27.09.2013 09:55

Kā vispareizāk izvēlēties namu apsaimniekotāju Ogrē?

Autors  Elīna Baumane, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā vispareizāk izvēlēties namu apsaimniekotāju Ogrē? Ritvars Raits

Katrs daudzdzīvokļu mājas dzīvokļa īpašnieks ik pa laikam aizdomājas par to, kā būtu, ja māju apsaimniekotu cits apsaimniekotājs, vai varbūt pārņemt māju pašiem savā apsaimniekošanā, organizējot biedrību?

Jāzina apsaimniekošanas reālās izmaksas
Pirms izlemt par labu citam apsaimniekotājam, vajadzētu optimāli izvērtēt, vai galvenais iemesls, kāpēc to gribas darīt, ir tas, ka maksāt tiek maksāts, bet it kā reāli nekas netiek darīts. Te gan jāņem vērā tas, ka namu apsaimniekotājam katru gadu līdz 15. maijam ir jāiesniedz atskaite par padarītajiem darbiem.

Tātad secinājumus par to, vai apsaimniekotājs saņem tikai naudu no iedzīvotājiem, bet neko reāli nedara, var izdarīt tikai pēc tam, kad saņemta atskaite par visiem izdevumiem. Pēdējā laikā uzradušies apsaimniekotāji, kuri piedāvā mājas apsaimniekot par santīmiem. Iedzīvotājiem vajadzētu būt uzmanīgiem un pieprasīt izvērstas tāmes, lai pārliecinātos, kas reāli par šo naudu tiks veikts, bet par ko pēc tam pieprasīs papildus maksu.

Obligātie darbi attiecas uz visiem apsaimniekotājiem

Jāņem vērā tas, ka uz visiem namu apsaimniekotājiem Latvijā attiecas vieni un tie paši Ministru kabineta noteikumi, kuros būs uzskaitīti visi obligāti veicamie dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbi un pasākumu veidi, un, atsakoties no viena namu apsaimniekotāja, citam šie darbi arī būs jāveic. Ja, piemēram, viens apsaimniekotājs četras reizes gadā pļauj zāli, tad to pašu darīs arī cits apsaimniekotājs.

Tāpat vajadzētu optimāli novērtēt tehniskos datus un informāciju par konkrēto māju. Ja nams ir vecs un tajā ir daudz veicamo darbu, jauns apsaimniekotājs nebūs burvis un ar burvju nūjiņas palīdzību nespēs māju bez papildus līdzekļiem pārvērst par pili.
Vēl viens ļoti svarīgs faktors ir mājas ieņēmumu izdevumu bilance (pozitīva vai negatīva). Ja mājai naudas nav, tad jaunais namu apsaimniekotājs nebūs banka un to iedzīvotājiem neiedos.

Neskatoties uz to, kas apsaimnieko, obligātie darbi un pasākumi veicami nepārtraukti visu gadu, un to izpildes nodrošināšanai pastāvīgi nepieciešami atbilstoši kvalificēti speciālisti – darbinieki, aprīkojums, instrumenti (inventārs), materiāli un arī telpas.

Var atteikties, bet kurš darīs?

Izvēloties citu apsaimniekotāju, jāatceras, ka būs sarežģīti atteikties no obligāti veicamajiem darbiem, t. i., dzīvojamās mājas kopīpašumā esošas daļas un tai piesaistītā zemes gabala kopšanas (sētnieka pakalpojumi, pļaušana u. tml.) un darbiem, kas saistīti ar dzīvojamās mājas tehnisko apkopi, uzturēšanu un kārtējiem remontiem.

Atteikšanās gadījumā šie darbi obligāti jāveic pašu spēkiem, par to attiecīgi noformējot rakstisku vienošanos. Jāpiebilst, ka ļoti bieži iedzīvotāji sapulcēs skandē, ka paši kops kāpņu telpas, mazgās logus, pļaus zāli, diemžēl praksē ir daudz citādāk, jo, kad pienāk "rinda" kopt kāpņu telpu, tad tā īsti vairs to negribas darīt.

Ja nu tomēr izvēlēts cits saimnieks

Māju pārņemšana apsaimniekošanā var notikt tikai ar 50 % + 1 mājas iedzīvotāju atbalstu, mājas kopsapulces lēmumi par kopīpašumu ir obligāti visiem nama dzīvokļu īpašniekiem. Nepieciešams iesniegums potenciālajam apsaimniekotājam ar lūgumu izskatīt mājas pārņemšanu apsaimniekošanā. Ja namu apsaimnieko pašvaldības uzņēmums, tad jāvēršas vietējā domē.

Pārvaldīšanas tiesības tiek nodotas, parakstot dzīvojamās mājas nodošanas-pieņemšanas aktu. Pārņemot māju apsaimniekošanā, jānovērtē tās tehniskais stāvoklis – jāveic uz Latvijas būvnormatīvu noteikumiem balstīta ēkas apsekošana, pēc kuras tiek izveidots piedāvājums ar sadaļām par teritorijas apkopšanas, konstruktīviem jeb inženiertehniskiem un administratīviem jautājumiem.

Maksa par apsaimniekošanu (par kvadrātmetru) svārstās atkarībā no labiekārtotības stāvokļa. Apsaimniekošanas tāme tiek apstiprināta katram nākamajam kalendārajam gadam. Izmaksas var mainīties no gada uz gadu, jo veicamo darbu saraksts mainās no ikdienas situācijām, tātad naudas izlietojums arī nav "akmenī iecirsts".

Diemžēl daudzdzīvokļu ēkas iedzīvotājiem vēl joprojām pietrūkst izpratnes par to, ka viņi ir kopīpašuma daļas īpašnieki. Tādēļ izmaksas, ko veido remonti īpašuma vērtības saglabāšanā vai paaugstināšanā, jāsedz viņiem pašiem, jo viņi ir vienīgie labuma guvēji no šī nekustamā īpašuma.

Svarīgi atcerēties!

* Namu apsaimniekotājam jābūt sertificētam, ar profesionāliem darbiniekiem un ar attiecīgām rekomendācijām.
* Neticēt solījumiem, ka būs lētāk, bez reāliem pamatojumiem, dokumentiem, tāmēm.
* Salīdziniet! Apkopojot un izanalizējot vairākus dzīvojamo māju apsaimniekošanas veidus, atrodiet finansiālo izdevīgumu!
* Lai izdarītu pilnīgu secinājumu par labu citam apsaimniekotājam, jāveic arī kvalitātes analīze. Dzīvojamai mājai var būt pozitīva gada bilance, bet uzturēšanas un apsaimniekošanas darbi veikti pavirši un nekvalitatīvi vai nav veikti vispār.
* Ļoti svarīgs aspekts – pašu dzīvokļu īpašnieku griba un spēja iesaistīties savas mājas apsaimniekošanā, jo tas ir vislabākais veids, kā kontrolēt dzīvojamās mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu.