23.02.2012 15:00

Carnikavā varētu tapt pretplūdu dambis par trim miljoniem

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica par vienu no lielākajiem pašvaldības sasniegumiem pēdējos gados uzskata iespēju novadam saņemt trīs miljonus latu no Eiropas Savienības pretplūdu pasākumu veikšanai Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica par vienu no lielākajiem pašvaldības sasniegumiem pēdējos gados uzskata iespēju novadam saņemt trīs miljonus latu no Eiropas Savienības pretplūdu pasākumu veikšanai Krišjānis Grantiņš

Kamēr Gauja kārtējo reizi kāpj no krastiem, Carnikavas iedzīvotāju domas dalās – būvēt vai nebūvēt miljonus vērto pretplūdu dambi.

Carnikavā jau rudenī vai nākamajā pavasarī plānots īstenot vairākus miljonus vērtu projektu – pretplūdu dambja rekonstrukcija un celtniecība, jo novada teritoriju palu laikā regulāri appludina Gauja. Tomēr kooperatīva «Saule», kas arī atrodas applūstošajā zonā, iedzīvotāji it kā savākuši kaudzi parakstu pret dambja celtniecību. Jāpiebilst, ka esošais dambis ir 30 gadus vecs, sešus kilometrus garš un pašlaik ir visai bēdīgā stāvoklī.

Ministru kabinets jau apstiprinājis noteikumus, kas atļauj Carnikavai un Ādažiem saņemt Eiropas finansējumu pretplūdu dambja rekonstrukcijai un celtniecībai. Carnikavai paredzēti nedaudz vairāk par trim miljoniem latu, bet Ādažiem vairāk nekā 700 tūkstošus latu. Ja projekta izmaksas pārsniegs šo summu, atlikušo daļu līdzfinansēs pašvaldība. «Projekts sadalīts divās daļās. Pirmā ir esošā dambja rekonstrukcija, sūkņu staciju atjaunošana un slūžu izbūve, savukārt otrā Gaujas pusē paredzēts izbūvēt jaunu dambi. To jāsāk projektēt, jānovērtē ietekme uz vidi, kā arī jāsakārto īpašumtiesību jautājumi ar zemes īpašniekiem par nomas tiesībām vai pirkšanu. Lielākā daļa iedzīvotāju, protams, vēlas, lai veicam šos pretplūdu pasākumus, jo viņu īpašumi pagājušajos divos pavasaros bija ļoti apdraudēti. Dzirnupes ielā, piemēram, ūdens līmenis bija līdz 1,5 metriem,» skaidro Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēviča.

Jauno dambi paredzēts celt otrpus Gaujai, vietās, kuras arī pavasaros plūdi apdraud īpašumus. Pašvaldība piedāvājusi jauno dambi būvēt vēl garāku, bet četri māju īpašnieki atteikušies, jo viņi zinājuši par šo risku, pērkot savu zemi un labāk staigājot gumijas zābakos, nekā pieļaujot dambja būvniecību pie savas mājas, skaidro D. Jurēvica. «Mēs respektējam viņu vēlmi un nelielu posmu no paredzētā dambja nebūvēsim. Viens no īpašniekiem bija pat savācis 60 parakstus it kā no kooperatīva «Saule», bet patiesībā lielākā daļa šo cilvēku bija dzīvesvietu deklarējuši Rīgā, savukārt «Saule» iedzīvotāji mums norādīja, ka viņi tomēr grib dambi, » stāsta D. Jurēvica. Tādēļ pašvaldība uz savas zemes pie kooperatīva «Saule» plāno izbūvēt dambja pagarinājumu un 1. martā paredzēta šīs būvniecības ieceres sabiedriskās apspriešanas sapulce. «Parādījām savu labo gribu, ja iedzīvotāji to apstiprinās, būvēsim,» tā D. Jurēvica.

«Mūsu plāns ir visa dambja garumā vēlāk izbūvēt arī promenādi,» stāsta Edgars Pudzis, Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs. «Tas būtu ekskluzīvs piedāvājums un mums veidotos jauns centrs – dambis ar promenādi, tilts un veloceļš, kam jau ir projekts.» Šiem projektiem, iespējams, finansējumu izdošoties iegūt jaunajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā.

«Protams, var piepildīties ļaunākais scenārijs, kad kāds no iedzīvotājiem iespītējas un ir īpaši pret šo projektu, tad visus miljonus atdosim atpakaļ valstij. Tad man būtu žēl visu pārējo, jo tik drīz noteikti šādu naudu vairs nedabūsim,» piebilst priekšsēdētāja.

Atgādinām, ka ar būvniecības ieceres informatīvajiem materiāliem iespējams iepazīties pašvaldības aģentūrā «Carnikavas Komunālserviss». Turpat iespējams iesniegt arī savus priekšlikumus un ieteikumus. Aptaujas anketas iespējams saņemt Carnikavas novada Domes vestibilā un pašvaldības aģentūrā «Carnikavas komunālserviss», kā arī elektroniskā formātā vietnē www.carnikava.lv. Būvniecības ieceres sabiedriskās apspriešanas sapulce notiks 1. martā pulksten 18.00 sociālā dienesta centrā «Pīlādzis».