30.06.2013 12:29

Vai Mārupes pļavās būs tramvajs?

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai pasažieru nokļūšanu līdz Latvijas "gaisa vārtiem" padarītu ātrāku un ērtāku, Mārupes un Rīgas domju pārstāvji sākuši apspriest iespēju ierīkot sliežu ceļu uz lidostu "Rīga".

 

Aptaujātie Mārupes iedzīvotāji transporta sistēmas uzlabošanas plānus vērtē atzinīgi, taču arī bažījas, ka tramvajs varētu traucēt ierasto lauku mieru.
Mārupes domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs (LZS), Attīstības komitejas priekšsēdētājs Pēteris Pikše (LZS) un būvvaldes vadītāja Aida Lismane jūnijā tikās ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāvjiem, lai diskutētu par jautājumiem, kas skar kaimiņu pašvaldību intereses.

Tikšanās laikā tika apspriests arī jautājums par sabiedriskā transporta nodrošinājuma uzlabošanu, tostarp sliežu transporta līnijas izveidošanu starp lidostu "Rīga" un Rīgas centru. Izskanēja diskusijas par nepieciešamību uzlabot satiksmes plūsmas virzību no valsts autoceļa "P132" pa Tēriņu ielu virzienā uz Rīgas centru un tika apsvērta iespēja galveno autotransporta plūsmu novirzīt pa citiem ceļiem.

"Pagaidām tikai diskutējam. Ir virkne neskaidrību – gan no Rīgas, gan Mārupes, gan lidostas puses," saka P. Pikše un uzsver – neviens maršruta variants pagaidām nav apspriests. "Šī bija pirmā tikšanās. Noskaidrojām tikai jautājumu loku, pie kura strādāsim." Pēc P. Pikšes vārdiem tas pats attiecas arī uz satiksmes uzlabošanu Tēriņu ielā.

"Ja uz lidostu brauc ar autobusu, lidmašīnu var arī nokavēt. Tramvajs sastrēgumiem nav pakļauts," par labu jaunajai iecerei izsakās P. Pikše. Viņš piebilst – K. Ulmaņa gatves Mārupes pusē, iepretim vietai, kur gatve krustojas ar Lielirbes ielu, paredzēta jaunu ciemu veidošana, dzīvojamo ēku un biroja telpu celtniecība, tāpēc būtu labi, ja maršrutu ieplānotu caur šo Mārupes daļu. 

"Pagaidām grūti detalizētāk spriest par to, kāds maršruts būtu vispiemērotākais. Bet transporta jautājums Mārupē, protams, ir aktuāls, un, ja ir iespēja ar šādiem projektiem palīdzēt iedzīvotājiem, tas, protams, jādara," vērtē Mārupes domes deputāts Raivis Zeltīts (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK). "Cik man zināms, sabiedriskais transports pie Rīgas robežas sastrēgumu dēļ mēdz aizkavēties," viņš piebilst un pieļauj – satiksmes reorganizācija Tēriņu ielā būtu jāplāno, prātā paturot attīstības plānā minētās apbūves ieceres. Ciematu, piemēram, plānots veidot arī pie Vecā ceļa – blakus Jaunmārupei.

"Man nav vajadzības braukt uz lidostu. Nevar teikt, ka neapmierinātu Rīgas autobusu satiksme, bet [jaunais maršruts] nozīmētu iespēju pilsētas centrā nokļūt ātrāk," tramvaja līnijas priekšrocības vērtē Daibes ielas apkaimē, netālu no Rīgas robežas sastaptais mārupietis Dzintars. "Sabiedrisko transportu neizmantoju, un tramvajs blakus mājām, manuprāt, traucētu lauku klusumu, kura dēļ izvēlējos pašreizējo dzīvesvietu," ieceri atturīgi vērtē tuvējās jaunās dzīvokļu mājas iemītniece Tatjana. Pēc viņas domām, tuvāk mājai, iespējams, drīzāk varētu pārcelt kādu autobusa pieturu. "Negribētu, ka tramvaja dārdēšana izjauktu ekskluzīvā lauku stūrīša mieru. Ja ieceri īstenos, ceru, ka sliedes nebūs manu māju tuvumā," līdzīgs viedoklis ir uz Ziedleju ielas sastaptajai Agnesei, kas ceļu uz Rīgu ik dienu mēro ar sabiedrisko transportu un tā pieejamību vērtē kā labu.

"Runas par to dzirdētas sen. Ja beidzot tiešām ķersies pie darbiem, labums droši vien būtu visiem," atzīst divas kundzes, kas dodas pa Daibes ielu. Mārupē viņas gan nedzīvojot, bet regulāri šajā novadā viesojoties. Gada otrajā pusē turpināsies mārupiešu un rīdzinieku darbs pie ieceres, kas pagaidām pieejamajos galvaspilsētas attīstības dokumentos, kuros fiksēti plāni līdz 2018. gadam, formulēta vispārīgi un ieteikuma formā – neminot ne maršruta, ne īstenošanas laiku.