26.02.2012 21:16

Garkalnes mēra dēls: «Mēs visi kaut kādā veidā esam radinieki» (papildināta)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Garkalnes novada Domes priekšsēdētāja dēls Mārcis Bauze - Krastiņš māsas vietā sabiedriskās attiecības pašvaldībā kūrēšot «īstermiņā». Garkalnes novada Domes priekšsēdētāja dēls Mārcis Bauze - Krastiņš māsas vietā sabiedriskās attiecības pašvaldībā kūrēšot «īstermiņā». ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma «Nekā Personīga»

Garkalnes novada Domes priekšsēdētāja dēls Mārcis Bauze – Krastiņš, kurš savas māsas vietā šomēnes sācis vadīt pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļu, arī raidījumam «Nekā Personīga» nespēj pamatoti paskaidrot, kā ieņēmis šo amatu.

Portāls Apriņķis.lv jau vēstīja, ka Garkalnes novada Domē ir pārkāpts likums par interešu konfliktu, kad pašvaldības vadītāja Mārtiņa Gunāra Bauzes – Krastiņa (Zaļo un Zemnieku savienība) meitas Elīnas vietā sabiedrisko attiecību speciālista pienākumus sācis pildīt viņa dēls.

26. februāra TV3 raidījumā Mārcis Bauze – Krastiņš situāciju mēģina skaidrot šādi: «Tā nu sanāk, ka esmu preses sekretārs. Mani uzaicināja [šeit strādāt].» Uz jautājumu, kas, viņš atbild, ka viņa māsa Elīna, un norāda, ka amats esot piespēlēts uz īstermiņa periodu. Piebilstams, ka portālam Apriņķis.lv atbildi viņš solīja dot tuvākā mēneša laikā.

Jaunais Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs par savu piemērotību amatam izsakās šādi: «Esmu kvalificēts šajā darbā, man ir atbilstīga izglītība. Esmu uzaudzis šajā novadā, un tajā mani arī cilvēki pazīst.»

Vēlāk viņš neslēpa, ka «mēs visi kaut kādā veidā šeit esam radinieki», kā arī norādīja par ciltskoku, kāds esot teorētiski kopīgs visiem. Tāpat no viņa puses izskanēja visai neskaidrs formulējums, kādēļ neesot interešu konflikta: «Ja runa ir par šo likumu, tad tas ir cilvēktiesību likums, kas ir pretrunā ar šo otru likumu par radiniekiem.»

Pats Domes priekšsēdētājs, līdzīgi kā portālam Apriņķis.lv, arī «Nekā Personīga» žurnālistiem nevēlējās komentēt situāciju, sakot: «Lūk, tur ir preses sekretārs. Uz redzēšanos!»

Arī pašvaldības vadītāja pirmais vietnieks Romualds Kluss savos komentāros bija skops, vien norādot, ka Garkalne esot mazs ciemats, kur esot grūti atrast labus darbiniekus, tādēļ neesot nekas nosodāms pašvaldības pārvaldes darbā pieņemt savus ģimenes locekļus.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis neatbalsta Garkalnes novada mēra rīcību un teic, ka privātbiznesa prakse rādot, ka radinieku pieņemšana traucē darbu, un to nevajadzētu piekopt arī pašvaldībām. Viņaprāt, šādas problēmas it īpaši aktuālas ir tādēļ, ka valstī jau tā trūkst darbavietu.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs pagaidām vēl neesot gatavs vērsties pret patvaļību Garkalnē. Viņš vien norāda, ka situācija ar radinieku pieņemšanu darbā esot ļoti izplatīta Latvijas pašvaldībās, taču tikšot domāts par sistēmas izveidi, kurā to nepieļautu.

E. Sprūdžs arī izcēlās ar «pērli» savā sacītajā: «To gadījumu ir tik daudz, ka tā ir sistēmiska problēma, kam ir jāmeklē sistēmiska pieeja, un vienkārši tā sistēma, kas mums ir šobrīd, izriet no kaut kādām tā brīža iespējām.»

«Nekā Personīga» noskaidroja, ka Garkalnes novada pašvaldībā kopumā ir septiņi interešu konflikta gadījumi, kad Domē vai tās struktūrvienībās strādā vienas ģimenes locekļi vai radinieki. Deputātēm Aijai Šteinbergai un Ilzei Lieljurei vīri strādā pašvaldības uzņēmumos, savukārt priekšsēdētāja vietnieka Kārļa Bružuka un deputātes Silvijas Putnikas māte un meita - Berģu skolā, bet Bauzes pirmā vietnieka meita R. Klusa meita - Būvvaldē.