07.10.2013 17:33

Salaspils mērs: "Rīgas satiksme" tiek slikti kontrolēta; Pierīgai jākļūst par tās līdzīpašnieku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai slēgtu līgumus ar Rīgas domi par sabiedriskā transporta līdzfinansēšanu, Pierīgas pašvaldībām ir jākļūst par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" līdzīpašnieku, uzskata Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

"Pierīgas pašvaldību nauda Rīgai var tikt dota ar nosacījumu, ka šīs pašvaldības reāli piedalās šobrīd zaudējumu nesoša uzņēmuma pārvaldīšanā un tām ir pieejama pilna informācija par uzņēmuma stāvokli. Vārdu sakot, citām pašvaldībām jākļūst par "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu īpašniekiem, jo Rīgas sabiedriskais transports ir arī mūsu Pierīgas pašvaldību sabiedriskais transports," paziņojumā medijiem pauda R. Čudars.

Jau ziņots, ka Rīgas dome šodien apstiprinājusi izmaiņas sabiedriskā transporta cenās, kas paredz, ka no 1. janvāra rīdzinieki par biļeti maksās nedaudz mazāk, bet pilsētā nedeklarētie pasažieri maksās dubultā. Rīgas domes vadība norāda, ka Pierīgas pašvaldībām būs iespēja vienoties par biļešu cenas starpības kompensēšanu saviem iedzīvotājiem, vēsta LETA.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, pamatojot cenu atšķirību galvaspilsētas sabiedriskā transportā rīdziniekiem un nerīdziniekiem, salīdzinājis situāciju Latvijā ar daudzdzīvokļu māju, kurā nav pieļaujams, ka kāds no dzīvokļu īpašniekiem par elektrību maksā citu vietā. Proti, Rīgas pašvaldība apmaksā sabiedrisko transportu citām pašvaldībām.

Tomēr R. Čudars uzsver, ka šajā salīdzinājumā pazudusi viena svarīga detaļa – šādā "uzburtā daudzdzīvokļu mājā" elektrību piegādā un tās cenu vienpersoniski nosaka tas pats dzīvokļa īpašnieks, kurš nu sūkstās par "maksāšanu par visiem".

"Drīzāk situācija atgādina daudzdzīvokļu māju, kura pieder vienai personai, proti, Rīgas pašvaldībai, bet pārējie šajā mājā ir īrnieki. Turklāt šiem īrniekiem nav, kur iet, jo māja ir tikai viena. Jā, tā nu tas ir sanācis – nav citas Rīgas un nav citas galvaspilsētas sabiedriskā transporta kā tikai "Rīgas satiksmes" organizētais," norāda R. Čudars.

Salaspils mērs arī uzsver, ka monopolstāvoklī esošais Rīgas pašvaldības kontrolētais uzņēmums ar valstī vislielāko koncentrēto pasažieru loku, kurā liela daļa ir Rīgā iebraukušo, jau kuro gadu nespēj "savilkt galus". Tādēļ no Rīgas vadītājiem nepārtraukti skan iestudētas frāzes – "rīdzinieki maksā", "par rīdzinieku naudu" utt.

"Rīdzinieki maksā tādēļ, ka Rīgas pilsētai piederošs uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šie zaudējumi kādam ir jāsedz, un plāns ir vienkāršs – šo zaudējumu segšanā iesaistīt citas pašvaldības. Tikai šeit ir problēma – šīs citas pašvaldības nejūtas atbildīgas un vainīgas par slikto konkrētā uzņēmuma pārvaldīšanu un finansiālo stāvokli," uzsver Salaspils novada pašvaldības vadītājs.

Kā ziņots, Rīgas domes sēdē 7. oktobrī ar partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu balsu vairākumu akceptētas izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta cenu politikā, kas paredz, ka no 1. janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdzšinējo 50 santīmu vietā būs jāmaksā 42 santīmi jeb 0,60 eiro, savukārt nerīdziniekiem biļete maksās divreiz vairāk – 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas izmaiņas būs arī mēnešbiļešu cenās, savukārt studentiem un skolēniem Rīgā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas sabiedriskajā transportā atlaides tiks palielinātas no 60 % līdz 80 %.

Tā iecerēts panākt, ka Rīgā strādājošie deklarēs savu dzīvesvietu galvaspilsētā un tad šo cilvēku iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāks Rīgas pilsētas kasē.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu