Taču būtisks šajā gadījumā ir pašvaldības atbalsts sadzīves atkritumu šķirošanas stacijas izveidē, kas ir kā garantija, ka šāda stacija tiešām tiks izveidota. Un tieši no Stopiņu novada domes saņemts šāds atbalsts. Tāpat ministrija noraidīja aizdomas, ka ir noteiktas kādas kvotas finansējuma piešķiršanā, izņemot to, kāds šajā aktivitātē ir pieejams kopējais finansējums, proti, 17 miljoni latu.

Sadzīves atkritumu šķirošanas stacijas būvniecība bija paredzēta Rīgas pilsētas atkritumu apsaimniekošanas plānā 2006.–2012. gadam, taču šī plāna darbības termiņš ir beidzies, un tas traucē izmantot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu šādas stacijas izveidei.

Turklāt Stopiņu novadā darbojas komersanti, kas spētu nodrošināt nepieciešamo līdzfinansējumu infrastruktūras izveidei. Tāpēc ir nepieciešami grozījumi Pierīgas reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā, kas paredz, ka Stopiņu pagastā tiek būvēta atkritumu šķirošanas stacija, skaidro VARAM. Šādas stacijas izveide ir ekonomiski pamatota, jo uz poligonu tiek nogādāti gan Rīgas, gan Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībās radītie sadzīves atkritumi.

Stopiņu novadā atrodas pašlaik Latvijā lielākais sadzīves atkritumu poligons "Getliņi", kurā saskaņā ar statistikas datiem ik gadu apglabāšanai tiek ievests aptuveni 400 000 tonnu sadzīves atkritumu. Patlaban poligonā nenotiek ne ražošanas atkritumu sagatavošana apglabāšanai, ne arī ir izveidota nešķirotu sadzīves atkritumu šķirošanas stacija. Tātad "Getliņi" neizpilda ne Eiropas Savienības direktīvu, ne arī Latvijas normatīvo aktu nosacījumus.

Līdz šim atkritumu apsaimniekošanas plānā bija paredzēta piecu šķirošanas staciju izveide Ogrē, Salaspilī, Olainē, Siguldā un Ķekavā, bet līdz ar grozījumiem šīm piecām pievienosies arī atkritumu šķirošanas stacija Stopiņos. Kopējais investīciju apjoms šajā gadā staciju izveidei ir 10,13 miljoni latu. Komersantu līdzekļi dalītās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai ir 50 % no nepieciešamajām investīcijām – 5,06 miljoni latu.

Iepriekš:
Stopiņos plāno veidot Rīgas un Pierīgas sadzīves atkritumu šķirošanas staciju