15.11.2012 10:50

Iespējams, avāriju Bukultos izraisījusi pilota panika; pilotskola pārtrauc darbību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iespējams, avāriju Bukultos izraisījusi pilota panika; pilotskola pārtrauc darbību Krišjānis Grantiņš

Garkalnes novada Bukultos notikušās traģiskās lidmašīnas avārijas iespējamais iemesls varētu būt panika, kas pārņēmusi pilota eksāmena kārtotāju.

Šādu versiju Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atklāja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs, raksta apollo.lv. Viņš pastāstīja, ka stresa situācijā studenti mēdzot krist panikā – iekrampēties vadības ierīcēs. Tas eksaminētājam varot prasīt zināmu laiku un piepūli, lai tās atbrīvotu.


"Ja kombinācijā vēl nāk lidmašīnas īpatnības vai laika apstākļu īpatnības, kā arī nelielais augstums, viss process, lai izkļūtu no ārkārtas situācijas, iekavējas," skaidroja M. Gorodcovs.

Latvijas Gaisa satiksmes radaros ir fiksēts liktenīgais Bukultos avarējušās lidmašīnas lidojums, un radara datus izpētīs izmeklētāji.

Vairāki aviācijas eksperti Latvijas Televīzijai apliecināja, ka lidmašīnas, ar kurām tiek veikta apmācība un likti eksāmeni, ir aprīkotas ar dublētām vadības sistēmām. Kā studentam, tā eksaminētājam bija gan stūre, gan pedāļi. Taču augstums, kurā tika veikti manevri, nebija liels – tikai 500 metru, kas varēja būt pārāk zems, lai ārkārtas situācijā tiktu galā ar lidmašīnas vadību.

Tikmēr traģēdiju pārdzīvojusī pilotskola "Tekara", kuras eksāmena laikā gāja bojā topošais pilots un eksaminators, pagaidām pārtraukusi darbību, vēsta tvnet.lv.

"Viņi [kompānijas īpašnieki] ir pieņēmuši lēmumu savu darbību pārtraukt, bet pašlaik atrodas šoka stāvoklī un nespēj pateikt, vai tas būs uz izmeklēšanas laiku vai vispār," sacīja M. Gorodcovs.

M. Gorodcovs trešdienas rītā ticies ar skolas īpašniekiem un darbiniekiem. Ja viņi nebūtu izrādījuši iniciatīvu, aģentūra liktu pārtraukt darbību. Noteikumi paredz, ka nelaimes gadījuma izmeklēšanas laikā skolas darbība tiek apturēta līdz visu apstākļu noskaidrošanai.

"Tik agrīnā stadijā nav iespējams konstatēt visus apdraudējumus un riskus, kas saistīti ar negadījumu. Iespējams, skolā ir kāda slikta prakse, ko tik agrīnā stadijā nav iespējams konstatēt. Lai nodrošinātu, ka tas neatkārtojas arī citu apmācību vai pārbaudes laikā, līdz rasta skaidrība iespējamiem cēloņiem, skolas darbība tiek apturēta," teica aģentūras vadītājs.

M. Gorodcovs norādīja, ka šī skola Latvijā bija vienīgā, kas apmācījusi pilotus lidot ar daudzdzinēju lidmašīnām.

Uzņēmuma "Tekara" valdes loceklis Ruslans Usarovs aģentūrai BNS apstiprināja, ka pilotu apmācība ir pārtraukta.

"Pagaidām uz laiku, tad lemsim tālāk. Ja sistēma ir tāda, ka nevar novērst nelaimes gadījumus, jo mums bija viss tas labākais – jauna lidmašīna, pieredzējuši piloti, bet ar to nav pietiekami, jāatrod kāds cits veids," norādīja R. Usarovs. Viņš uzskata, ka nekādas tehniskas problēmas lidaparātam nevarēja būt, lai tās izraisītu tik traģiskas sekas.

Viņam lielos vilcienos ir skaidrs, kāpēc notika traģēdija: "450 metru augstumā students veic eksāmena obligāto uzdevumu ar dzinēja atteikumu. Tas ir ļoti bīstami. Parasti to veic divreiz lielākā augstumā. Iespējams, kaut ko nepareizi izdarīja students, un eksaminators abus nepaspēja izglābt. Laiks, lai lidmašīnu izvestu no šī stāvokļa, ir desmit sekundes. Ļoti maz laika."

Šā gada laikā uzņēmums ieguvis tiesības sagatavot arī pilotus komercreisiem. Apmācības līdz šim bija nokārtojuši desmit cilvēku.

Jau ziņots, ka Garkalnes novada Bukultos otrdien pēcpusdienā nogāzās neliela četrvietīga lidmašīna un bojā gāja divi cilvēki. Traģēdija notika eksāmena laikā.

Iepriekš:
Aviācijas eksperts: laika apstākļi nevarēja būt avārijas iemesls