05.07.2013 11:26

Siguldā leks pa pliko

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie bezmaksas lēciena 5. jūlijā tiks tikai pirmais gaisa tramvaja vagoniņš, kurā būs 10 cilvēku. Pārējie visu nakti aizraujošo izklaidi bez drēbēm varēs izbaudīt par puscenu. Pie bezmaksas lēciena 5. jūlijā tiks tikai pirmais gaisa tramvaja vagoniņš, kurā būs 10 cilvēku. Pārējie visu nakti aizraujošo izklaidi bez drēbēm varēs izbaudīt par puscenu. publicitātes

Visus tos, kuri vēlas kaili izlēkt no Siguldas gaisa trošu ceļa vagoniņa ar gumiju, uz pasākumu "Plikie lec par brīvu" 5. jūlijā Siguldā pulcēs Latvijas Gumijlēcēju klubs.

Pirmo reizi pliko lēciens rīkots 1999. gadā, tā idejas autori bijuši Ufo un Fredis – stāsta Siguldas gaisa trošu ceļa elektromehāniķis Kārlis Bronko. Toreiz atrakcija rīkota ar mērķi popularizēt tolaik maz pazīstamo izklaides veidu – gumijlēkšanu.


Latvijas gumijlēcēju kluba pārstāvji atminas, kā radusies ideja par pliko lēcienu: "Viļņā kāds lietuvietis tik ilgi kaulējās par cenu, ka instruktoriem apnika un viņi nolēma atļaut lēcienu par brīvu. Bija tikai viens noteikums – jālec kailam. Drosmei iedzerts bija pietiekami, un aptuveni 3 000 pasākuma apmeklētāji varēja noskatīties bezmaksas erotisko šovu. Nolēmām šo ideju izmēģināt arī Latvijā. 1999. gadā izsludinājām akciju "Plikie lec par brīvu". Sākumā atsaucās tikai viens gribētājs. Domājām jau, ka nāksies pašiem taisīt šovu, taču noteiktajā dienā atnāca apmēram 60 "kaillēcēju" un vēl aptuveni 1000 ziņkārīgo pa Gaujmalas krūmiem slapstījās. Beigās pat neapmierinātie bija, kas rindu bija pliki stāvējuši, bet netika pie darbības, jo iestājās tumsa."

K. Bronko norāda, ka "tagad gumijlēkšana kļuvusi tik populāra, ka gribētāju ir vairāk, nekā spējam apkalpot". Neilgi pēc pirmā kailo gumijlēcēju pasākuma 2000. gadā tika rīkots pasākums arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Par spīti pārvietošanās grūtībām, viņi varēja piedzīvot brīvo kritienu un neaizmirstamas izjūtas.

Pie bezmaksas lēciena 5. jūlijā tiks tikai pirmais gaisa tramvaja vagoniņš, kurā būs 10 cilvēku. Vietu tajā var iegūt tie, kuri izteiks savu vēlēšanos, piesakoties "Bungee Sigulda" profilā Facebook.com, pievienojot savu fotogrāfiju un nopelnot visvairāk balsu. Tie, kas netiks pirmajā bezmaksas vagonā, visu nakti aizraujošo izklaidi bez drēbēm varēs izbaudīt par puscenu.

Pasākums sāksies pulksten 19 un turpināsies līdz pat saules lēktam. Viesus izklaidēs un pārsteigs Partybuss, LGK Atrakcijas, Dj Kārlis, perkusionisti, B-boy, uguns pūtēji un citi mākslinieki. Drosminiekus ar balvām atbalstīs LGK atrakcijas un "Aerodium". Dalības maksa - Ls 2 skatītājiem, kas vēlēsies pasākumu apmeklēt teritorijā pie gaisa trošu ceļa un laukumā. Skatītājiem, kuri vēros lēcienus no Gaujas tilta, ieejas maksa nav jāmaksā.

Latvijā gumijlēkšana popularitāti ieguva 1992. gadā pēc 50 m augstā lēciena no ceļamkrāna pie Nacionālās Operas Rīgā. Kopš 1994. gada notiek regulāri lēcieni no 43 m augstā Siguldas gaisa trošu ceļa vagoniņa. Šī ir unikāla, Ziemeļeiropā vienīgā vieta, kurā notiek pastāvīgi lēcieni ar gumiju. Katru gadu šo iespēju izmanto aptuveni 2000 drosminieku no visas pasaules. Lai izmēģinātu brīvo kritienu, vecuma ierobežojuma nav, bet lēcējam jābūt vismaz 35 kilogramus smagam. Vēlams – ne vairāk par 120 kilogramiem.